Avi/ujkelet.live

Vaskardok-45. nap: Az utolsó gázai rakétatámadásra fél 8-kor került sor és a határ melletti többnyire kiürített közösségeket és Szderot városát célozta, sérülés vagy kár nem történt.

65: Az Izraeli Védelmi Erők reggel nyilvánosságra hozta, hogy két katonája – a 20 éves Dvir Barazani törzsőrmester Jeruzsálemből, és a 20 éves Jinon Tamir őrmester Pardesz Hannáról, mindketten az Ejtőernyős-dandár 890. zászlóaljában szolgáltak – elestek a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Halálukkal 65-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Sifa: Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap este nyilvánosságra hozta a gázvárosi Sifa Kórház térfigyelő kameráinak felvételeit, amelyeken a Hamász terroristák nepáli és thai állampolgárokkal jelennek meg a helyszínen, akiket október 7-én raboltak el Izraelből.

Ezek a felvételek azt bizonyítják, hogy a Hamász terrorszervezet terrorista infrastruktúraként használta a Sifa Kórház komplexumát az október 7-i mészárlás napján.

A felvételen a Hamász járművei is láthatók a Sifán kívül, és terroristák a kórházban.

Képek a Hamász által ellopott izraeli járművekről a kórháznál.

Az izraeli hadsereg egy infografikát is kiadott, bemutatva a helyszíneket, ahol Jehudit Weiss és Noa Marcianó szakaszvezető holttesteit megtalálták, a Sifával kapcsolatban.

A pirossal jelzett két pont a túszok holttesteinek helyét mutatja, a fehérrel körbe rajzolt terület pedig a kórházat:

Forrás: Izraeli Védelmi Erők

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte, hogy Marcianót, akit a Sifa Kórház közelében lévő rejtekhelyen tartottak túszként, a Hamász ölte meg, nem pedig egy izraeli légicsapás.

Patológiai jelentésre és hírszerzési információkra hivatkozva azt mondta, hogy Marciano megsebesült egy izraeli támadásban, majd később a Sifába szállították, ahol meggyilkolták.

,,Az Izraeli Védelmi Erők gázai csapásai során a Hamász egyik terroristája, aki fogva tartotta őt, meghalt” – mondta Hagari.

,,A patológiai jelentés szerint Noa megsérült a csapásban, de nem életveszélyesen, és ez ellentétes a Hamász által közzétett hazugságokkal, miszerint Noát az izraeli hadsereg támadásai ölték meg”.

,,Hírszerzési információk szerint Noát a Sifa Kórház falai közé vitték, ahol egy Hamász terrorista meggyilkolta”.

A 7. páncélosdandár parancsnoka, Elád Tzuri ezredes megmutatja azt a helyet, ahol Marciano holttestét megtalálták.

Többfrontos harcok: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján kommentálta az észak-izraeli harcokat, valamint az Irán által támogatott meghatalmazottak más arénákból történő támadásaira tett kísérleteit.

,,Irán az Izrael Állam elleni ellenségeskedés és agresszió gyökere. A háború többfrontos, annak ellenére, hogy intenzitása Gázára összpontosul” – mondta Gallant.

,,A háború kezdete óta a Hezbollah több mint 1000 lőszert lőtt ki izraeli célpontokra, de ő sokkal jelentősebb károkat szenved. Meghiúsítjuk [a rakéta-osztagok támadásait], és csapást mérünk katonai eszközökre és célpontokra, a Hezbollah minden nap súlyos árat fizet”.

Júdea és Szamáriaban ,,sok kísérlet történik izraeliek elleni terrortámadások végrehajtására, amelyeket nap mint nap meghiúsít az Izraeli Védelmi Erők és a Sabak belbiztonsági szolgálat”.

,,Az elmúlt napokban a védelmi szervezetek egyre növekvő tendenciát azonosít arra, hogy Irán azon dolgozik, hogy fokozza a milíciák Izrael elleni támadásait iraki, szíriai és jemeni meghatalmazottjain keresztül. Követjük, és tudni fogjuk, hogyan kell a megfelelő időben, helyen és erővel cselekedni”– tette hozzá Gallant.

Terroristák: A Sabak és az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságának 504-es egysége – amely HUMINT-re szakosodott – az elmúlt napokban több mint 100 terrorista operatívot tartóztatott le a Gázai övezetben, köztük a Hamász elit Nukba erőinek tagjait, akik részt vettek az október 7-i támadásban, és kihallgatásra vitték őket Izraelbe.

Letartóztatták a Nukba erőinek tagjait, rakéta-, mesterlövész-, robbanóanyag-szakértőket és logisztikai tiszteket, akik kihallgatásukon információkat szolgáltattak a terrorcsoport alagútjai és fegyverraktárai helyszíneiről. A fogvatartottak továbbá a Hamász működési módszereiről is tájékoztatást adtak.

Képek a frontról

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Az elrabolt izraeli katonát a Sifa Kórházban ölték meg first appeared on Új Kelet online.