Avi/ujkelet.live

Vaskardok-43. nap, déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szombaton közölte, hogy egy órán belül likvidálta a terrorsejtet, mely tegnap Gázából rakétaesőt zúdított Izrael középső részére. A Jeruzsálem-dandár felderítő zászlóaljának tartalékos csapatai azonosították egy épület tetején a terrorsejtet, és légi csapást kértek rájuk.

Az elmúlt nap folyamán az izraeli erők több tucat célpontot és Hamász-operatívot támadtak a Gázai övezetben. A célpontok között voltak parancsnoki helyiségek, rakétakilövő posztok és fegyvergyártó laboratóriumok.

Sifa: Az izraeli hadsereg tagadta, hogy követelte volna a gázavárosi Sifa kórház egy órán belüli evakuálását.

,,Ma reggel az Izraeli Védelmi Erők eleget tett a Sifa Kórház igazgatójának kérésének, hogy a kórházban lévő gázaiak számára lehetővé tegyék a evakuálást biztonságos útvonalon” – áll a hadsereg közleményében.

,,Az Izraeli Védelmi Erők soha nem rendelte el a betegek vagy az orvosi csapatok evakuálását, valójában azt javasolta, hogy az orvosi evakuálási kérelmeket az izraeli hadsereg segítésével teljesítsék”.

,,Az egészségügyi személyzet a kórházban marad, hogy támogassa azokat a betegeket, akiket nem tudnak evakuálni”.

A hadsereg azt is közölte, hogy éjszaka élelmet, vizet és humanitárius segélyt biztosított a Sifának.

Humanitárius folyosó: Az izraeli hadsereg arabul nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes Gázaváros és a Gázai övezet északi részének lakóihoz fordulva szombaton bejelentette, hogy a Szalah al-Dín út ma 16:00 óráig nyitva lesz a lakosok dél felé történő evakuálása érdekében. Emellett a 10:00 és 14:00 óra között szüneteltetik a harcokban a Rafah-i menekülttábor területén humanitárius célokból.

Megerősítve: Egy izraeli légicsapást követően a Hamász terrorszervezet megerősítette Ahmad Bahar halálát. A 76 éves Bahar a Hamász politikai szárnyának tagja volt, korábban pedig a Palesztin Törvényhozó Tanács alelnöke volt.

Északi front: Mintegy 25 rakétát lőttek ki délelőtt Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a szirénákat Szasszában és Stulában. Sérülés nem történt.

A tüzérség válaszul a rakétatűz forrásait lőtte, valamint légicsapásokra is sor került a Hezbollah terrorszervezet posztjait célozva.

Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat szombaton közölte, hogy éjszaka terroristákat likvidáltak, akik terrortámadásokat készültek végrehajtani izraeli civilek és katonák ellen.

Az erők és legijárművek célba vettek egy rejtekhelyet a szamáriai Sechem (Palesztin Hatóság területe) melletti Balata menekülttáborban. Az erők egy robbanóanyag-laboratóriumot is feltártak a menekülttáborban. Az akció során fegyveresek tüzet nyitottak izraeli csapatokra. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

A megöltek között volt Muhammad Zahad is, egy „magas rangú terrorista” Sechemben, aki számos lövöldözős terrortámadásban vett részt, köztük egy áprilisit, amelyben két izraeli megsebesült Jeruzsálemben.

A hadsereg közleménye szerint Zahad fiatalokból álló terrorsejtet hozott létre és fegyverzett fel, izraeli civilek és katonák elleni támadások végrehajtására.

Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1800 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1050 a Hamászhoz köthető.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint október 7. óta mintegy 200 palesztint öltek meg izraeli erők, és egyes esetekben telepesek.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.
  • Tanzánia bejelentette a 22 éves Clemens Felix Matanga halálát, aki egyike volt a két tanzániai állampolgárnak, akiket a Hamász október 7-én foglyul ejtett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12000 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Videó: 1 órán belül likvidálták a Tel Avivot rakétázó terrorsejtet first appeared on Új Kelet online.