Avi/ujkelet.live

Vaskardok-41.nap: A hadikabinet helyi idő szerint 20:30-kor összeül, miközben erőfeszítések folynak a Hamász és más gázai terrorcsoportok által fogva tartott túszok kiszabadítására irányuló megállapodás elérésére.

51. Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy a 22 éves Slomo Ben Nun százados Modi’inből, aki az Ejtőernyős Dandár 202. zászlóaljának egyik századparancsnok helyettese volt, elesett a tegnapi harcokban a Gázai övezet északi részén. Halálával 51-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A Sajetet 13 haditengerészeti kommandósai harckocsikkal és harcmérnökökkel támogatva átvették az irányítást a Hamásztól Gáza fő dokkterülete felett.

Az erők mintegy 10 alagú nyílást fedeztek fel és semmisítettek meg, valamint átvették az irányítást négy olyan épület felett, amelyek a Hamász infrastruktúrájának adtak otthont.

,,A csapatok likvidáltak 10 terroristát, és a dokk területén lévő összes épületet megtisztították” – közölte a hadsereg.

Északi front: Izraeli vadászgépek csütörtökön csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet több posztjára Libanonban.

A hadsereg célba vette a Hezbollah egyik operatívját is, aki a határ mentén tevékenykedett.

Óriásplakát Bejtrútban, amelyet az elmúlt napokban tettek ki az Izraellel vívott háború ellen: ,,Minden lehetőség az asztalon van, de nem akarjuk, hogy a múlt megismétlődjön!”

ENSZ: Izrael keményen bírálta az ENSZ azon kísérleteit, hogy gázai akcióit egy szintre emelje a Hamász terrorcsoportéval, és ragaszkodik ahhoz, hogy a nemzetközi jog „nem öngyilkossági egyezmény”.

Ha egy állam nem tudja megvédeni magát, „vagy kritizálják, amiért a nemzetközi joggal összhangban teszi, akkor a terrorista szervezetek elkerülhetetlenül egyre jobban felbátorodnak, hogy továbbra is alkalmazzák ezeket a módszereket, bízva a folyamatos nemzetközi támogatásban” – mondta Meirav Eilon Sahar izraeli nagykövet, miután az ENSZ emberi jogokért felelős vezetője tájékoztatta a tagállamokat a helyzetről.

Antiszemitizmus: Szerdán felgyújtották Jereván egyetlen zsinagógáját, a második antiszemita támadásban, amely a város zsidó közösségét célozta október eleje óta.

Hazai front: A ma reggeli terrortámadást követően, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter kijelentette, hogy a Palesztin Hatóságot és a Hamászt Júdea és Szamáriában ugyanolyan bánásmódban kell részesíteni, mint a gázai Hamászt, lényegében a Palesztin Hatóság felszámolására szólítva.

Foglyok: Eddig 238 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

A hadsereg megerősítette a 19 éves Noa Marciano szakaszvezető halálát. A katona a 414. harci hírszerzési alakulat Nahal Oz-i bázisán szolgált, amikor október 7-én a Hamász terroristái lerohanták a bázist és elrabolták.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11451 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: A központi dokk is izraeli irányítás alatt first appeared on Új Kelet online.