Avi/ujkelet.live

Vaskardok-44. nap: Vasárnap délelőtt újraindultak a gázai rakétatámadások a kiürített határ melletti közösségek ellen, sérülés vagy kár nem történt.

61: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap bejelentette, hogy két tartalékos katonája – a 40 éves Rani Tahan alhadnagy Szde Nehemiából és a 34 éves Jakir Biton főtörzsőrmester Jeruzsálemből, mindketten a 261. Tartalékos-dandár 8717. zászlóaljában szolgáltak – tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 61-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A hadsereg szerint a 35 éves Chen Jahalom őrnagy (tartalékos) Kfar Azzából, aki a Tüzérhadtest 8159. zászlóaljában szolgált, november 18-án meghalt. A halála körülményeiről a hadsereg nem szolgált információval.

Déli front: Izraeli vadászgépek az éjszaka csapást mértek „számos” Hamászhoz tartozó célpontra Dzsabalija, Zeitun és Beit Lahija negyedekben.

Ezzel egyidejűleg a haditengerészet rakétahajói több ezer lőszerrel tamadtak Hamász-telepeket a gázai partok mentén, és megfigyelési képességekkel és tűzerővel segítették a szárazföldi csapatokat.

Razziák: Az izraeli csapatok razziát tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonaiban Gázaváros előkelő Rimal negyedében, és harcba szálltak a térségben tartózkodó terroristákkal. Rimal nagy részét megsemmisítették az izraeli légicsapások.

Az Ejtőernyős-dandár csapatai, tankok és harcmérnökök légi támogatással harcolnak a Hamász ellen Rimalban, valamint az Idzslin Sejk negyedben, és a Hamász infrastruktúrájának lokalizálásán dolgoznak.

A csapatok mintegy 35 alagút nyílást és több tucat fegyvert találtak a két negyedben, és megöltek több Hamász-operatívot.

Az izraeli erők egy Hamász katonai tábort is lerohantak Rimal térségében, és találtak egy fegyverraktárt és hét rakétavetőt.

Üzemanyag: A biztonsági kabinet jóváhagyta, hogy naponta korlátozott mennyiségű üzemanyagot szállítsanak a Gázai övezetbe humanitárius célokra, megerősítve ezzel a hadikabinet döntését.

Becalel Szmotrich és Itamar Ben-Gvir szélsőjobboldali miniszterek, valamint Miri Regev, a Likud közlekedési minisztere nemmel szavazott. Gideon Szá’ár, Beni Gantz Nemzeti Egység pártjból tartózkodott.

Izrael eleinte megtagadta, hogy üzemanyag mehessen be Gázába, mondván, hogy az a Hamásznál köthet ki, most azonban azt állítja, hogy megváltoztatta álláspontját annak érdekében, hogy elkerülje a működő szennyvízrendszer hiánya okozta humanitárius katasztrófát.

Északi front: Az izraeli hadsereg szerint korábban a nap folyamán több ,,gyanús légi célpont” lépett be Libanonból Izrael légterébe. Légvédelmi rakéták kilövésére került sor, az incidens lezárult.

Mindemellett több aknavetőt és rakétát lőttek ki Libanonból a határ menti területekre, sérülés nem történt. A tüzérség válaszul célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

Szamária: Az izraeli hadsereg két “dandárszintű” razziát hajtott végre a szamáriai Dzsenin menekülttáborában és a Balata menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe mindkettő), őrizetbe vettek gyanúsítottakat és fegyvereket foglaltak le. Mindkét helyszínen összecsapásokra került sor a helyi terroristákkal.

Balatában a csapatok több lőfegyvert és robbanószerkezetet foglaltak le. Dzseninben a katonák egy mecset közelében robbanószerkezet-tárat, három parancsnoki szobát találtak és semmisítettek meg, és több lőfegyvert lefoglaltak.

A csapatok szintén összecsaptak palesztin zavargókkal Tamun faluban, Tubasz közelében és a Betlehem melletti Deiseh menekülttáborban is.

Összesen 38 keresett palesztint tartóztattak le az éjszakai razziák során, köztük mintegy 20-at Dzseninben és Balatában. A palesztin média szerint megöltek egy palesztint Dzseninben, egy másikat pedig Deisében.

Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1800 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1100 a Hamászhoz köthető.

Elszámoltatás: Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Argentína és Ausztria magas rangú ügyészei a hétvégén Izraelbe utaztak, hogy megvitassák, hogyan nyomozzanak és indítsanak eljárást a Hamász terroristái és az október 7-i atrocitásokért felelős vezető tisztségviselők ellen.

Az említett országok polgárai is áldozatai voltak a Hamász dél-izraeli mészárlásainak.

Az ügyészek találkoztak Amit Eiszman izraeli államügyésszel, valamint az igazságügyi minisztérium más magas rangú tisztviselőivel, hogy megvitassák a Hamász terroristáival kapcsolatos nyomozás kihívásait és a bíróság elé állításuk terveit.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.
  • Tanzánia bejelentette a 22 éves Clemens Felix Matanga halálát, aki egyike volt a két tanzániai állampolgárnak, akiket a Hamász október 7-én foglyul ejtett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Razziák Gázában és Szamáriában, légi fenyegetések Libanonból first appeared on Új Kelet online.