Avi/ujkelet.live

Vaskardok-45. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített közösségek ellen, sérülés vagy kár nem történt.

Déli front: A Gázai övezetben végzett éjszakai légicsapások során vadászrepülőgépek likvidálták a Hamász terrorszervezet három századparancsnokát.

A Nahal-dandár csapatai pedig azonosítottak egy Hamász terrorsejtet, akik bementek egy közelükben lévő épületbe, és légicsapást irányítottak rájuk.

A hadsereg szerint az épületet fegyverraktárnak is használták, és a csapás során megsemmisült.

A másik oldal: A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint 12 ember meghalt egy észak-gázai kórház elleni izraeli csapásban.

Aszraf al-Kudra egészségügyi minisztériumi szóvivő szerint tizenkét ember – köztük sebesült betegek és kísérőik – „meghalt és tucatnyian megsebesültek az Indonéz Kórház izraeli megszállás általi célba vételének eredményeként”.

Az Izraeli Védelmi Erők még nem kommentálta az állítást.

Északi front: Az izraeli hadsereg tüzérsége reggel számos támadást hajtott végre Dél-Libanonban.

Nem sokkal később számos rakétát és aknavetőt lőttek ki Libanonból Arab al-Aramse és Bar’am északi közösségekre, valamint a Biranit bázisra. Sérülés nem történt, de tűz keletkezett a bázis közelében.

A hadsereg célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

Hútik: Japán azt állítja, hogy „közvetlenül fordult” Jemen Irán által támogatott húti lázadóihoz, miután elfoglaltak egy részben izraeli tulajdonú hajót, amelyet egy japán cég üzemeltet, körülbelül 25 fős legénységgel a fedélzetén.

Joko Kamikawa külügyminiszter szerint Tokió „kommunikál Izraellel, és amellett, hogy közvetlenül fordulunk a hútikhoz, felszólítjuk Szaúd-Arábiát, Ománt, Iránt és más érintett országokat is, hogy határozottan sürgessék a hútikat a hajó és a legénység tagjainak mielőbbi szabadon bocsátására.”

„Kormányunk továbbra is megteszi a szükséges intézkedéseket az érintett országokkal együttműködve, figyelembe véve ugyanakkor a kialakult helyzetet” – tette hozzá.

Ma van a Gyermekek Világnapja: Több mint 35 gyermeket és csecsemőt hurcoltak Gázába a Hamász terroristái október 7-én. A több mint 200 túsz egyike pedig időközben életet adott gyermekének Gázában.

Beni Gantz miniszter, a hadikabinet tagja és a Nemzeti Egység Párt vezetője reggel az Izraelből elrabolt és a Gázai övezetben fogva tartott gyerekek és csecsemők arcáról készült kollázst tett közzé.

Tárgyalások: Újraindulnak a tárgyalások a több tucat Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátásáról, és néhány napos szünet után szerény előrehaladást mutatnak, jelentette a média.

Jechíje Szinwar, a Hamász gázai vezetője abbahagyta a kommunikációt a Hamász képviselőivel a dohai tárgyalásokon, miután az izraeli hadsereg a múlt héten rajtaütött a gázavárosi Sifa kórházon, ami a tárgyalások felfüggesztéséhez vezetett. A források szerint az elmúlt 24 órában Szinwar visszatért, és új választ küldött a katari közvetítőknek, amely a felek közötti szakadékok egy részének csökkenését jelezte, de még mindig nem elég ahhoz, hogy megegyezés szülessen.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Likvidálások, fogolycsere és megemlékezés first appeared on Új Kelet online.