Avi/ujkelet.live

Vaskardok-44. nap: Délután és kora este folytatódtak a gázai rakétatámadások a kiürített Kiszufim kibucot célozva, sérülés vagy kár nem történt.

63: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy két katonája – a 23 éves Adir Portugal százados (a tartalékosoknál) Mazkeret Batjából, aki a Givati gyalogdandár Saked zászlóaljában szolgált, és a 21 éves Gal Misaelof törzsőrmester Modi’inből, aki a Givati gyalogdandár Tzabar zászlóaljában szolgált – elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Halálukkal 63-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Videó: Beit Hanun, Gáza északi része, egy alagútrendszer bombázása

Alagút a Sifa alatt: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat új felvételeket tett közzé vasárnap este, amelyek a Hamász alagúthálózatának egy részét mutatják a gázavárosi Sifa Kórház alatt, ahol a feltételezések szerint a terrorcsoport egyik fő parancsnoki központja van.

Az alagút bejárata a kórház területén, egy vászontető alatt van, ahol az izraeli csapatok egy Hamász kisteherautót is találtak, benne fegyverekkel.

Az alagút bejáratának három méter mélyre kanyargós lépcsősora van, amely további hét méteren keresztül lefelé halad, amíg el nem éri az alagúthálózat egy részét. Az alagút öt méteren keresztül folytatódik, majd jobbra fordul, és további 50 méteren folytatódik.

Az alagút végén egy biztonsági ajtó van, amelyen egy lyuk található, amelyen a Hamász terroristái átlőhetnek.

„Az ilyen típusú ajtókat a Hamász terrorszervezet arra használja, hogy megakadályozza erőink bejutását a szervezet főhadiszállására és földalatti eszközeihez” – mondta a hadsereg.

„A leletek minden kétséget kizáróan bizonyítják, hogy a kórházkomplexum épületeit a Hamász terrorszervezet infrastruktúrájaként, terrortevékenységre használják. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a Hamász terrorszervezet cinikusan élő pajzsként használja a Gázai övezet lakóit gyilkos terrortevékenységeihez”.

A csapatok folytatják a műveleteket a Sifában, hogy felfedjék a Hamász alagúthálózatát a térségben.

Először: Először van bevetésen a Gázai övezetben a Polgárvédelmi Parancsnokság egyik kutató-mentő zászlóalja, amely férfi és női harci katonákból áll.

A 498. „Sahar” Kutató- és Mentőzászlóalj csapatai Jarden alezredes vezetésével a 162. hadosztály szárazföldi erőivel dolgoznak együtt a terepen.

A vegyes nemű egység katonái „szakértelmüknek megfelelően” végezik el a feladatokat, beleértve az épületekbe való behatolást és a Hamász fegyvereinek felkutatását, közölte az Izraeli Védelmi Erők.

Az egység több tucat katonája jelenleg is bevetésen van a Gázai övezetben, és körülbelül 40%-uk nő. „Minden feladatot elvégeznek, amit a férfiak” – mondta a dandár parancsnoka, Elad Edri ezredes.

A kutató-mentő dandár mérnököket is küldött Gázába, hogy tanácsot adjanak a szárazföldi erőknek, hogy egy megrongálódott épületbe biztonságos-e belépni.

,,Vannak mentőkutyáink a földrengések világából, akik tudják, hogyan találják meg a holttesteket a romok alatt” – magyarázta Edri ezredes -, ,,és vannak mentőmérnökeink is, amivel azt hiszem, a világon egyetlen másik hadsereg sem rendelkezik”.

A Kommandó-dandár legutóbbi razziája során egy gázai szállodában, ahol a Hamász operatívjai rejtőztek, a 498. vegyes nemű zászlóalj katonái behatoltak egy földalatti helyszínre, és a Hamászhoz tartozó fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak.

,,A mentődandár dedikált képességekkel rendelkezik a falak, mennyezetek és összetett elemek áttörésére, valamint arra, hogy nehéz helyzetekben kimentse a harcosokat” – hangsúlyozta Edri ezredes -, ,,erre lettünk kiképezve, felkészültek vagyunk, és folytatjuk az Izraeli Védelmi Erők manőverének kíséretét, ameddig csak szükséges.”

Terroristák: A Hamász terrorszervezet és a katari Al Dzsazíra TV által közzétett videón három fegyveres látható, amint beszalad a gázai Rantiszi Kórházba, miután kiszúrták az izraeli hadsereg erőit.

A Hamász a triót ,,mártír harcosokként” írja le, ami valószínűleg arra utal, hogy öngyilkos mellény volt rajtuk.

A videón két robbanás látható, az első a Hamász által a kórház épületére lőtt RPG-t követte, míg a második forrása nem tisztázott.

Menet: Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatala szerint szombaton mintegy 10 000 ember menekült el a Gázai övezet északi részéről dél felé.

Ez a szám az ENSZ helyszíni megfigyelőinek becslésein alapul, és a szervezet megjegyezi, hogy kísérő nélküli kiskorúak is voltak köztük.

Északi front: Az izraeli hadsereg szerint két rakétát lőttek ki Libanonból a határon lévő Margaliot és Kfar Giladi felé. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt. A csapatok tüzérségi lövöldözéssel válaszoltak.

Weiss: Az izraeli biztonsági szolgálatok úgy vélik, hogy Jehudit Weisst, aki a Hamász fogságában halt meg, fogvatartói gyilkolták meg Gázában, miközben az izraeli hadsereg elől menekültek, jelentette a Haaretz.

A 64 éves Weiss maradványait a gázavárosi Sifa Kórház közelében találták meg, és a múlt héten hazaszállították Izraelbe. Biztonsági források úgy vélik, hogy foglyul ejtői ölték meg Noa Marciano izraeli katonát is és nem egy izraeli támadásában halt meg, ahogy azt a Hamász állította.

Közelebb mint valaha: Jon Finer nemzetbiztonsági tanácsadó-helyettes azt nyilatkozta az NBC-nek, hogy ,,közelebb vagyunk, mint valaha” a gázai túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodáshoz, de hangsúlyozta, hogy még vannak lezáratlan kérdések.

Összefogás: Volt izraeli diplomaták vasárnap nemzetközi koalíció létrehozására szólítottak fel azon országokból, amelyek állampolgárait a Hamász túszként tartja. Arra törekszenek, hogy növeljék a nemzetközi közösségre nehezedő nyomást, hogy minden túszt szabadon engedjenek, ne csak a kettős állampolgárokat.

26 ország polgárai vannak a Hamász és más palesztin csoportok által az október 7-i mészárlás során ejtett túszok között.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Női harcosok Gázában és a Sifa alatti alagút first appeared on Új Kelet online.