Avi/ujkelet.live

Vaskardok-42. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített izraeli közösségek valamint Askelon ellen. Sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: Az izraeli hadsereg csapást mért a Hamász operatívjaira a Gázai övezet északi részén található Beit Hanun térségében, miután a Határvédelmi Hadtest 636. egysége azonosította őket.

Egy második videón a Hamász RPG-kkel felfegyverzett operatívjainak likvidálása látható szintén Beit Hanun térségében.

Humanitárius helyzet: A Gázai övezet kommunikációs rendszerei második napja nem működnek, és nincs üzemanyag az internet és a telefonhálózatok ellátásához, jelentette az AP.

Gáza a szükséges élelmiszer-ellátás 10 százalékát kapja meg naponta, és a kiszáradás és az alultápláltság egyre nő, mivel a területen élő 2,3 millió ember csaknem mindegyike élelemre szorul – mondta Abeer Etefa, az ENSZ Élelmezési Világprogramjának közel-keleti regionális szóvivője.

Segély: Üzemanyagot szállító teherautókat fognak beengedni a Gázai övezetbe. Az üzemanyagot az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala a Közel-Keleten (UNRWA) teherautóiba is szánják, humanitárius szükségletekre, kommunikációs igényekre – vagyis a palesztin kommunikációs cég generátorainak üzemeltetésére.

  • Egy diplomáciai tisztviselő szerint ,,a hadikabinet egyhangúlag jóváhagyta az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat közös ajánlását, hogy teljesítsék az Egyesült Államok kérését, és engedélyezzék napi két dízelszállító teherautó beengedését az ENSZ víz- és szennyvízhálózatának támogatására. Ez az akció teret ad Izrael a diplomáciai manőverezéshez, hogy teljesítse célját, a Hamász felszámolását”.
  • ,,A forrás szerint a dízelt a Rafah átkelőn át, az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül jutnak el a Gázai övezet déli részén élő civil lakossághoz, feltéve, hogy nem a Hamásznál köt ki”.
  • ,,Az akció célja többek között a víz-, szennyvíz- és szennyvízelvezetési rendszerek minimális támogatása annak érdekében, hogy megakadályozzuk a járványok kitörését, amelyek az egész régióra átterjedhetnek, károsíthatják mind az övezet lakóit, mind a haderőinket, sőt Izraelt is.”

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet számos rakétát lőtt ki Libanonból az izraeli hadsereg Malkia és Menara melletti posztjaira. Sérülésekről nincs hír. Az izraeli hadsereg tüzérsége célba vette a tűz forrását.

Ezenkívül vadászgépek számos dél-libanoni Hezbollah-telepet bombáztak le, köztük egy fegyverraktárt. Egy támadást előkészítő terrorsejtet pedig likvidáltak Arab al-Aramse közelében.

Kora délután aknavetőgránátokat lőttek ki Arab al-Aramse és Adamit felé, a lövedékek nyílt területen landoltak. A hadsereg célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

Hazai front: A rendőrség letartóztatott öt személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ellopták egy férfi a hangberendezését, akit október 7-én, a dél-izraeli Supernova zenei fesztiválon meggyilkoltak.

A mintegy 2 millió sékel (233,5 millió Ft.) értékű berendezést visszaadták Matan Lior apjának. A gyanúsítottakat Kalanszawe, Iszfija és Dalijat al-Karmel településeken tartóztatták le.

A gyanúsítottak feltehetően azután érkeztek a Re’im melletti mészárlás helyszínére, hogy az erőszak elcsitult, és kihasználták a káoszt, hogy eltüntessék a drága felszerelést, amelyet a 35 éves Lior hozott a partira.

Liort több száz más mulatozóval együtt lemészárolták, amikor a Hamász terroristái megrohamozták a területet.

Integráció: Az egészségügyi minisztérium arra kéri az izraeli orvosi egyetemek dékánjait, hogy készüljenek fel a külföldön orvoslást tanuló izraeliek integrálására, akiket a háború alatt katonai szolgálatra hívtak be. Becslések szerint mintegy 200 ilyen orvostanhallgatót fenyeget az a veszély, hogy lemaradnak a képzésükről, mert külföldön már elindult a tanév.

Menet: Ezrek gyalogolnak Jeruzsálembe a Gázába hurcolt túszok hazahozatalára irányuló menet negyedik napján, a jeruzsálemi miniszterelnöki hivatal előtt holnap este tervezett nagygyűlés előtt.

Steffen Seibert Németország izraeli nagykövete is csatlakozott a Latrun melletti felvonulókhoz, és az összes fogoly feltétel nélküli szabadon bocsátására szólított, megjegyezve, hogy Berlin erőfeszítéseket tesz ennek érdekében.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.

Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 11470 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Üzemanyag szállítmányokat engednek be Gázába first appeared on Új Kelet online.