Avi/ujkelet.live

Vaskardok-45.nap: Napközben folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket valamint Askelont és Asdodot célozva, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

66. Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt közölte, hogy a 21 éves Ejtán Dison törzsőrmester Jeruzsálemből, aki a Givati-dandár felderítő egységében szolgált, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 66-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg videót tett közzé a Hamász megfigyelőállásait célzó csapásokról be a Gázai övezetben, miután a Határvédelmi Hadtest 414-es egysége azonosította őket, valamint lokakizált egy Hamász alagutat is. Az alakulatban harcoló katonák a terepen is be vannak vetve a Gázai övezetben.

Az egység harci katonái – férfi és női katonák egyaránt – be vannak vetve a terepen is Gázában, segítve a Hamász pozícióinak és rakétakilövő helyeinek azonosítását, valamint légicsapások irányítását.

Tábori kórház: A Rafah-átkelő vezetése hétfőn közölte, hogy a nap folyamán 40 teherautó lép be az övezetbe egy jordán tábori kórház létrehozásához szükséges felszereléssel. Nyilvánvalóan a lépést egyeztették Izraellel.

Humanitárius segítség: 26 koraszülött hagyta el hétfőn mentőautóval a Gázai övezetet Egyiptomba a Rafah átkelőn keresztül.

Elemzés: Hen Mazzig X-en elmagyarázta, hogy a Hamász terroristái az október 7-i mészárlás után számos gázai kórház közül választhattak volna, de a a túszokkal a legtávolabbiba mentek, a Sifa Kórházba, mert ott van a főhadiszállásuk.

Északi front: Délelőtt és kora délután folytatódtak a támadások Libanonból, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés.

A lenti videóban az észak-izraeli Biranit bázis látható a Hezbollah rakétatámadása után. Sérülés nem történt.

Politika: A Hamász által október 7-én foglyul ejtettek hozzátartozói könyörögtek Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszternek, hogy ne mozdítson elő olyan törvényt, amely lehetővé tenné a terroristák halálbüntetését, mert az veszélyeztetheti a túszok életét.

,,Nem értitek, mit tesz ez velünk. Ez a törvény nem fog most átmenni. Később lesz idő megvitatni. Kérlek, legyetek velünk az élet és ne a halál oldalán. Ha van szívetek, vegyétek le a napirendről” – mondta Gil Dickman, akinek kuzinja fogoly Gázában, majd sírva fakadt, és Ben-Gvir miniszter odament hozzá, hogy megölelje.

Az incidens után Ben-Gvir közzétett egy bejegyzést az ölelős képpel X-en: ,,Szeretem és ölelem az elraboltak családjait, és ki kell mondani az igazat – a koncepció, amely a katasztrófához vezetett bennünket, amely magában foglalta a Hamásznak való készpénzfizetést és a féken tartás politikáját, és amely már az arcunkba robbant –, még most is folytatódik. Ahogyan a földi manőver fontos a Hamászra nehezedő nyomás növeléséhez és az elraboltak hazahozatala érdekében, úgy a terroristákra való halálos ítélet kiszabása is”.

Dickman később így reagált Ben-Gvir bejegyzésére: ,,Vedd le rólam a kezed, a tekintetem mindent elárul. Mondtam, hogy ne ölelj meg, és csakazértis megöleltél. Mondtam, hogy ne veszélyeztesd a szeretteinket, mégis megtetted. Mindent egy képért. Ben-Gvir – nálad nincsenek határok. Mindenki látja, hogy cirkuszt csinálsz a családunk véréből. Még nem késő. Állj le.”

Ben-Gvir szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártjának képviselői kiabálták a túszok családtagjaival, amiért ellenezték a törvényjavaslatot, a jogszabályt előkészítő Nemzetbiztonsági Bizottság meghallgatásán. A meghallgatás káoszba torkollt.

  • „Hagyd abba az arabok meggyilkolásáról szóló beszédet, és kezdj el beszélni a zsidók megmentéséről” – kiabálta az egyik túsz rokona, akinek feleségét és lányát fogságban tartják.
  • „Nincs mandátumotok a fájdalom felett” – kiabált vissza Almog Cohen képviselő. ,,Több mint 50 barátot temettünk el.”
  • Limor Szon Har Melech képviselő kiabálva: „Elhallgattatok más családokat.”
  • Korábban a bizottság elnöke, Cvíka Fogel, szintén az Otzma Jehudit képviselője azt mondta, hogy minden Hamász terrorista „Eichmann”, utalva Adolf Eichmann náci háborús bűnösre, akit Izraelben emberiesség elleni és a zsidó nép elleni bűncselekmények miatt elítéltek, majd felakasztottak.
  • Fogel azzal vádol mindenkit, aki a törvény ellen érvel, hogy „jobban képviselik a Hamászt, mint Izrael Államot”.

Jáir Lapid, az ellenzék vezetője elítélte a képviselők viselkedését.

„Az elraboltak családjai fájdalmukat és egy egész ország fájdalmát kiáltják. A családoknak erkölcsöt hirdető koalíciós tagok szemérmetlenségének nincs határa” – írta Lapid X-en. „Amit ma Almog Cohen tett, arra örökre emlékezni fogunk. Szégyellnie kellene magát”.

Ofir Katz, a koalíció elnöke kijelentette, hogy a törvényjavaslatot nem küldi szavazásra a plenáris ülésre amíg a biztonsági kabinetben még nem vitatják és jóvá nem hagyják.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Vaskardok: Politikai érdekek mindenek felett first appeared on Új Kelet online.