ujkeletlive

Háború és politika – Kneszet

A Kneszet első olvasatban ellenszavazat nélkül, 29 képviselő támogatásával jóváhagyta a Mose Árbel belügyminiszter javaslatára benyújtott jogszabályt, amely posztumusz állampolgárságot biztosítana azoknak az elesett katonáknak, akik a hadseregben vagy a biztonsági erőknél szolgáltak, hogy megvédjék a népet, és a hazát annak ellenére, hogy nem voltak állampolgárai.

A javaslat azt is előírja, hogy ha egy tiszteletbeli állampolgárságot kapott személy szülője, házastársa, gyermeke vagy testvére a belügyminiszterhez fordul a tiszteletbeli állampolgárság visszavonása érdekében, a miniszter intézkedni köteles.

Az Irakban elrabolt izraeli – orosz kutató először adott életjelet

Elisabeth Tzurkov márciusban tűnt el Bagdadban, a Miniszterelnöki Hivatal szerint az iráni támogatású síita Kataib Hezbollah milícia tartja fogva.

Az iraki Al Rabiaa műholdas hálózat tegnap tette közzé azt a felvételt, amelyen eltűnése óta Tzurkov először látható, és héber nyelven meg is szólal.

A nemzetközileg elismert akadémikus látszólag kényszer hatására, azt kéri, hogy gyakoroljanak nagyobb nyomást szabadon bocsátására, emellett bírálja Izrael gázai offenzíváját, majd “bevallja, hogy nyugati kémként és agitátorként Irakban tartózkodott,” amikor túszul ejtették.

A győzelem, ahogyan mi látjuk

A katonáink izraeli zászlóval a gázai parlament épületében

A Goláni Brigád 13. zászlóaljának katonái, akik 41 harcost vesztettek az október 7-i terrortámadás során, izraeli zászlókat tartva láthatóak a Hamász gázai parlamentjében, miután sikeresen elfoglalták az épületet.

A fotó Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap esti nyilatkozata után készült, amikor bejelentette, hogy “a Hamász elvesztette a Gázai övezet feletti ellenőrzést, a terroristák délre menekülnek, a civilek kifosztják a Hamász bázisait, nem bíznak a kormányban.”

A goláni harcosok a szárazföldi hadművelet kezdete óta terroristák tucatjait iktatták ki, és ők voltak, akik először érkeztek az október hetedikei mészárlás helyszínére, ahol felvették a harcot a terroristákkal számtalan helyi lakos életét megmentve, ugyanakkor nagy veszteségek árán.

Egy izraeli katona kitűzi a büszkeség zászlaját Gáza közepén

A gázai övezetben harcoló katona, Joáv Atzmuni, a közösségi médiában elterjedt fotón büszkén áll a büszkeség zászló mellett, amelyen angolul, héberül és arabul a “szeretet nevében” felirat olvasható.

Atzmoni saját bevallása szerint partnerétől kért kétféle zászlóval indult el Gázába, harcolni a Hamász ellen, a védelmi erők katonájaként, és azzal a céllal, hogy – “kitűzzem az első büszkeségzászlót Gázában, mint a béke és a szabadság üzenetét.”

Az első fotó, prideszínekkel keretezett izraeli zászlóval egy tank előtt készült, és két üzenetet közvetít:

Egy belső üzenet Izraelnek: hogy kötelezettségeink vannak az állammal szemben, és követelnünk kell a melegek jogait, – nem feltétlenül a házasságkötéshez, és a családalapításhoz, hanem valami sokkal alapvetőbbet, – az LMBTQ biztonsághoz való jogot, a tisztelethez való jogot, a nemzeti ethosz részévé váláshoz való jogot, a jogot, hogy számon tartsanak, és elismerjenek minket.

A világnak szóló külső üzenet az, hogy a háború fájdalmai ellenére az Izraeli Védelmi Erők az egyetlen olyan hadsereg a Közel-Keleten, amely a demokratikus értékeket védi. Ez az EGYEDÜLI hadsereg, amely megengedi a melegeknek, hogy szabadon azok legyünj, akik vagyunk. Ezért teljes mértékben hiszek az ügyünk igazságosságában,” – tette hozzá.

A második, büszkeségzászló a globális szolidaritást jelképezi.

Amikor beléptem Gázába, tudtam, hogy három nyelven fogok üzenetet írni, de még nem döntöttem el, mit fogok mondani. (Meg kell említenem, hogy beszélek arab irodalmi nyelven is). A konfliktus első napjaiban sok házon láttam a “Bismillah” (“Isten nevében”) arab feliratot.”

Úgy döntöttem, hogy ennek megfelelően “Bismilahav” – azaz “A szeretet nevébent” – fogom írni. Ráadásul az ‘In the Name of Love’ a U2 együttes egyik dala, amit nagyon szeretek!

“Az volt a szándékom, hogy az első büszkeségzászlót a békére való felhívásként , és a szabadság üzeneteként helyezzem el Gázában,” – mondta a bátor katona, aki valószínűleg először tartott kezében egyszerre prideszinekkel keretezett izraeli zászlót a Hamász terroristák által fogva tartott gázai enklávéban.

The post Reggeli hírek – bátor katonák: izraeli zászló a gázai parlamentben, és először az övezetben az izraeli büszkeség lobogó first appeared on Új Kelet online.