ujkeletlive

A zsidó államot támogató közel háromszázezer résztvevő érkezett kedden Washingtonba az USA történetének legnagyobb Izrael-párti gyűlésére. Magas rangú izraeli és amerikai tisztségviselők részvételével létrejött rendezvény célja Izrael támogatásának megerősítése a Hamász elleni gázai háborúban, valamint felhívás az antiszemitizmus elleni küzdelemre az Egyesült Államokban és világszerte.

A nap folyamán a Kongresszus mintegy 150, mindkét párti képviselője előtt került levetítésre a Hamász október hetedikei mészárlásáról készült dokumentumfilm.

A “Menet Izraelért” gyűlést a múlt héten jelentették be, nagyjából egy hónappal azután, hogy a Hamász terroristái megtámadták Izraelt, brutális módon lemészároltak 1200 civilt, közöttük gyereket, időseket, nőket erőszakoltak és kínoztak meg mielőtt megölték őket. Ezenkívül több mint 200 túszt hurcoltak az övezetbe.

A támadást követően a Biden-kormányzat kiállt Izrael mellett, és messzemenően támogatja a Hamász felszámolására indított Vaskardok hadműveletet. A háború világszerte tömeges palesztinbarát tüntetéseket váltott ki, elítélve a gázai civil áldozatokat, és tűzszünetet követelve. A kialakult helyzet az antiszemitizmus megnövekedéséhez vezetett az Egyesült Államokban, Európában és világszerte.

A gyűlés szervezői, – az Észak-Amerikai Zsidó Szövetségek, illetve a Nagyobb Amerikai Zsidó Szervezetek Elnökeinek Konferenciája, az izraeli háborús erőfeszítések széles körű támogatásának demonstrálása, az antiszemitizmus elítélése, és a túszok szabadon bocsátása jegyében számos magasrangú illetve ismert zsidó illetve Izrael-párti résztvevőt hívtak meg a rendezvényre.

Jisáj Ribo és Omer Adam izraeli énekesek mellett, többek között felszólalt Jichák Herzog elnök, és testvére Michael Herzog, Izrael amerikai nagykövete, Natan Sáránszki a Szochnut korábbi elnöke. Emellett Mike Johnson, az amerikai képviselőház republikánus elnöke, Hakeem Jeffries, a képviselőház demokrata kisebbségi vezetője, Chuck Schumer, a szenátus többségi vezetője és Joni Ernst republikánus szenátor.

Emellett, John Hagee, a Keresztények Egységesen Izraelért szervezet alapítója, Rochelle Ford, a New Orleans-i Dillard Egyetem elnöke, valamint Anila Ali, pakisztáni-amerikai aktivista, az Amerikai Muszlim és Többvallású Nők Esélyteremtési Tanácsának elnöke.

Herzog elnök a Siratófal előtt állva, élőben szólt az összegyűlt tömeghez.

Izrael népe egy örök nép, és senki sem fog megtörni minket. Köszönöm mindenkinek, aki összegyűlt Izrael állam legsötétebb pillanatában, mondván – itt vagyunk.”

“80 évvel ezelőtt zsidók, akik elhagyták Auschwitzot megfogadták, hogy soha többé, nem! Amikor a kék-fehér zászlót felhúzták ősi hazánk fölé, megfogadtuk: Soha többé. 40 nappal ezelőtt egy terrorista hadsereg megszállta a szuverén Izrael Államot, és a Holokauszt óta a legnagyobb mészárlásban izraeliek százait és százait mészárolta le. Kiáltsuk együtt: soha többé! A soha többé most van. Elnökként esküszöm, hogy meggyógyulunk, fel fogunk állni – és újjáépülünk”.

“Ma egy családként gyűltünk össze, hogy együtt menteljünk Izraelért. Hogy a csecsemőkért, a Hamász által kegyetlenül túszul ejtett fiúkért és lányokért, nőkért és férfiakért vonuljunk. Hogy minden zsidó jogáért vonuljunk, hogy büszkén és biztonságban élhessenek Amerikában, Izraelben és szerte a világon. Mindenekelőtt azért gyűlünk össze, hogy együtt meneteljünk a jóért a rossz felett, az emberi erkölcsért a vérszomj felett. A fényért menetelünk a sötétség felett.”

Az elnök köszönetét fejezte ki Joe Biden amerikai elnöknek, kormányának, és az Izrael mellett kiálló amerikai Kongresszus azon tagjainak.

Amerikai szövetségeseink erkölcsi tisztasága és bátor cselekedetei bizonyítják az amerikai-izraeli szövetség mélységét, amely erősebb, mint valaha.”

Az elnök testvére, Mike Herzog nagykövet mindenekelőtt köszönetet mondott az amerikai népnek, valamint a Kongresszus és a Szenátus mindkét párti tagjainak, Izrael iránti rendületlen támogatásukért.

Az antiszemitizmus ellen felszólalva utalt a gyűlés fontosságára, mondván – “üzenetet szeretnék küldeni a több százezer tüntetőnek: Itt az ideje, hogy felemeljük a hangunkat. Itt az ideje, hogy tiltakozzatok az antiszemitizmus egyetemi megnyilvánulásai és a zsidók elleni gyűlölködő kijelentések ellen. Eljött az idő, hogy eldöntsétek, – egy olyan terrorszervezet mellett álltok-e, amely nőket, gyerekeket, és időseket mészárol, vagy a demokrácia, és Izrael mellett álltok ki, amely mindent megtesz, hogy megvédje a polgárok életét a kerítés mindkét oldalán. Vannak meghatározó pillanatok a történelemben – ez az egyik ilyen pillanat,” – hangsúlyozta a nagykövet.

Az egykori szovjet disszidens, Natan Sáránszki korábban 1987-ben a szovjet zsidóság nevében, illetve 2002-ben a második intifáda idején az Izraelt támogató gyűléseken is felszólalt.

A tegnapi gyűlésen, a Hamász október 7-i mészárlása utáni zsidó nép egységét, azzal a támogatással hasonlította össze, amelyet a világ zsidósága nyújtott a szovjet zsidóságnak az 1960-as évektől a Szovjetunió bukásáig.

Kedves családom, amikor a szovjet zsidók egy kis csoportja harcolni kezdett, hogy Izraelbe költözzenek, szembeszálltak az akkori idők leghatalmasabb birodalmával, legkegyetlenebb diktatúrájával. És ezért gondolták sokan, hogy az ő küzdelmük, a mi küzdelmünk halálra van ítélve. Hogyan lehet képes néhány férfi és nő egyedül megdönteni a birodalmat.”

Azonban tény, hogy soha nem gondoltuk, hogy egyedül vagyunk. Tudtuk, hogy a zsidó nép, és Izrael Állam velünk van. A Columbia Egyetemen 1964-ben négy diák által kezdeményezett kis tüntetéstől kezdve egészen a 250 000 fős hatalmas gyűlésig, amelyet ’87-ben itt, ezen a helyen tartottak, a világ zsidóságának három generációja harcolt a szabadságunkért. Az Önök nagyszülei közül sokan harcoltak a szabadságunkért. Az Önök szülei közül sokan harcoltak a szabadságunkért. Önök közül sokan harcoltak a szabadságunkért. És ez hozta meg a változást,” – mondta.

Ez a tisztánlátás, hogy míg mindannyian együtt állunk, és együtt harcolunk, addig győzni fogunk, ez az, ami ma reményt ad nekünk Izraelben. Mert mi Izraelben nehéz napokon megyünk keresztül. Tegnap a Hamász ellen harcoló katona temetésén, tegnap pedig annak a családnak a temetésén, akit öt héttel ezelőtt megkínoztak, és megöltek, de csak most azonosították. És közben eljutunk ahhoz a családhoz, amelynek gyermekeit elrabolták, és túszul ejtették. És bárhová megyünk, egyre több és több történetet hallunk kínzásokról és gyilkosságokról,” – folytatta.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet “egy másik frontra is ebben a háborúban,” mint a Harvard, a Yale, a Penn, és a Columbia egyetemeken zajló antiszemitizmusra.

Ezeken a helyeken, amelyeknek a megvilágosodás, és az értelem bástyáinak kellene lenniük, ma azok ujjongó éljenzését halljuk, akik végignézték a modern történelem legbarbárabb, legszörnyűbb pogromját, és azt mondják, hogy ez egy felszabadító mozgalom. Demokráciáról beszélnek, és készek odaadni a Közel-Kelet legdemokratikusabb országát. Beszélnek az igazságosságról, és készek üdvözölni a csecsemők gyilkosait. Családokról beszélnek, és készek üdvözölni az erőszaktevőket.”

Végezetül, hangsúlyozta – “együtt harcolunk azok ellen, akik legitimitást próbálnak adni a Hamásznak, harcolunk Izraelért, harcolunk minden zsidóért, harcolunk az antiszemitizmus ellen, harcolunk az értékeinkért, és azoknak az értékeknek a korrupciója ellen, amelyek zsidó identitásunk, és amerikai identitásunk középpontjában állnak.”

“Legyőztük a Szovjetuniót, ma legyőzzük ellenségeinket,” – zárta beszédét Sáránszki.

The post Sáránszki Washingtonban – a Szovjetuniót legyőztük, ma is legyőzzük ellenségeinket first appeared on Új Kelet online.