Avi/ujkelet.live

Vaskardok-42.nap, déli front: A Gázai övezet mélyén és a Hamász egykori kiképző bázisának területén, amely az október 7-i izraeli mészárlást végrehajtó terroristák indulási helye volt, a Golani harcosok megemlékezést tartottak a dandár csatákban elesett 72 katonájának emlékére. A helyszínt most egy óriási Dávid csillag jelöli.

Aknavető az óvodában: Az izraeli hadsereg videót tett közzé a Biszlamach-dandár csapatairól, akik aknavetőket találtak egy észak-gázai óvodában.

A Golani-dandár felderítő egysége pedig rajtaütést hajtott végre a gázai al-Karmel iskolában, ahol lőfegyvereket, RPG-ket és katonai felszereléseket talált.

A 7. páncélosdandár 12. zászlóaljának csapatai azonosítottak egy hamászos terrorsejtet Gázavárosban. A terroristák megpróbáltak meglépni, az izraeli erők gyalog üldözőbe vették őket és egyidejűleg dróncsapást kértek rájuk, hogy megöljék őket.

Segítünk: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közzétett egy dokumentumot az izraeli katonákról, akik a Gázai övezet északi részét elhagyó palesztinoknak nyújtanak segítséget.

Tábori kórház: Az Egészségügyi Világszervezet terepkórházakat akar felállítani a Gázai övezetben az izraeli támadások okozta súlyos pusztítások után, közölte pénteken Richard Peeperkorn, a WHO térségért felelős képviselője.

Északi front: Négy civil megsérült, egyikük súlyosan, miután páncéltörő rakétatákat lőttek ki Libanonból Somera, Stula és Menara felé Az izraeli hadsereg tüzérsége célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották, egy vadászgép pedig lebombázta a Hezbollah terrorszervezet posztjait.

Metula közelében az izraeli hadsereg földre kényszerített egy drónt, mely behatolt a légtérbe Libanonból. A gyanú szerint a légi jármű robbanóanyagot szállított.

Otthoni front: A biztonsági szervezetek vizsgálják annak lehetőségét, hogy csökkentsék a tartalékosok számát, és egy részüket haza engedjék, többek között az otthontól és munkahelytől való távollétük miatti magas gazdasági költségek és a gazdaságot ért károk miatt, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Az izraeli hadsereg eddig több mint 200 000 tartalékos katonát toborzott. A tartalékosok napi költsége havonta megközelítőleg ötmilliárd sékel, amihez hozzáadódik a tartalékosok munkanapjainak elvesztése, amely körülbelül 1,6 milliárd sékelre becsülhető.

Többek között vizsgálják a tartalékos behívási parancsok rugalmassá tételének lehetőségét, hogy a tartalékos katonák hosszabb időre visszatérhessenek a munkába. Az ügy mérlegelés alatt áll, a biztonsági igényektől és a változó valóság függvénye.

Krízis: Miután néhány keményvonalas miniszter felháborodott a kisebbik hadikabinet azon döntése miatt, amely jóváhagyta napi két kamionnyi üzemanyag szállítását Gázába, a Miniszterelnöki Hivatal közölte, a biztonsági kabinet szombat este összeül.

  • Az Egyesült Államok nyomást gyakorolt Izraelre, mivel Gázában az üzemanyaghiány miatt a humanitárius műveletek leálltak, tovább kockáztatva a tömeges betegségek és az éhínség terjedését.
  • Az Egyesült Államok, sőt Izrael is hangsúlyozta, hogy a segélyek engedélyezése az országban kiterjeszti Jeruzsálem diplomáciai manőverezési képességét a gázai hadműveletek folytatására.

Becalel Szmotrich és Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali miniszterek elítélték a hadikabinet üzemanyaggal kapcsolatos döntését. Szmotrich levélben követelte Binjámin Netanjahu miniszterelnöktől, hogy a koalíció minden pártja képviseltethesse magát az öttagú hadikabinetben.

Találkozó: Ferenc pápa a jövő héten találkozik a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli túszok hozzátartozóival – közölte egy forrás pénteken.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11470 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Magyarázkodás, megemlékezés és aknevetők az óvodában first appeared on Új Kelet online.