Avi/ujkelet.live

Vaskardok-45. nap: Új felvételeket tettek közzé hétfőn, melyeken a Hamász terroristák október 7-én két izraeli nőt kivégeznek Alumim kibuc közelében.

A Re’im melletti zenei fesztivál résztvevői a területre menekültek a Hamász mészárlása elől. A felvételen a terroristák meglepik őket, mire ők megpróbálnak elmenekülni, de a terroristák utolérik néhányukat.

A videó súlyos jeleneteket tartalmaz

Az egyik nőt egy terrorista kivégezi, míg egy másik nő félelmében a földön kuporog. A terrorista átlő a nő felett a többi menekülőt célozva, majd őt is kivégezi.

Kihallgatások: Az Izraeli Védelmi Erők Katonai Hírszerzési Igazgatóságának 504-es egysége – amely a HUMINT-re (emberi hírszerzés) szakosodott – több száz palesztint hallgatott ki, és az övezetben zajló harcok kezdete óta több millió hívást intézett civilekhez, sürgetve őket, hogy hagyják el Gáza északi részét.

„Eddig több mint 300 terroristát fogtunk el a terrorszervezetekből a szárazföldi hadművelet során, akiket további kihallgatás céljából Izraelbe szállítottak. A terroristák kihallgatásából származó információk nagyon értékesek, operatívok likvidálásához és haderőink biztonságának megőrzéséhez vezetnek.”

Egy fogvatartott kihallgatásából kiderült, hogy a Hamász a palesztin Vörös Félhold épületét használta műveleti központként. Arra a kérdésre, hogy a Hamász miért használja ezt a létesítményt, a terrorista válasza: ,,Élő pajzsukká váltunk. Nyilvánvaló, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem támadna olyan helyet, ahol 40 000 ember van”.

Morál: Az izraeli hadsereg egyik tisztje az újságíróknak azt nyilatkozta hétfőn, hogy hírszerzési információk arra utalnak, hogy a Hamász terroristái között Gázában, különösen az északi részeken a morál nagyon mélyponton van. Ennek oka a Hamász nagyszámú terepparancsnokának likvidálása.

A Hamász két zászlóaljában Gáza északi részén a parancsnokok több mint 50%-a halott. Ugyanez történt a Hamász négy zászlóaljában Gázavárosban. „Nem lehet ezeket az embereket leváltani a háború kellős közepén anélkül, hogy ennek óriási hatása lenne a parancsnokságra és az irányításra”.

A Hamásznak a Gázai övezetben lévő 24 zászlóaljjából több mint 10 zászlóalj súlyos károkat szenvedett a harcok során. Az izraeli hírszerzés becslései szerint több ezer Hamász terrorista vesztette életét.

Déli front: A közösségi médiában keringő képen az izraeli hadsereg Nahal-dandárjának csapatai láthatók a Hamász Gázai övezetbeli bírósága előtt, miután elfoglalták a helyszínt.

Északi front: Délután a Hezbollah terrorszervezet mintegy 25 rakétát és három öngyilkos drónt indított Libanonból a határ több pontjára. A Vaskupola elfogta a lövedékek egy részét, a másik fele nyílt területeken landolt.

Továbbá három robbanódrón csapódott be egy katonai poszt közelében a határnál. Sérülés nem történt, a hadsereg ágyúzta a területet, ahonnan a támadásokat indították.

A hadsereg korábban csapást mért egy Hezbollah-sejtre, amely a libanoni Marwahin faluból páncéltörő rakétatámadást tervezett végrehajtani, és vadászgépek, harci helikopterek és harckocsik más dél-libanoni Hezbollah-telephelyeket támadtak, válaszul a támadásokra.

Mindeközben: Amos Hochstein, Joe Biden amerikai elnök vezető tanácsadója hétfőn Izraelbe érkezett, hogy magas rangú izraeli tisztviselőkkel tárgyaljon az Izrael és Libanon közötti háború megelőzéséről, idézett a Walla hírportál két amerikai és izraeli tisztviselőt.

Hazai front: Egy szélsőséges ultraortodox frakció tagjai megtámadtak egy ultraortodox katonát Bnei Brakban, aki az áldozatokat azonosító egységben szolgál.

Pénz: A Kneszet Pénzügyi Bizottsága 1,15 milliárd sékel támogatást hagyott jóvá a nemrég bejelentett Tekuma Hatóság létrehozására, amelynek feladata a Hamász október 7-i terrortámadása által elpusztított gázai határközösségek újjáépítése.

Remény: Negyvenöt nappal a mészárlás után újra megnyílt Be’eri kibuc közös étkezője.

A kibuc volt az egyik legsúlyosabb veszteségeket elszenvedő közösség, több mint száz tagját mészárolták le, több tucatot pedig elraboltak és túszként Gázába vittek.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Videó egy fekete szombati kivégzésről, a Hezbollah drónokkal is támadta Izraelt first appeared on Új Kelet online.