Avi/ujkelet.live

Vaskardok-43.nap. Péteken helyi idő szerint este 6-kor több körben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a közép-izraeli városokban. A média szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott több lövedéket. Sérülés nem történt.

Rakéta landolt Tel Aviv külvárosában, Givatajimban az utcán:

Pszichológiai hadviselés: A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet pénteken közzétett egy videót, amelyen a 86 éves Arje Zalmanovics, egy izraeli túsz látható, akit október 7-én raboltak el Nir Oz kibucból. Zalmanovics egészségügyi problémákkal küzd, és kezelésre szorul.

Tanzánia péntek este bejelentette a 22 éves Clemens Felix Matanga halálát. Matanga egyike volt annak a két tanzániai állampolgárnak, akiket a Hamász október 7-én foglyul ejtett.

Nova: A 12-es csatorna pénteki riportja szerint az október 7-én Re’imben megrendezett Supernova zenei fesztiválon végrehajtott Hamász-mészárlássál kapcsolatos folyamatban lévő rendőrségi nyomozás 260-ról több mint 360-ra frissítette a halálos áldozatok számát. A fesztivált lerohanó terroristák legalább 40 túszt is ejtettek.

A hírek szerint mintegy 4000 ember vett részt a Supernova eseményen.

  • A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a terroristák a korábbi hírekkel és a széles körben elterjedt vélekedésekkel ellentétben nem tudtak előre a buliról.
  • A rendőrség egyrészt az elfogott terroristák kihallgatása alapján jutott erre a következtetésre, másrészt azért, mert a halott terroristáknál nem találtak a szabadtéri rendezvényre irányító térképeket; az aznapi más mészárlások esetében a terroristák térképeket vittek magukkal, megjelölve célpontjaikat.
  • A terroristák csak azután vették észre, hogy Re’im térségében nagy esemény történik, amikor a rendőrség a Hamász szélesebb körű inváziója miatt elkezdte szétoszlatni a bulizókat.

Déli front: Az izraeli hadsereg Déli Parancsnokságának vezetője, Járon Finkelman vezérőrnagy pénteken helyzetfelmérést végzett a gázavárosi Sifa Kórháznál.

,,Minden kórházban látjuk a Hamász jelenlétét, ez egyértelmű jelenlét. Cinikusan kihasználják a kórházakat, mint itt, a Sifa szívében” – mondta.

A hadsereg új képeket tett közzé, amelyeken a kórházkomplexumban talált alagút bejárat látható.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy péntek este azt mondta, hogy a katonák további földalatti infrastruktúrát találtak a Sifa Kórházban, és információk után kutatnak a túszokról.

,,Mindenütt intézkedni fogunk, ahol a Hamász jelen van, és a Gázai övezet déli részén is jelen van” – hangsúlyozta Hagari. Az izraeli erők egyelőre az övezet északi részén vannak bevetve.

Humanitárius helyzet: A Paltel palesztin távközlési vállalat pénteken közölte, hogy a telefon- és internetszolgáltatások részben ismét működnek Gázában, miután üzemanyagot szállítottak a hálózatokat tápláló generátorok újraindításához.

Izrael beleegyezett, hogy naponta két teherautó 60 000 liter üzemanyaggal beléphet a Gázai övezetbe. Ez a korábbi napi üzemanyag mennyiség 5,5%-ának felel meg.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik tisztviselője szerint a napi bevitelből 10 000 litert az enklávé kommunikációs hálózatának táplálására használnak fel.

Ezt megelőzően Izrael teljesen megtiltotta az üzemanyag beengedését Gázába, attól tartva, hogy a Hamász kezébe kerül.

Északi front: A légvédelmi rendszerek az éjszaka elfogtak egy föld-levegő rakétát, melyet az izraeli hadsereg légijárművére lőttek ki Libanonból.

Izraeli vadászgépek és harci helikopterek korábban pénteken légicsapásokat hajtottak végre a Hezbollah dél-libanoni telephelyei ellen, válaszul az Észak-Izrael elleni rakétatámadásokra.

A célpontok között volt a terrorcsoporthoz tartozó infrastruktúra, parancsnoki központok és megfigyelőállomások.

Este Har Dov környékére is kilőttek egy rakétát, személyi sérülés nem történt. A tüzérség célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották

Katar: Joe Biden amerikai elnök pénteken újabb telefonbeszélgetést folytatott Tamim bin Hamad Al-Thani katari emírrel, és nyomatékosan hangoztatta, hogy a mintegy 240 túszt „további késedelem nélkül szabadon kell engedni” – közölte a Fehér Ház, fokozva a retorikáját az ügy sürgősségét illetően.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12000 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Rakétazápor Tel Avivra, magasabb áldozati számok a Nován és pszichológiai hadviselés first appeared on Új Kelet online.