Avi/ujkelet.live

Vaskardok-38. nap, déli front: A rakéta- és dróntámadások – és terrorista beszivárgás – miatti riasztások száma jelentősen csökkent az elmúlt hetekben, a háború első hetének intenzításához képest.

A Hamász október 7-i támadásának első négy órájában több mint 3000 rakétát lőttek ki. Azóta további 7000 rakétát lőttek ki, de sokkal lassabb ütemben.

  • A Polgárvédelmi Parancsnokság adatai szerint október 7. és 14. között 3523 riasztást aktiváltak.
  • A riasztások túlnyomó többségét rakétatámadások miatt adták ki, míg néhány esetben dróntámadás és feltételezett terrorista beszivárgás miatt.
  • Az október 15. és 21. közötti héten a Parancsnokság 818 riasztást adott ki; az október 22. és 28. közötti héten 802 riasztást adott ki; az október 29-től november 4-ig tartó héten 582 riasztást adott ki. November 5. és 12. között pedig 455 riasztás volt.

Segély: A Hezbollah terrorszervezethez köthető libanoni Al-Mayadeen csatorna forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Egyiptom tartózkodott attól, hogy iráni humanitárius segélyt fogadjon Gáza szamára, miután Izrael tiltakozását fejezte ki. A jelentés szerint Ebrahim Raiszi iráni elnök felvetette a Gázának nyújtott humanitárius segélyek kérdését a hétvégi rijádi vezetői csúcstalálkozón az Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel folytatott megbeszélésen.

Északi front: Délelőtt két aknavetőgránátot lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a szirénákat Gornot HaGalilban. A lövedékek nyílt területen landoltak, kár nem történt. Az izraeli hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt.

Továbbá az éjszaka a hadsereg csapást mért egy fegyveres terrorsejtre, amely a Biranit tábor közelében készült támadásra.

Mindeközben a Hezbollah terrorszervezet háborús naplót indított, minden nap végén közzétéve a határ keleti és nyugati szegmensében végrehajtot Izrael elleni műveletei összefoglalóját.

Videó: A Védelmi Minisztérium közzétett egy videót, amely a Nyíl légvédelmi rendszer egyik bevetését mutatja be a folyamatban lévő háború alatt.

  • Jelenleg a Nyíl 3 Izrael legfejlettebb nagy hatótávolságú rakétavédelmi rendszere, amelynek célja a ballisztikus rakéták elfogása, miközben azok még a Föld légkörén kívül vannak, és a lövedékeket és azok nukleáris, biológiai, vegyi vagy hagyományos robbanófejeit az indítóhelyeikhez közelebb semlegesítik. 
  • Izrael légterét többszintű rakétapajzs védi. A Vaskupola a rövid távról, 40 kilométernél közelebbről érkező rakétákat lövi le, a Dávid Parittyája vagy Varázspálca a közepes hatótávolságú (40-300 km) rakétákat, míg a nagy hatótávolságúakat a Patriot és a Nyíl 2 valamint Nyíl 3 semlegesíti.

Hazai front: A biztonsági kabinet jóváhagyta a Hezbollah-párti libanoni Al-Mayadeen műholdas hírállomás adásainak és izraeli műveleteinek leállítására vonatkozó utasításokat.

A lépést Slomo Karhi kommunikációs miniszter sürgette, aki szerint az Al Mayadeen adásai „Izrael ellenségeinek érdekeit szolgálják”, és sértik Izrael nemzetbiztonságát.

Karhi ugyanezen okokból a katari székhelyű Al Dzsazíra írodáját is bezáratná Izraelben.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Videón a Nyíl, számok és Libanon first appeared on Új Kelet online.