Avi/ujkelet.live

Vaskardok-39. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások Izrael déli része ellen. Askelonban két harmincas éveiben járó férfi könnyű sérüléseket szenvedett és károk is keletkeztek a városban.

A rakétatámadásra figyelmeztető szirénák megszólaltak a Vörös-tenger partján fekvő Eilaton is, a hadsereg szerint az oka ,,egy légi célpontra” indított elfogó lövedék volt. Az izraeli légtérbe behatolás nem történt. Múlt héten Szíriából és Jemenből is célba vették a várost.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt megerősítette a 19 éves Noa Marciano szakaszvezető halálát. A 414. harci hírszerzési alakulat Nahal Oz-i bázisán szolgált, amikor október 7-én a Hamász terroristái lerohanták a bázist és elrabolták.

Tegnap a Hamász propagandavideót tett közzé a katonáról, mely négy nappal azután készült, hogy foglyul ejtették. A videó első felében Marciano azonosítja magát, majd zárásul a kamera a holttestét mutatja.

Az izraeli hadsereg „elesett katonaként” ismeri el, akit ,,egy terrorcsoport fogságában tartottak”.

CNN-videó: A CNN csapata a gázavárosi Rantiszi Kórház Hamász által használt helységeiben forgatott:

Déli front: A 7. páncélosdandár és a Golani gyalogdandár csapatai elfoglaltak több Hamász kormányzati épületet Gázaváros Idzslin Sejk és Rimal negyedeiben.

A katonák által elfoglalt helyszínek között szerepelt a Hamász parlamentje, kormánykomplexuma és a rendőrség főhadiszállásai.

A csapatok elfoglalták az úgynevezett kormányzói házat Gázában, ahol a Hamász katonai szárnya és a rendőrség irodái, a Hamász hírszerző osztályának irodái és más posztok voltak, amelyeket az október 7-i támadás előkészítésére használtak.

Elfoglalták egy gázai egyetem mérnöki karának épületét is, amely „fegyvergyártó és -fejlesztési intézetként szolgált”, valamint egy másik Hamász-létesítményt kiképzőbázissal, parancsnoki központtal, kihallgató helyiségekkel és fogdákkal.

Még egy: A csapatok rajtaütést tartottak a Hamász Központi Tábori Dandár egykori vezetőjének, Ajman Nofal főhadiszállásán, akit múlt hónapban likvidáltak egy légicsapással.

A Biszlamach Dandár elfoglalta Nofal irodáját és egy közeli cementgyárat Gáza északi részén, ahol fegyvereket és alagutakat találtak.

Segítség: Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy inkubátorok szállítását koordinálja a Gázai övezet kórházaiba.

A katonaság megosztotta egy összekötő tiszt és a Sifa Kórház igazgatója közötti beszélgetés felvételét, mely 37 inkubátor, valamint négy lélegeztetőgép és egyéb kritikus egészségügyi felszerelések transzferjával foglalkozott.

Hazai front: A Vöröskereszt vezetője ma találkozik a Gázába hurcoltak családtagjaival – közölte a szervezet.

Eli Cohen külügyminiszter és Uriel Menachem Buszo egészségügyi miniszter is részt vesz a genfi találkozón a Nemzetközi Vöröskereszt elnökével, Mirjana Spoljariccsal.

Foglyok: Eddig 238 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post A Hamász-videó után a hadsereg megerősítette a fogságba került katona halálát first appeared on Új Kelet online.