ujkeletlive

Diplomácia

Joe Biden Hszi Csin-ping kínai elnökkel megvitatta a Hamász felszámolása ellen vívott izraeli háborút

Izrael gázai hadművelete “akkor fog véget érni, amikor a Hamász már nem lesz képes gyilkolni, bántalmazni és szörnyű dolgokat tenni az izraeliekkel,” – közölte Joe Biden, amerikai elnök egy televíziós sajtótájékoztatón, Hszi Csin-ping kínai elnökkel való találkozóját követően.

Az amerikai elnök, továbbá hangsúlyozta, hogy az izraeli hadseregnek “kötelessége, hogy a lehető legnagyobb óvatossággal járjon el a célpontok ellen… A Hamász háborús bűnt követ el, amikor egy kórház alá helyezi a főhadiszállását,” – mondta, hozzátéve, hogy óvatosságra figyelmeztették az egyébként nem nagyszámú katonával a Sifa kórházba behatoló izraeli hadsereget.

“A Hamász csecsemőket fejezett le és nőket égetett el élve. Az izraeliek nem szőnyegbombázták a kórházat, hanem katonákat vittek be, és olyan felszereléseket is hoztak, amelyek segítik a kórházat, és figyelmeztették az egészségügyi személyzetet. Ez különbözik a válogatás nélküli bombázásoktól,” – mondta Biden, majd felhívta a figyelmet, miszerint a terrorszervezet nyilvánosan kijelentette, hogy ismét támadni szándékozik.

“Azt gondolni, hogy egyszerűen megállnak, és nem tesznek semmit, irreális. Alagutakat használnak többek között a kórházba való behatoláshoz, és a Hamász azt mondta, hogy újra megteszik. Ezért felteszek egy költői kérdést – mit tenne Amerika ebben a helyzetben?” – közölte, majd hozzátette azt is, teljesen biztos benne, hogy a Hamásznak van egy főhadiszállása a kórház alatt.

A Hamász által Gázában fogva tartott túszok kiszabadítását illetően, Biden kijelentette mindent megtesz szabadon bocsátásuk érdekében, hogy de ez nem jelenti azt, hogy amerikai katonákat küldene a térségbe.

Nagyon is részt veszek a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalásokban. A katariak jól együttműködtek, remélem, hogy ez meg fog történni,” – tette hozzá.

Emellett, Biden kijelentette, miszerint világossá tette Binjámin Netanjahu miniszterelnök számára, hogy a két-állami megoldás az egyetlen megoldás az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, illetve azt is, hogy hiba lenne Gáza izraeli megszállása.

Figyelmeztetés: veszélyben az amerikai vízummentesség

A Biden-kormányzat figyelmeztette Izraelt, hogy megsérti az Egyesült Államokkal kötött vízummentességi megállapodást azáltal hogy az október hetedikei Hamász terrortámadást követően nem engedi be az országba a területeken (Júdea és Szamária) élő amerikai palesztin állampolgárokat, – jelentette a Walla riportere Barak Ravid, amerikai és izraeli forrásokra hivatkozva.

A riport szerint, a megállapodás Izrael részéről történő folyamatos megsértése miatt felfüggeszthetik az izraeli állampolgárok amerikai beutazásához szükséges vízummentességgel járó kiváltságokat.

Az Egyesült Államok belbiztonsági minisztere szeptember végén döntött úgy, hogy Izrael csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz, azt követően, hogy Jeruzsálem beleegyezett a területeken, és a Gázai övezetben élő amerikai palesztinok, valamint az Izraelbe belépni kívánó más arab, és iráni amerikaiakra vonatkozó korlátozások példátlan enyhítésébe.

Annak ellenére, hogy a döntés eredetileg november végén lépett volna életbe, a Hamász-támadás miatt a Biden-kormány gesztusként már október 19-én elindította a vízummentes utazásokat.

Az október hetedikei drámai események után az izraeli kormány biztonsági okokból zárlatot rendelt el, és megtiltotta a belépést a területeken élő vagy ott tartózkodó palesztinoknak. A döntés több tízezer palesztin származású amerikait érintett, akik az elmúlt hónapokban a vízummentességi megállapodás viszonossági feltételeinek köszönhetően érkeztek az országba.

Jack Lew, az Egyesült Államok újonnan megerősített izraeli nagykövete néhány nappal ezelőtt találkozott Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadóval, és kifejezte aggodalmát a korlátozások miatt.
Hanegbi közölte, hogy a zárlatot biztonsági okokból rendelték el, és bár állítólag azt ígérte, hogy megpróbál megoldást találni, a Walla-nak nyilatkozó tisztviselő hangsúlyozta, hogy ha Izrael heteken belül nem oldja meg a problémát, az amerikaiak felfüggeszthetik Izrael vízummentességi kiváltságait.

Erdogan kontra Izrael

Recep Tayyip Erdogan török elnök tüzes parlamenti beszédében “terrorista államnak nevezte Izraelt, azzal vádolva Jeruzsálemet, hogy a gázai lakosság kiirtására irányuló stratégiát hajt végre, majd megfogadta, hogy nemzetközi bíróság elé állítja Izrael politikai és katonai vezetőit.

Azt állítva, hogy Izrael “az USA és a Nyugat teljes támogatását” kapja ahhoz, hogy “háborús bűnöket kövessen el, a török elnök közölte, miszerint “az izraeli kormány az elmúlt 40 napban folyamatosan háborús bűnöket követ el, kórházakat, utcákat és mecseteket bombáznak, illetve szándékosan célozzák meg mindezeket a helyeket, egy város és a lakosság teljes elpusztításának stratégiáját hajtva végre.”

Szeretnék nagyon nyíltan beszélni. Izrael egy terrorista állam. A Hamászt terrorszervezetnek tartják, de a Hamász egy politikai párt, amely megnyerte a kollektív szavazást Palesztinában, és miután megnyerték a választást, Önök elfoglalták és bitorolták a jogaikat. Izrael és az USA kisajátította ezeket a jogokat”.

Az Izrael által Gázában meggyilkolt 12 000 személy kétharmada nő és gyermek. Izrael a történelem legszörnyűbb támadását hajtja végre nők, és gyermekek ellen. Még a háborúnak is vannak határai, határai és erkölcsei. A háború első szabálya, hogy nem szabad bántani a nőket, a gyerekeket, és a betegeket,” – tette hozzá, és azzal vádolta Izraelt, hogy szándékosan hagyja meghalni a csecsemőket élelem és üzemanyag nélkül.

A szeptemberben New Yorkban Erdogannal baráti tárgyalásokat, és közös látogatásokat tervező Binjamin Netanjahu miniszterelnök nyilvános üzenetben válaszolt a vádakra.

Vannak olyan erők, amelyek támogatják a terrorizmust. Az egyik ilyen erő Erdogan török elnök. Izraelt terrorista államnak nevezi, de valójában a Hamász terrorista államot támogatja. Ő maga török falvakat bombázott. Nem fogadjuk el tőle a prédikációt,” – áll a Miniszterelnöki Hivatal közleményében, utalva a kurd területek elleni török katonai akciókra.

Emellett, a török elnök beszédében megemlítette, Netanjahu egyik minisztere Amichai Elijahu az elmúlt napokban elhangzott kijelentéseit, amelyek azt sugalmazták, hogy Izrael atomfegyvert vethet be Gáza ellen, és személyesen a miniszterelnökhöz szólva folytatta.

„…arról beszéltek, hogy meggyilkolják azokat az embereket, akik nukleáris fegyvert használnak, szóval hadd szólítsam Binjamin Netanjahut – van atomfegyvere vagy nincs? Magyarázd meg ezt, ha van bátorságod.”

Atombombával fenyegeti az embereket. Nem számít, hogy mi van nálad, neked nemsokára annyi,” – mondta, majd később visszatérve a témához felvetette, miszerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség miért nem lépett közbe, miután Izrael állítólag elismerte, hogy atomfegyverek birtokában van.

Az úgynevezett nukleáris kétértelműség politikájának megfelelően, a zsidó állam nyilvánosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem szokta azeket a jelentéseket, amelyek szerint Izrael több tucat vagy több száz atomfegyverből álló arzenállal rendelkezik.

The post Diplomácia – Biden kiállt Izrael mellett, Erdogan “terrorista államnak” nevezte first appeared on Új Kelet online.