Avi/ujkelet.live

Vaskardok-38. nap: Az utolsó rakétatámadásra Gázából vasárnap este 10 körül került sor és Kiszufim kibucot célozta. Sérülés vagy kár nem történt. A határ melletti izraeli közösségeket kiürítették a Hamász terrorszervezet október 7-i mészárlását követően.

44. Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy két katonája a kommandós dandárból – a 28 éves Iszachar Natan őrnagy Kirjat Malachiból és a 21 éves Itai Soham törzsőrmester Ros Ha’ajinból – tegnap elesett a Gázai övezetet északi részén zajló harcokban.

Halálukkal 44-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Videó: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató este közzétett egy felvételt, ami képet ad arról, mit csinál a Hamász terrorszervezet a humanitárius segélyekkel.

A felvétel múlt héten készült az övezet déli részén, és látható rajta, ahogy a Hamász rendőrei brutálisan verik a palesztinokat, akik a teherautó közelébe mennek, hogy élelmiszert kapjanak. A forrás, aki a videót küldte a Kan-nak azt mondta, a lakosok megverése után, a teherautó tartalma a Hamászhoz és a katonai szárnyához került. A Kan riportere megjegyzi, hogy a videó alapján el lehet képzelni, mi lenne a sorsa a Dieselnek, amit a kórházaknak szánnak.

Déli front: A szárazföldi erők folytatták a Hamász fegyvereinek és infrastruktúrájának lokalizálását a Gázai övezetben végrehajtott razziák során, beleértve iskolákat, mecseteket és terroristák otthonait.

Az al-Sati menekülttábor szélén tevékenykedő 401. dandár csapatai az Al-Kudsz Egyetemen Hamász-infrastruktúrát, az Abu Bakr mecsetben pedig egy robbanóanyag-tárolót lokalizáltak.

A csapatok lefoglaltak több tucat fegyvert, katonai felszerelést és a Hamász harci terveit.

Az 551. tartalékos dandár csapatai razziát tartottak a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik vezető operatívjának otthonában Beit Hanun körzetében, és egy fegyverraktárat találtak, részben egy gyermek hálószobájában.

Egy másik, Beit Hanunban végrehajtott rajtaütésben a csapatok egy alagút bejáratot, hírszerzési anyagokat és fegyvereket találtak.

Képek a frontról:

Északi front:,,Az Izraeli Védelmi Erőknek hadműveleti tervei vannak az északi biztonsági helyzet megváltoztatására. A biztonsági helyzet nem marad úgy, hogy az északi lakosok ne érezzék biztonságosnak, hogy visszatérjenek otthonaikba” – nyilatkozta este a hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere aggodalmát fejezte ki izraeli kollégájának, Joáv Gallantnak szombati telefonbeszélgetésük során Izrael szerepe miatt az izraeli és libanoni határ mentén kialakult feszültség fokozásában – hivatkozott a Walla hírportál három izraeli és amerikai forrásra.

A Biden-kormány egyes tagjai attól tartanak, hogy Izrael megpróbálja provokálni a Hezbollahot, és ürügyet teremteni egy szélesebb körű libanoni háborúra, amely az Egyesült Államokat és más országokat is mégjobban bevonhat a konfliktusba.

  • Gallant azt mondta Austinnak, hogy Izrael nem akar második frontot nyitni Libanonban, és hangsúlyozta, hogy nem hiszi, hogy ilyen forgatókönyvre sor kerül.
  • Gallant azt is elmondta Austinnak, hogy a Hezbollah fokozza támadásait, beleértve a Szíriából indított dróntámadást a 350 mérfölddel távolabbi Eilat ellen. ,,A Hezbollah a tűzzel játszik” – jegyezte meg Gallant.

Hazai front: A Kan reggeli riportja szerint Beni Gantz, a hadi kabinet minisztere ellenzi a Benjámin Netanjahu miniszterelnök leváltására irányuló nyilvános felhívásokat.

Gantzhoz közel álló forrásokra hivatkozva a riport azt állítja, hogy a háború közepén Netanjahu menesztésére irányuló felhívásokat Gantz teljesen őrült elképzelésnek tartja.

Csak óvatosan: Netanjahu vasárnap figyelmeztette a kabinet minisztereit, hogy válogassák meg szavaikat az Izrael és a Hamász terrorszervezet elleni háború kapcsán.

„Minden szónak van jelentése, amikor diplomáciáról van szó. Ha nem tudod, ne beszélj” – mondta a miniszterelnök a kormány vasárnapi ülésén. „Óvatosnak kell lennünk”.

  • A likudos Avi Dichter mezőgazdasági miniszter szombaton azt mondta a 12-es csatornának, hogy a háború „Gáza Nakbája” – a „katasztrófa” arab megfelelője, amit a palesztinok az 1948-as izraeli függetlenségi háborút követően, a szerintük átélt igazságtalanságok felidézésére használnak.
  • Amicháj Elijahu örökségvédelmi miniszter, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártjának tagja a múlt héten a nemzetközi médiában is téma volt, miután azt mondta, Izrael egyik lehetősége a Hamász elleni háborúban egy atombomba ledobása Gázára. Netanjahu gyorsan elítélte a nyilatkozatot, majd eltiltotta Elijahut a kormányüléseken való részvételtől.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Videó: A Hamász, a humanitárius segély és a verés first appeared on Új Kelet online.