Avi/ujkelet.live

Vaskardok-40. nap: Délután 17 óra szünet után újraindultak a gázai rakétatámadások a határ menti izraeli közösségek és Askelon ellen.

Üzenet: A Nemzeti Egység vezetője, Beni Gantz volt vezérkari főnök, a hadikabinet minisztere szerint Izrael le fogja vadászni a Hamász vezetőit „Gázában és szerte a világon”.

„Nem lesznek menedékvárosok, nem lesznek menedékházak. Mindenhova eljutunk, ahová kell, hogy likvidáljuk a gyermekgyilkosokat – a föld felett és a föld alatt. Gázában és az egész világon. Eljutunk a kormányvezetőkhöz, ahogy a kormányzati központjaikhoz is eljutottunk” – mondta Gantz a sajtónak adott nyilatkozatában Tel Avivban.

Déli front: ,,Pontos és célzott hadműveletet hajtanak végre a Hamász ellen a Sifa Kórház egy nagyon meghatározott területén” – közölte angolul is az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy. ,,Vannak kifejezetten erre a helyzetre kiképzett katonáink, és továbbra is megismételjük, hogy CSAK a Hamásszal állunk háborúban. Továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a civil lakosságot érintő kockázatokat”.

Egy magas rangú katonai tiszt szerdán azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek „konkrét bizonyítékai” vannak arra vonatkozóan, hogy a Hamász katonai létesítményként használja a gázavárosi Sifa kórházat, megjegyezve, hogy fegyvereket és egyéb „terror infrastruktúrát” lokakizáltak a kórházkomplexumban.

„Az elmúlt órában konkrét bizonyítékokat láttunk arra vonatkozóan, hogy a Hamász terroristái a Sifa kórházat terrorista főhadiszállásként használták” – mondta a névtelenül nyilatkozó tiszt, megjegyezve, hogy a hadsereg közzéteszi majd az információk egy részét.

A tisztviselő szerint a művelet célja nem a túszok kiszabadítása, hanem a Hamász alagútrendszerének, amely összeköti a kórházat a Gázai övezet többi részével, lokalizálása és feltárása.

Segély: A hadsereg reggel videót tett közzé, amelyen katonák láthatók, akik humanitárius segélyt hoznak a Sifa Kórház bejáratához. A nyilatkozat megjegyzi, hogy a csapatok folytatják a ,,Hamász terrorinfrastruktúra és fegyverek utáni kutatást” a területen.

A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy 37 csecsemőbeteget veszélyeztet az áramkimaradás a Sifában. Egy magas rangú izraeli tiszt a médiának azt nyilatkozta, hogy „az ajánlat” a csecsemőbetegek gázai egészségügyi minisztérium által kiválasztott alternatív intézménybe való átszállítására, ,,még mindig az asztalon van”.

Riport: Egy üzemanyagot szállító teherautó indult el Egyiptomból a Gázai övezetbe a Rafah határátkelőn keresztül, közölte szerdán az egyiptomi helyi média és két biztonsági forrás.

Szemtanúk szerint két másik teherautó is felsorakozott az átkelésre várva. Ez lehet az első alkalom a háború kitörése óta, hogy üzemanyag megy be a Gázai övezetbe.

Aggodalom: A Vöröskereszt aggodalmát fejezte ki a Gázai övezet legnagyobb kórházában folytatott katonai tevékenység miatt.

„Rendkívül aggódunk a betegekre és a sebesültekre, az egészségügyi személyzetre és a civilekre gyakorolt hatások miatt” – áll a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága közleményében, amely kitart amellett, hogy „minden intézkedést meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék a rájuk rótt következményeket.”

Megdöbbenés: Az Egyesült Nemzetek Szervezete „megdöbbent” az izraeli hadsereg kórházban végzett hadműveletén.

,,Megdöbbentettek a gázai Al Shifa kórházban történt katonai razziákról szóló jelentések” – írta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője X-en. „Az újszülöttek, a betegek, az egészségügyi személyzet és a civilek védelmének minden más aggályt felül kell írnia. A kórházak nem harcterek.”

Tegnap a Biden-kormány megerősítette azt a régóta hangoztatott izraeli állítást, hogy a Hamász katonai célokra használja a gázai egészségügyi létesítményeket.

,,Az elmúlt hetekben újra és újra hangsúlyoztuk, hogy mivel a kórházakat a Hamász katonai célokra használja, elveszítik a nemzetközi jog által biztosított különleges védelmet” – mondta az izraeli katonai szóvivő este.

Sorry: A BBC szerdán bocsánatot kért, amiért korábban arról számolt be, hogy ,,orvosi csapatokat és arabul beszélőket vettek célba” az izraeli hadsereg Sifa kórház ellen indított rajtaütésben.

A BBC korrekciója szerint ,,rosszul idéztek egy Reuters jelentést”, hozzátéve, hogy „azt kellett volna mondanunk, hogy az Izraeli Védelmi Erők csapatai között egészségügyi személyzet és arabul beszélők is voltak ebben a művelethez. Elnézést kérünk ezért a hibáért, amely elmaradt a szokásos szerkesztői normáinktól. Az események helyes verzióját percekkel később leadták.”

Diplomácia: Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán kijelentette, hogy Izrael ,,terror állam”, amely háborús bűnöket követ el és megsérti a nemzetközi jogot Gázában, miközben megismételte azt a véleményét, hogy a Hamász nem terrorszervezet, hanem egy palesztinok által választott politikai párt.

Hazai front: A Nemzeti Bank szerdán azt mondta, hogy az állami költségvetéshez javasolt módosítások nem elegendőek, és a kormánynak nagyobb költségvetési felelősséget kell mutatnia.

A jegybanki nyilatkozat azután érkezett, hogy Binjámin Netanjahu miniszterelnök kedden késő este kezdetleges jóváhagyást adott a költségvetés módosításaira, amelyek célja a gázai háború hatásainak fedezése.

A jegybank aggályai között szerepel, hogy a tervezett költségvetési megszorítások korlátozottak, és a kormánynak további, a háborúhoz nem kapcsolódó, folyamatos kiadásokat kell megnyirbálnia.

Foglyok: Eddig 238 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A hadsereg megerősítette a 19 éves Noa Marciano szakaszvezető halálát. A katona a 414. harci hírszerzési alakulat Nahal Oz-i bázisán szolgált, amikor október 7-én a Hamász terroristái lerohanták a bázist és elrabolták.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11451 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: A Sifa és a Sorry first appeared on Új Kelet online.