Avi/ujkelet.live

Vaskardok-38. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a dél-izraeli, többségében már kiürített közösségek ellen. Sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé a haditengerészet víz alatti missziókat végző JALTAM-egységéről, amint begyűjti a Hamász terroristái által az október 7-i mészárlás során tengerben hagyott fegyvereket.

A JALTAM búvárjai az elmúlt napokban átvizsgálták a tengerfenéket, és lőfegyvereket, robbanószerkezeteket, lőszereket és gumicsónakokat találtak, amelyeket a haditengerészet tűze süllyesztett el.

A fegyvereket a tengerpartra vitték, ahol később a Harcmérnöki Hadtest elit Jahalom egysége megsemmisítette őket.

Számok: Izrael a szárazföldi offenzíva mintegy két hete alatt 4300 csapást hajtott végre a Gázai övezetben.

Több száz irányított páncéltörő rakétakilövő helyre és mintegy 300 alagút nyílást semmisítettek meg a szárazföldi erők és a légierő.

További 3000 Hamász infrastruktúrát tartalmazó helyszínt, köztük több mint 100, becsapdázott épületet és több száz parancsnoki központot is megsemmisítettek.

UNRWA: Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége (UNRWA) szerint az izraeli haditengerészet csapást mért az egyik dél-gázai létesítményére, annak ellenére, hogy megosztotta a koordinációkat a hadban lévő felekkel.

Az UNRWA közölte, hogy a vasárnapi támadás „jelentős károkat” okozott a vendégházában Rafahban, és hozzátette, hogy áldozatokról nem érkezett jelentés, mivel az ENSZ munkatársai 90 perccel a támadás előtt elhagyták a létesítményt.

Tábori kórház: Egy török hajó, amely tábori kórházak számára szükséges anyagokat szállít, megérkezett Egyiptom El Aris kikötőjébe, a Gázai övezet Rafah határátkelőjéhez közel – közölte egy kikötői tisztviselő.

Egy török egészségügyi tisztviselő azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy a hajó „nyolc tábori kórház létrehozásához szükséges anyagokat, generátorokat és mentőautókat szállított”. Ankara Kairó jóváhagyását kérte a Rafah határtól mintegy 40 kilométerre fekvő El Arish területén lévő tábori kórházak felépítéséhez.

Északi front: Hétfőn mintegy 18 aknavetőgránátot lőttek ki Libanonból Arab al-Aramse északi falura. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés vagy kár nem történt.

Rakétákat lőttek ki továbbá a Netua közelében lévő területekre és egy katonai posztra Stula közelében. A tüzérség válaszul célba vette a helyszíneiket, ahonnan a támadásokat indították.

A legutóbbi észak-izraeli rakétariadók és feltételezett drón beszivárgásra való figyelmeztetések téves riasztásoknak bizonyultak.

Diplomácia: Az Európai Unió 27 országa közösen elítélte a Hamászt, amiért kórházakat és civileket „élő pajzsként” használ az Izrael elleni háborúban.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy ezzel párhuzamosan a blokk „maximális önmérsékletet kért Izraeltől az emberi áldozatok elkerülése érdekében”.

Hazai front: Az izraeli újságírók szakszervezete Já’ákov Kobi Sabtáj rendőrfőkapitánynak címzett levelében felszólította a rendőrséget, hogy védjék meg a terepről arab nyelven tudósító riportereket, mivel többször előfordult, hogy újságírókat inzultáltak sőt meg is támadtak.

„Nem minden arabul tudósító újságíró ellenség” – áll a levélben. Számos izraeli csatorna és az állami műsorszolgáltató rendelkezik arab platformokkal is.

„Minden újságírót, minden nyelven megilleti a teljes védelem és jog, hogy biztonságosan végezze munkáját, különösen háborús időszakban” – áll a levélben.

Megerősítés: Az Egészségügyi Minisztérium bejelentette, hogy további 200 millió sékelt irányzott elő a kórházak rakéta- és egyéb támadások elleni megerősítésére. Ez az összeg megnöveli a háború október 7-i kitörése óta erre a célra már átutalt 75 millió sékelt

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Vízalatti bevetések first appeared on Új Kelet online.