Avi/ujkelet.live

Vaskardok-44.nap: Az utolsó gázai rakétatámadásra este 11-kor került sor és többnyire kiürített határ melletti közösségeket célzott. Sérülés vagy kár nem történt.

58. Az Izraeli Védelmi Erők reggel nyilvánosságra hozta, hogy két katonája – a 28 éves Roey Biber százados (a tartalékosoknál) Tzur Moséból, aki az elit Jahalom harcmérnöki egység egyik parancsnoka volt és a 21 éves Binjamin Meir Airly őrmester Beit Semesből, aki az Ejtőernyős-dandár 101. zászlóaljában szolgált – elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Halálukkal 58-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte, hogy a katonák folytatják műveleteiket a gázavárosi Sifa Kórház komplexumában, és azon dolgoznak, hogy feltárják a Hamász terrorcsoport földalatti infrastruktúráját a térségben. Négy fő feladat áll előttük:

  • információk szerzése a Hamász által fogva tartott túszokról
  • fegyverek és a Hamász parancsnoki helyiségeinek felkutatása
  • Hamász-operatívok lokalizálása a térségben
  • a Hamász földalatti infrastruktúrájának feltárása és megsemmisítése a kórház alatt

„Még ebben az órában is a különleges erők a Sifánál feltárt alagút bejáratnál tevékenykednek, és hamarosan információkat hozunk nyilvánosságra” – mondta, hozzátéve, hogy a csapatok más kórházakban is tevékenykednek Gáza északi részén, ahol a Hamásznak vélhetően infrastruktúrája van.

Fotók a frontról

Hol van Szinwar és Deif: A Hamász de-facfo ura Gázában, Jechíje Szinwar és a katonai szárnya vezetője, Muhammad Deif a háború alatt Gázavárosból délre, Khan Junesz területére menekült, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

  • Mindeközben Szinwar csaknem egy hete nem kommunikált a katari és az egyiptomi közvetítőkkel, ami megakasztotta a túszok szabadon bocsátásáról szóló egyezség további előrehaladását.

Hagari az esti sajtótájékoztatón a szökésük nyilvánosságra hozatalára reagálva: „Ami a Hamász vezetését illeti – éjjel-nappal keresik őket, és meg fogják találni őket. A Gázai övezetben mindenhol és mindenki, aki a terrortámadáshoz kapcsolódik, kárt szenved, és minden bizonnyal a Hamász vezetői is.”

A vezetés minden tagja célpont: Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter a tegnapi esti sajtótájékoztatójukon azt mondták, hogy a Hamász minden tagja, beleértve a Gázai övezeten kívülieket is, „halott emberek”.

Gallant hozzátette, hogy „nincs különbség Kalasnyikovos terrorista és háromrészes öltönyt viselő terrorista között”, ami a Hamász politikai szárnyának vezetőjére, Iszmail Hanijére utal, aki Katarban él.

Figyelmeztetés: A 12-es csatorna szombat este közzétette katonanők új vallomásait, akik az október 7-i mészárlás előtt a gázai határ biztonsági kameráit figyelték a közeli bázisokon. A tanúvallomásokban az őrszemek elmondták, hogy hónapokon át figyelmeztettek a területen tapasztalt változásokra, amelyek különös figyelmet és vörös jelzést igényelnek.

Elmondták parancsnokaiknak, hogy a határ közelében kiképzések, előkészületek zajlanak és anomáliák tapasztalhatóak. Például egyre többen mentek oda, akik még soha nem jártak azon a területen, hogy azok a gazdák, akik nap mint nap jártak a földet megmunkálni, hirtelen nem jelentek meg, a helyükre mások léptek.

Voltak, akik úgy döntöttek, hogy riasztják a szektor egyik vezető parancsnokát, és ezt a választ kapták tőle: ,,Nem akarok többet hallani erről a hülyeségről. Ha még egyszer ezekkel a dolgokkal zavartok, bíróság elé fogtok állni”.

  • Az említett őrszemek, akiknek meggyilkolták vagy elrabolták barátaikat, nem kapnak pszicholgia segítséget a hadsereg részéről, és a közelmúltban a következő követeléssel szembesültek: ,,Vagy két héten belül visszatértek a posztotokra, vagy aláírjátok a felmondásotokat, és másik pozícióba helyeznek át titeket”.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek és tankok tegnap este Libanon déli részén megsemmisítették a Hezbollah terrorszervezet több posztját, válaszul az Észak-Izrael elleni folyamatos támadásokra. A célpontok között voltak a terrorcsoport katonai létesítményei és megfigyelőállomásai. A hadsereg továbbá dróncsapást mért egy támadás végrehajtására készülő terrorsejtre.

Vasárnap reggel vadászgépek Hezbollah-telephelyeket bombáztak Libanonban.

Emelett mintegy tíz aknavetőgránát kilövését azonosították Libanonból Slomi közösség felé, a lövedékek nyílt területen landoltak. A hadsereg válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

Diplomácia: Josep Borrell, az EU az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy bahreini konferencián Gáza jövőjéről elmélkedett, és azt mondta, hogy „a Hamász nem irányíthatja többé Gázát”.

A Palesztin Hatóság „azt mondta nekem, hogy készek és hajlandók vállalni ezt a felelősséget” a nemzetközi közösség segítségével – mondta Borrell, hozzátéve, hogy az arab országoknak is szerepet kell játszaniuk Gáza jövőbeli politikai és gazdasági konfigurációjában.

Foglyok: Eddig 236 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.
  • Tanzánia bejelentette a 22 éves Clemens Felix Matanga halálát, aki egyike volt a két tanzániai állampolgárnak, akiket a Hamász október 7-én foglyul ejtett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Hol van Szinwar és Deif? first appeared on Új Kelet online.