Avi/ujkelet.live

Vaskardok-41.nap: 9 óra csend után csütörtök reggel folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti Szufa és Nir Jichák közösségeket célozva, sérülés vagy kár nem történt.

50. Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy két katonája – 22 éves Aszaf Maszter százados Bahanból, aki a 401. páncélos dandár 601. zászlóaljában szolgált és a 22 éves Kfir Jichák Franco százados Jeruzsálemből, aki századparancsnokként szolgált a 401. páncélos dandár 52. zászlóaljában – elesett a tegnapi harcokban a Gázai övezet északi részén. Halálukkal 50-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg közölte, folytatja műveleteit a gázavárosi Sifa kórházban, ahol a feltételezések szerint a Hamász terrorszervezet fő parancsnoki központja van, hogy hírszerzési információk és a Hamász eszközei után kutassanak.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az esti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a csapatok megtalálták a Hamász egyenruháit, ,,amelyeket a kórház padlójára dobtak, hogy a terroristák civilnek álcázva el tudjanak menekülni”.

„A kórházban fegyvereket, hírszerzési anyagokat, haditechnikát és felszerelést találtunk” – tette hozzá Hagari. ,,Találtunk egy hadműveleti főhadiszállást kommunikációs berendezésekkel… a Hamászhoz tartozik”.

,,Ezek egyértelműen azt bizonyítják, hogy a kórházat terrorra használták, ami teljes mértékben megsértette a nemzetközi jogot” – hangsúlyozta.

A hadsereg közzétett egy videót, mely a Sifa MRI-központjában talált Hamász-fegyvereket mutatja, amiket a Saldag elit egység és a 36. hadosztály más erői az egészségügyi központban szerdán végrehajtott rajtaütés során találtak.

A Hamász által vezetett gázai egészségügyi minisztérium tagadta az állításokat, mondván, hogy az izraeli erők „nem találtak felszerelést vagy fegyvert a kórházban”.

Még fegyverek: A Nahal Dandár felderítő egységének csapatai a Hamász haditengerészeti erőihez tartozó fegyvereket és felszereléseket találtak és semmisítettek meg a Sati menekülttáborban. A Hamász terroristáival folytatott tűzharcot követően az ejtőernyősök más fegyvereket és robbanóanyagokat is találtak.

Légicsapás: Az izraeli légierő csapást mért a Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetőjének, Iszmail Hanijének az otthonára a Gázai övezetben. A házat ,,terror infrastruktúraként használták, többek között a szervezet vezető tisztségviselőinek találkozóhelyeként”. Hanije Katarban él.

Északi front: Az Izrael északi részét célzó tegnapi rakétatámadásokra reagálva az izraeli hadsereg közölte, hogy csapást mért számos dél-libanoni Hezbollah-telepre, köztük egy fegyverraktárra, megfigyelőállásokra és páncéltörő rakétakilövő állásokra.

ENSZ: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán határozatot fogadott el, amely ,,sürgős és meghosszabbított” humanitárius szünetekre szólít fel a gázai harcokban, és felszólítja a háborúban érintett valamennyi felet, hogy tegyenek eleget nemzetközi jogi kötelezettségeiknek és védjék meg a civileket.

  • A Hamász október 7-i terrortámadása óta ez volt az első alkalom, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el a gázai háborúról.
  • Tizenkét tagállam szavazott a határozat mellett, amelyet Málta nyújtott be. Három ország – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Oroszország – tartózkodott.
  • Nem tartalmaz olyan záradékot, amely elítélné a Hamászt az október 7-i támadás miatt, de felszólít ,,a Hamász és más csoportok által fogva tartott összes túsz, különösen a gyermekek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására”.
  • Nem kapta meg az elfogadáshoz szükséges kilenc szavazatot az Oroszország által javasolt módosító indítvány, amely tűzszünetre szólított fel.

A Walla hírportál riportere megjegyezte, hogy bár az állásfoglalás a gázai humanitárius helyzetre összpontosított, és nem kért tűzszünetet, az izraeli tisztviselők azt mondják, hogy jelzésnek tekintik Izraelnek a Biden-kormány részéről az izraeli hadműveletben meggyilkolt palesztin civilek számával kapcsolatos aggodalmait illetően.

Hazai front: Jáir Lapid ellenzéki vezető szerdán lemondásra szólította fel Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, amiért a kormány rosszul kezeli a Hamász elleni háborút.

„Netanjahunak most kell mennie a harcok alatt” – nyilatkozta a Jes Atid vezetője a 12-es csatornának. „Beülünk a Likud egy másik jelöltje vezette [kormányba]” – mondta, és azt állította, hogy tárgyalásokat folytat a kormánypárt vezetőivel a témáról. ,,Sokan vannak, akik megértik, hogy az ország rossz irányba tart.”

Foglyok: Eddig 238 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A hadsereg megerősítette a 19 éves Noa Marciano szakaszvezető halálát. A katona a 414. harci hírszerzési alakulat Nahal Oz-i bázisán szolgált, amikor október 7-én a Hamász terroristái lerohanták a bázist és elrabolták.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11451 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Hanije háza lebombázva, fegyverek a kórházban és a táborban first appeared on Új Kelet online.