Avi/ujkelet.live

Vaskardok-46. nap: A Hamász terroristái két rakétát lőttek ki este Tel Aviv nagyvárosi területére és más közép-izraeli városokra. A lövedékeket elfogta a Vaskupola és a Dávid Parittyája. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a nagy területet lefedő riasztás mögött a törmelékek miatti aggodalom állt.

68: Az izraeli hadsereg reggel bejelentette, hogy két katonája – a 26 éves Arnon Mose Avraham Benveniszti Vaszpi százados (a tartalékosoknál) Jeszud HaMa’alából, aki Givati-dandár felderítő zászlóaljában szolgált, és a 20 éves Ilja Szenkin törzsőrmester Nof Hagalilból, aki a Givati-dandár Rotem zászlóaljában szolgált – elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 68-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: A Gázai övezetben végzett szárazföldi hadműveletei közepette az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán mintegy 250 Hamász-célpont ellen hajtott végre légicsapást, köztük operatívokra, rakétavetőkre és infrastruktúrára.

A Hamász egyik rakétavetőjét, amely este Izrael középső részére lőtt rakétát, az éjszaka megsemmisítették. A hadsereg szerint a kilövőt egy lakóépület mellett helyezték el.

A Harel-dandár tartalékosai fegyverraktárra bukkantak a Hamász elit Nukba-erőinek egyik tagjának otthonában, a 14. dandár pedig egy páncéltörő rakétát talált egy csecsemőágy alá rejtve a Gázai övezet északi részén.

Zeitun: A 36. hadosztály az elmúlt napokban a Gázai övezetben folytatott hadműveletei során több száz Hamász-operatív ellen harcolt, és fegyvereket és terrorinfrastruktúrát lokalizált civil helyszíneken.

A hadosztály gyalogos erői, tankjai és harcmérnökei azon dolgoznak, hogy felülkerekedjenek a Hamász Zeitun zászlóalján, amely Gázaváros azonos nevű negyedében tevékenykedik.

A zeitouni műveletekre azt követően került sor, hogy a hadosztály befejezte a gázavárosi Sati menekülttábor és a Szabra negyed elfoglalását.

A katonaság úgy véli, hogy a csapatok eddig több száz terroristát öltek meg Zeitunban. Súlyos harcok dúlnak, mivel a Hamász öt-tíz fegyveresből álló terrorsejtekkel van jelen a térségben.

Az izraeli hadsereg becslése szerint a zeituni harcok még legalább 72 óráig fognak tartani, és amikor véget érnek, a csapatok folytatják a terrorcsoport teljes infrastruktúrájának lerombolását a negyedben.

Északi front: Reggel három páncéltörő rakétát lőttek ki Libanonból Metula felé. Sérülés nem történt, az izraeli hadsereg ágyútűzzel válaszolt.

A hadsereg tegnap csapást mért a Hezbollah egyik parancsnoki központjára és a terrorcsoporthoz tartozó más helyszínekre válaszul az Észak-Izraelt célzó rakétatűzre. Az erők szintén célba vettek egy támadásra készülő terrorsejtet Metula közelében.

Libanonból kilőtt rakéta landolt kora este nyílt területen Miszgav Am közelében, továbbá a hadsereg egy elfogó rakétát lőtt ki egy gyanús célpontra. A drón nem szivárgott be Izrael légterébe.

A harcok fokozódásának jeleként, tegnap a Hezbollah egy Burkan rakétát lőtt ki a Biranit izraeli katonai posztra, ami súlyos károkat okozott. A terrorszervezet ezt a típusú raketát a Szíriában zajló harcokban szokta bevetni.

Deal?: Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette: úgy véli, ,,hamarosan megállapodás születik a gázai túszok szabadon bocsátásáról”.

Izzat el Reshiq, a Hamász terrorszervezet tisztviselője kedden az al-Dzsazíra TV-nek azt nyilatkozta, hogy a Hamász és Izrael között tárgyalások zajlanak egy ideiglenes fegyverszünetről, mely magában foglalja a segélyszállítmányok Gázai övezetbe történő beengedésének megszervezését valamint egy fogolycserét.

,,A várható megállapodás magában foglalja az izraeli női és gyerek túszok szabadon bocsátását, cserébe a megszállás börtöneiben [Izrael] lévő palesztin gyermekek és nők szabadon bocsátásáért” – tette hozzá. A fegyverszünet részleteit katari illetékesek ,,órákon belül” bejelentik.

  • Az előzetes megállapodás állítólag ötnapos tűzszünetet tartalmaz, amely korlátozza az izraeli légi hadműveleteket Gáza déli részén.
  • Lehetővé tenné 50-100 túszként fogva tartott izraeli civil és külföldi civil elengedését, de nem tartalmazza a katonák szabadon bocsátását.
  • Cserébe körülbelül 300 palesztint, köztük nőket és fiatalokat engednének ki az izraeli börtönökből.

A Hamász tisztviselői ,,közelednek egy fegyverszüneti megállapodáshoz” Izraellel, és a csoport átadta válaszát a katari tisztségviselőknek – mondta a csoport politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije a segédje által a Reutersnek küldött nyilatkozatában.

Hazai front: A rendőrség két héttel ezelőtt letartóztatott egy pár Hamász terroristát, akik a déli beduin Rahatban bujkáltak, miután beszivárogtak Izraelbe az október 7-i támadás során. A párost átadták a Sabak belbiztonsági szolgálatnak kihallgatásra.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 12300 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Rakéták Tel Avivra, páncéltörő rakéta a gyerekágy alatt Gázában és közelgő fogolycsere first appeared on Új Kelet online.