Avi/ujkelet.live

Vaskardok-39. nap: Hét óra szünet után újraindult a rakétázás Gázából a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: Az izraeli légierő az elmúlt nap során mintegy 200 célpontra mért csapást a Gázai övezetben, köztük terroristákra, fegyvergyártó telephelyekre, páncéltörő rakétakilövő állásokra és a Hamász parancsnoki központjaira.

A haditengerészet pedig a Hamász haditengerészeti erőinek part menti táborát vette célba, amelyet kiképzéshez és fegyverraktárként használtak.

A továbbá katonák vadászgépeket és harci helikoptereket irányítottak, hogy csapást mérjenek a csapatokra páncéltörő rakétákat kilövő terrorsejtekre.

A Harel Tartalékos Dandár felderítő egységének és a Givati Dandár tartalékos felderítő egységének csapatai egy Hamász alagút bejáratára bukkantak egy mecsetben.

Gáza: A Gázai övezet északi részén folyó harcok miatt az elmúlt 10 napban további 200 ezren menekültek délre – közölte az ENSZ humanitárius hivatala. Gáza 2,3 milliós lakosságának több mint kétharmada hagyta el otthonát a háború kezdete óta.

Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes X-en közölte, hogy a Szalah a-Din út ma 9 és 16 óra között nyitva lesz az övezet déli része felé.

A Gázai övezet északi részének tengerparti útja szintén nyitva lesz délelőtt 10 és 16 óra között, hogy a civilek eljussanak a humanitárius folyosóhoz.

Északi front: Az izraeli légvédelem elfogott egy „gyanús célpontot”, amelyet az észak-izraeli Akkó partjainál azonosítottak. A szirénák a protokollnak megfelelően nem aktiválódtak, mivel a célpont nem jelent veszélyt civilekre.

A 300. regionális dandár 299. zászlóaljának két katonája megsebesült tegnap a Hezbollah irányított páncéltörő rakétatámadásában Netua térségében, a libanoni határ közelében. Állapotuk súlyos és közepesen súlyos, de stabil.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg az éjszaka lerombolta Muhannad Faleh Sehade Hamász-terrorista otthonát, aki társával megölt négy izraelit egy benzinkútnál a szamáriai Eli telep közelében júniusban.

A Kfir Dandár csapatai a Tulkarem menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) az éjszaka rejtett robbanószerkezeteket tártak fel, kihallgattak és őrizetbe vettek palesztinokat, és összecsaptak a helyi terroristákkal. A hadsereg dróntámadást hajtott végre fegyveres palesztinok egy csoportja ellen, akik robbanóanyagokkal dobálták az erőket.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint legalább hatan meghaltak és 12-en megsebesültek az összecsapások során és a dróncsapás következtében.

Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1700 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 950 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 20 keresett palesztint tartóztattak le, közülük három a Hamász tagja.

Foglyok: Eddig 239 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 843 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 10569 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Légi fenyegetés Akkónál, alagút bejárat egy gázai mecsetben first appeared on Új Kelet online.