ujkelet.live

A 22 éves Aner Eljakim Sapiro törzsőrmester, a Nahal-dandár egyik elit egységének fegyvertelen, szolgálaton kívüli katonája október 7-én, a Re’im közelében megrendezett Supernova zenei fesztiválon egy zsúfolásig megtelt köztéri óvóhelyet úgy védett meg, hogy kidobálta a kézigránátokat, amelyeket a terroristák azért dobtak be, hogy megöljék a bent lévőket.

A történteket rögzítette egy közeli autó műszerkamerája, melyet ma tett közzé a Déli Mentőcsapatok Telegramon.

Figyelmeztetés, a videó súlyos jeleneteket tartalmaz

,,Sziasztok. Aner Sapiro vagyok, a Nahal-dandár Orev századában szolgálok. A bajtársaim azt mondták, hogy terrorista beszivárgás van folyamatban, de minden rendben lesz, relatív messze vannak. Hamarosan jönnek a barátaim a hadseregből. Én intézem a dolgokat itt, szóval ne aggódjatok” – mondta Aner a mintegy 30 fiatalnak az óvóhelyen szemtanúk szerint.

Felismerve, hogy taktikailag a terroristák úgy döntenek, hogy gránátokat dobnak a kicsi és zárt helységbe, Aner közölte: ,,Elkapom a gránátokat, és visszadobom – amiket nem tudom elkapni, próbáljátok meg ti kidobni, ha az egyik megsebesít engem, folytassátok a gránátok kidobálását” – és beállt az óvóhely ajtajába.

Sapiro hét kézigránátot tudott kidobni, de a nyolcadik már halálosan megsebesítette. Hála neki, az óvóhelyen lévők közül legalább heten életben maradtak. Aner holttestét napokkal később azonosították. Barátját, Hirs Goldberget, akivel a bulin volt, Gázába hurcolták.

Aner egy jeruzsálemi hétgyermekes család legidősebbik tagja volt.

,,A leggyorsabban futott volna és a legerősebb lett volna, de egyértelmű volt, hogy nem ezt fogja tenni” – nyilatkozta édesanyja, Sira a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak.

,,Dühösek voltunk, miért kellett az ajtóban lennie? Miért kellett hősnek lennie? A gyerekek azt mondták: ‘azt akarjuk, hogy a bátyánk életben legyen, nem pedig, hogy hős legyen’. Aztán apám azt mondta nekünk: ‘Figyeljetek, egy gyenge nem lehet hős. Egy hős pedig nem lehet gyenge’”.

Aner dédapja Chaim Mose Sapiro izraeli törvényhozó és miniszter volt, aki Izrael Függetlenségi Nyilatkozatának aláírói között szerepelt. Sapiro súlyosan megsérült, amikor egy zsidó bevándorló, Mose Dwek 1957-ben gránátot dobott a parlament épületébe.

További anyagok a lemészároltakról és elraboltakról: itt.

The post Videó: Aner Sapiro hősies küzdelme a végsőkig a gránátokkal Re’imben first appeared on Új Kelet online.