Avi/ujkelet.live

Vaskardok-46. nap, déli front: 9 óra szünet után, délben újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített izraeli közösségek ellen, sérülés vagy kár nem történt.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezethez köthető Al-Mayadeen TV kedden azt állította, hogy Farah Omar tudósítója és Rabih Maamari operatőre meghalt egy izraeli csapásban Dél-Libanonban.

A libanoni hivatalos média két újságíró és egy civil haláláról számolt be Tair Harfa térségében.

A MEGÁLLAPODÁS

A túszok kiszabadításáról és a többnapos tűzszünetről szóló megállapodás Izrael és a Hamász terrorszervezet között már a küszöbön van és a katari közvetítők még ma bejelenthetik, idézett a Walla hírportál riportere, Barak Ravid két, az ügy részleteit közvetlenül ismerő forrást.

  • A kétfázisú megállapodás első szakaszában a Hamász várhatóan 50 Gázában fogva tartott izraeli nőt és gyermeket, míg Izrael mintegy 150 palesztin foglyot, többségében nőket és kiskorúakat bocsát szabadon. Az izraeli túszok egy része kettős állampolgár.
  • Az egyezség első szakaszában a túszok és foglyok szabadon bocsátására négy napos gázai tűzszünet alatt kerülne sor.
  • A megállapodás részeként Izrael naponta körülbelül 300 segélyszállító teherautó számára engedélyezné, hogy Egyiptomból belépjen Gázába.
  • A második szakaszban a Hamász további 50 izraeli túszt – nőket, gyerekeket és időseket – bocsátana szabadon, cserébe a tűzszünet további néhány nappal történő meghosszabbításáért. Izrael pedig palesztin foglyokat engedne el a kiszabadult túszok számához viszonyított 3:1 arányban.

A katari külügyminisztérium szóvivője szerint a közvetítésük kritikus ponthoz érkezett, és hangsúlyozta: optimista a tűzszünet elérését illetően.

A NUKBÁSOK A BÖRTÖNBEN

A büntetés-végrehajtási intézetekben minden fogvatartottra, köztük az októberi 7-i mészárlások kapcsán letartóztatottakra is ugyanaz a törvény: ,,Napi háromszori étkezés, napi rendszerességű zuhanyozás és szabad levegőn tartózkodás, ahogy a parancs előírja, de ezen kívül semmi mást” – nyilatkozta a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak a déli körzet parancsnoka, Jehezkel Markovich.

A déli kerület több mint 40 börtönőre saját bőrén tapasztalta meg a háborút, némelyikük otthona megrongálódott, sokuk családtagjait és barátait vesztette el, és evakuálták őket otthonaikból, de reggel munkába mennek, és a börtönben találkoznak azokkal, akik felelősek az izraeli közösségekben elkövetett atrocitásokért.

Az Intézet a konyhának, étkezdének használt területeket fogdákká alakította, ahol különösen sűrűn tartják fogva az októberi 7-i mészárlások foglyait, akiket gyakran visznek kihallgatásra és majd visznek vissza a zárkába.

The post “Nagyon közel” a fogolycsere megállapodás, és a nukbások élete az izraeli börtönben first appeared on Új Kelet online.