Avi/ujkelet.live

Vaskardok-40.nap: Kedd este föld-föld rakétát lőttek ki feltehetően a húti lázadók Jemenből Eilat felé, melyet a Nyíl légvédelmi rendszer elfogott a Vörös tenger felett. A lövedék nem lépett be az izraeli légtérbe.

  • Abdul-Malik al-Houthi húti vezető kedden azt mondta, csoportja folytatja Izrael támadását rakétákkal és drónokkal. Arra is figyelmeztetett, hogy az izraeli hajókat is célba veszik, különösen a Bab al-Mandab-szorosnál.
  • A Jemen és Dzsibuti közötti keskeny hágó a Vörös-tenger lábánál a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonala, amely a világ olajfogyasztásának körülbelül egyötödét szállítja.

48: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy két katonája – a 27 éves karmieli Omri Joszef David százados (a tartalékosoknál) a Negev Dandár 9217. zászlóaljából és a 26 éves Tal Menase-i Jedidja Aser Lev százados a Givati Dandár Saked zászlóaljának egyik századparancsnok helyettese – elesett a tegnapi harcokban a Gázai övezet északi részén. Halálukkal 48-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az éjszaka az izraeli hadsereg közölte, hogy ,,pontos és célzott műveleteket hajt végre a Hamász ellen” a gázavárosi Al-Sifa Kórház „bizonyos részében”, ahol a feltételezések szerint a terrorszervezete fő hadműveleti bázisa található. A harcok jelenleg is folynak.

A hadsereg reggeli nyilatkozata szerint a csapatok a kórházon kívül harcoltak a Hamász ellen, robbanószerkezeteket találtak és megöltek több Hamász fegyverest.

Az izraeli tankok újszülöttek számára inkubátorokat, bébiételt és orvosi kellékeket hoztak Izraelből, és szállítottak a Sifába.

,,Orvosi csapatok és arabul beszélő katonák vannak a helyszínen, hogy biztosítsák, hogy ezek a készletek eljussanak a rászorulókhoz” – közölte a hadsereg.

,,Kicsiben kezdjük, és a műveletet szükség szerint kiszélesítjük” – nyilatkozta egy biztonsági tiszt reggel a katonai rádióban. „A csapatok belépése az Al-Sifába nagyobb kihívást jelent média, mint hadműveleti szempontból.”

„A döntés az volt, hogy csak akkor lépünk be a kórházba, ha pontosan tudjuk, hogy mi van ott és hol van, ahogyan azt a Rantiszi Kórházban is tettük, amelyet csak akkor rohamoztak meg, amikor pontosan tudtuk, mi van a pincéjében”.

Az izraeli hadsereg nemzetközi médiával foglalkozó szóvivője, Peter Lerner alezredes (tartalékos) a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a katonák „nem rohanják le” a kórházat.

„Az a célunk, hogy hazahozzuk [a túszokat]. Célunk, hogy megtaláljuk a Hamászt, bárhol is bujkál” – mondta Lerner, a kórházat a terrorcsoport műveleteinek rendkívül fontos helyszíneként jellemezve.

Képek a frontról

Nemzetközi jog: ,,Az elmúlt hetekben újra és újra hangsúlyoztuk, hogy mivel a kórházakat a Hamász katonai célokra használja, elveszítik a nemzetközi jog által biztosított különleges védelmet” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este.

,,Kénytelenek vagyunk koncentráltan és körültekintően fellépni a Hamász terrorinfrastruktúrája ellen a kórházakban… Felszólítjuk a kórházakban rejtőzködő Hamász operatívokat, hogy adják meg magukat, hogy ne veszélyeztessék a kórházakban lévőket”.

Kedden befejeződöt a gázavárosi Al-Kudsz kórház evakuálása. Néhány nappal ezelőtt a Hamász terroristái a kórházból RPG-ket indítottak, és tüzet nyitottak az izraeli csapatokra.

,,A Hamász élő pajzsként használja a kórházat a terrorra, a világnak tudnia kell, mit csinál a kórházakban, mi pedig továbbra is leleplezzük a bűneit” – mondja.

További műveletek: Az izraeli hadsereg drónja csapást mért a Hamász két operatívjára, akik kiléptek egy épületből, ahol egy páncéltörő rakétakilövő állás volt, és ,, gyaníthatóan robbanószerkezetet rejtő táskákat” helyeztek el az izraeli erők által használt úton.

A Nahal Gyalogdandár és a 261. dandár (Bahad 1 tiszti iskola) csapatai kedden razziát tartottak a Hamász egyik kiképzőbázisán, ahol egy alagút bejáratot valamint több tucat fegyvert találtak.

Visszaszerezés: A Golani-dandár 13. zászlóaljának csapatai visszaszerezték az október 7-i mészárlás során bajtársaiktól elvett felszerelést.

Az ellopott felszerelést – és a Hamász egyéb fegyvereit – az úgynevezett kormányzói házban találták meg Gázában, ahol a Hamász katonai szárnya, a rendőrség irodái és a Hamász hírszerzési részlegének irodái találhatók többek között.

A felszerelést visszaviszik Izraelbe, ahol megvizsgálják őket.

Sati: A 162. hadosztály, mely északról lépett be Gázába, kedden befejezte az al-Sati menekülttábor elfoglalását, és hamarosan csatlakozik a 36. hadosztályhoz, amely keletről lépett be az övezetbe, és eléri a partot.

A hadsereg szerint az al-Sati a Hamász egyik fő fellegvára volt. „A táboron belül rengeteg ellenséges infrastruktúra található, és a Hamász számos hadereje koncentrálódott ott, köztük az al-Sati zászlóalj, amely központi szerepet játszott az október 7-i támadásokban” – áll a közleményben.

A 162. hadosztály jelenleg azon dolgozik, hogy módszeresen megtisztítsa a területet a Hamász infrastruktúrájától, beleértve az alagutakat és fegyverraktárakat.

Északi front: Az izraeli hadsereg kedden csapást mért a Hezbollah dél-libanoni megfigyelőállomására, válaszul a támadásokra.

Libanonból aknavetőgránátokat lőttek ki Har Dov és a Margaliot területére, a Hezbollah tagjai pedig könnyűfegyverekkel tüzet nyitottak Miszgav Am területére. A hadsereg tüzérségi lövöldözéssel is reagált minden incidensre.

Diplomácia: Joe Biden elnök este telefonon beszélt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel a háború fejleményeiről. Hosszan megvitatták a Hamász által fogvatartott túszul kiszabadítására irányuló folyamatban lévő erőfeszítéseket.

Foglyok: Eddig 238 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A hadsereg megerősítette a 19 éves Noa Marciano szakaszvezető halálát. A katona a 414. harci hírszerzési alakulat Nahal Oz-i bázisán szolgált, amikor október 7-én a Hamász terroristái lerohanták a bázist és elrabolták.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11451 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Az éjszaka eseményei, központban a Sifa Kórház first appeared on Új Kelet online.