Avi/ujkelet.live

Vaskardok-39. nap: Hétfőn helyi idő szerint este 8-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák az ország déli és középső területein. A média szerint a Vaskupola elfogott több lövedéket Tel Aviv felett. Sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

Mészárlás: A 74 éves Vivian Szilver izraeli békeaktivistáról úgy vélték, hogy Gázába hurcolták. Csak most azonosították a holttestét, öt héttel a meggyilkolása után.

46. Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy két katonája – a 27 éves Raz Abulafia törzsőrmester (tartalékos) a 12. dandár 6863-as zászlóaljából és a 21 éves Roee Marom törzsőrmester a Biszlamach dandár 906. zászlóaljából – tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 46-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Pszichológiai hadviselés: Az izraeli hadsereg képviselői beszéltek a 19 éves Noa Marciano katona családjával, miután a Hamász terrorszervezet tegnap este propagandavideót tett közzé, bemutatva, hogy a lányukat fogságban tartják a Gázai övezetben.

A Rantiszi Kórházban: A haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége és a 401. páncélos dandár rajtaütést hajtott végre a gázavárosi Rantiszi Kórházban, ahol a Hamász operatívjai bujkáltak. A kórház közelében, egy lakóház mellett, ahol a Hamász egyik vezető kommandósa lakott, a katonák egy robbanóanyag-biztos ajtóval letakart alagútbejáratot is találtak.

Izrael segített evakuálni a rákos megbetegedésekre szakosodott Rantiszit, valamint az övezet északi részének más kórházait, ahol a legsúlyosabb harcok zajlottak.

„A Hamász kórházakban bujkál. Ma ezt a világ elé tárjuk” – mondta az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy egy éjszakai sajtótájékoztatón. Hagari a területet a Hamász parancsnoki és irányító központjaként írta le.

A szóvivő bizonyítékokat mutatott be, hogy Hamász fegyvereket tárolt a Rantiszi gyermekkórház alatt, valamint olyan helyiségeket mutatott, amelyeket túszok tartására használtak.

Az egyik nappalinak kinéző helyiségben ablakfüggönyök borították a csempézett falat, és egy őrségi váltási naptár is volt, melyet október 7-től vezettek, amikor a Hamász terroristák ezreit küldte Izraelbe, akik lemészároltak mintegy 1200 embert, és túszul ejtettek mintegy 240-et.

Egy szomszédos szobában lévő szék egyik lába mellett egy női köntös volt és egy kötél. A széknél az Egészségügyi Világszervezet által adományozott felszerelés volt, tetején cumisüveggel, a padlón pelenkákkal.

„Ez háborús bűn, ez emberiség elleni bűncselekmény” – mondta Hagari, a kórházakat finanszírozó nemzetközi szervezeteket terror támogatással vádolva.

Volt egy motorkerékpár is, amelyet egy palesztin használt túszok Gázába szállítására, mondta Hagari, valamint rögtönzött fürdőszobák, egy konyha és szellőzőcsövek.

Hagari szerint Izrael folytatja annak vizsgálatát, hogy valóban tartottak-e túszokat a helyszínen.

A kórház pincéjében talált fegyverek között öngyilkos bombamellények, gránátok, AK-47-es gépkarabélyok, robbanószerkezetek, RPG-k és más fegyverek is voltak.

„A Hamász a kórházakat háborús eszközként használja” – mondta Hagari a kórház egyik szobájában, ahol a padlón heverő fegyverek fölött egy fát ábrázoló színes gyermekrajz volt látható.

A fegyveres konfliktusok lebonyolítását szabályozó Genfi Egyezmények értelmében a kórházak elveszítik jogi védelmüket a támadásokkal szemben, ha a szembenálló harcoló csoportra nézve „ártalmas” cselekményekre használják őket. Ilyen körülmények között egy kórház megtámadására irányuló bármilyen terv, megfelelő előzetes figyelmeztetést és egyértelmű határidőt igényel az egyezmények értelmébe.

Északi front: Hétfőn este számos rakétát lőttek ki Libanonból egy izraeli katonai posztra Malkia térségében. Az egyik lövedéket a Vaskupola elfogta, míg a többi nyílt területen landolt. A korábbi támadásokra válaszul a hadsereg csapást mért számos a Hezbollah terrorszervezet számos telephelyére.

Otthoni front: Gali Baharav-Miara főügyész levélben fordult Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóhoz, és követelte a folyamatban lévő háború kezdete óta Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatalába küldött titkos dokumentumok azonnali elkobzását, a protokoll megsértése miatt.

A sürgős követelés azután érkezett, hogy a Haaretz napilap arról számolt be, hogy Netanjahu kabinetfőnöke, Tzachi Braverman az elmúlt hetekben titkos jegyzőkönyveket kért tisztviselőktől a jelenlegi és a korábbi kormányok biztonsági kabinet üléseiről, amelyek valószínűleg alapul szolgálhatnának Netanjahu háború utáni harcához, hogy elkerülje a felelősségre vonást az október 7-i eseményekért.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Kórházból terrorbázis és szomorú hírek first appeared on Új Kelet online.