Avi/ujkelet.live

Vaskardok-43.nap: Szombat délutántól újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti közösségeket valamint Szderotot és Askelont célozva, majd sorra kerültek közép-izraeli városok is. Sérülésről nem érkezett jelentés.

56: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy öt katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma 56-ra emelkedett.

  • A 23 éves Dzsamal Abbász őrnagy Peki’inből, az Ejtőernyős-dandár 101. zászlóaljának századparancsnoka.
  • A 21 éves Eden Provisor százados Alfei Menaséből, a 401. páncélos dandár 52. zászlóaljának szakaszvezetője.
  • A 21 éves Slomo Gurtovnik törzsőrmester Modi’inből, a 401. páncélos dandár 46. zászlóaljának szanitéce.
  • A 19 éves Adi Malik Harb törzsőrmester Beit Dzsannból, a Nahal gyalogdandár felderítő egységében szolgált.
  • A 21 éves Sachar Fridman törzsőrmester Jeruzsálemből, az Ejtőernyős-dandár 101. zászlóaljában szolgált.

Továbbá a hadsereg bejelentette, hogy a 43 éves David (Dudi) Digmi törzsőrmester (tartalékos) Rison Lecionból, a Gázai Hadosztály mentőse, elesett az október 7-i mészárlás során.

Déli front: Az izraeli hadsereg szombaton közölte, hogy kiterjeszti hadműveleteit a Gázai övezetben, és a 36. hadosztály támadásokat hajt végre Gázaváros Zeitun negyedében, és a 162. hadosztály Dzsabalijában. A felvételen Golani csapatok láthatók, amint Hamász-operatívok ellen harcolnak, akik RPG-ket lőttek rájuk Zeitunban.

„A területen található az [Hamász] észak-gázai dandárának parancsnoki és irányító központja, és itt található az egyik legjelentősebb terror fellegvár, amelyben négy Hamász-zászlóalj működik” – áll a közleményben.

A mérnöki erők, a gyalogság és a harckocsik légi támogatással konfrontációba kerültek több Hamász-operatívval, akik „szándékosan civil területekről tevékenykednek, és páncéltörő rakétákkal és robbanószerkezetekkel próbálják támadni a csapatokat. A konfrontációk során számos terroristát megöltek, valamint a csapatok csapást mértek számos terrorinfrastruktúrára, beleértve földalatti infrastruktúrát és a terrorszervezet jelentős célpontjait”.

Likvidáltak két Hamász-operatívot is, akik megpróbáltak becsapdázni egy épületet a Gázai övezetben.

Segély: Az izraeli katonák több mint 6000 liter vizet és több mint 2300 kg élelmet vittek a Sifa Kórházba.

„Ez az akció az izraeli hadsereg tevékenységével párhuzamosan történt, mely a terrorizmus lokalizálására és elhárítására irányul a kórházban”.

Duvdevan: A hadsereg felvételeket tett közzé a Gázai övezetben bevetett Duvdevan elit egységről. Az erők razziát tartottak több, a Hamász által használt helyszínen, és terroristákat öltek meg. A Duvdevan-erők fegyvereket és Hamász katonai felszerelést találtak egy gázai középiskolában végrehajtott rajtaütés során.

A csapatok rajtaütöttek a Hamász egyik tábori parancsnokának otthonán is, ahol fegyvereket és hamászos oktatóanyagokat találtak.

Hamász: A Hamász katonai szárnya azt állítja, hogy ,,megszakadt a kapcsolat néhány osztaggal, amelyek feladata a túszok őrzése volt”.

Azt is közölték, hogy a Hamásznak nincs információja sem az osztagok által fogva tartott túszok sorsáról, sem magukról az őrökről.

Északi front: Az izraeli hadsereg a nap folyamán több kör csapást hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen, köztük katonai objektumokra és megfigyelőállomásokra Libanon déli részén, válaszul az Észak-Izrael elleni támadásokra.

Vadászgépek bombáztak le egy ,,fejlett” föld-levegő rakétarendszert Libanonban, amely az éjszaka célba vett egy izraeli drónt. A rakétát az izraeli légvédelem elfogta.

Az izraeli légvédelem délután elfogott egy ,,gyanús légi célpontot” a libanoni légtér felett.

Ma reggel egy katonai drón kényszerleszállást hajtott végre Izrael északi részén. A hadsereg szerint a légijárművet nem találta el ellenséges tűz, és az esetet vizsgálják.

Diplomácia: Bahrein trónörököse, Szalman herceg volt az első és egyetlen arab vezető, aki elítélte a Hamászt a tegnap esti felszólalásában a Manama Dialógus regionális biztonsági csúcson. Az október 7-i támadást ,,barbár”-nak nevezte, és felszólított a Gázában fogva tartott összes túsz szabadon bocsátására.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.
  • Tanzánia bejelentette a 22 éves Clemens Felix Matanga halálát, aki egyike volt a két tanzániai állampolgárnak, akiket a Hamász október 7-én foglyul ejtett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: A hadművelet kiszélesítése first appeared on Új Kelet online.