ujkeletlive

Járon marad a Jegybank élén

A Netanjahu – kormány egyes intézkedéseit illetően korábban többször is kritikusan nyilatkozó Nemzeti Bank vezetője, Ámir Járon év végén lejáró meghosszabbítása meglehetősen kétségessé vált, az október hetedikei Hamász terrortámadás, és a háború azonban átírta a lehetséges politikai forgatókönyveket.

A vezető közgazdászok, és a szakma nyomására a találgatásoknak véget vetve, Binjamin Netanjahu miniszterelnök, és Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter hétfőn bejelentették, hogy Járon mandátumát újabb ötéves ciklusra meghosszabbítják. A döntés a kabinet következő ülésén kerül várhatóan jóváhagyásra, azt követően, hogy a volt-új elnök elfogadta a felkérést, és megköszönte a miniszterelnöknek, illetve Szmotrichnak a bizalmat.

A korábbi politikai feszültségek ellenére, a nemzetközi viszonylatban elismert, és népszerű szaktekintélynek örvendő Járon mandátumának meghosszabbítása fontos, és szükséges döntésnek számít. Egyébként, néhány nappal a háború kitörése után a hadikabinetbe belépő Beni Gantz egyik feltétele volt, a személyében felelősségteljes, és piacotstabilizáló tényezőnek számító kormányzó legalább a háború végéig tartó pozíciójának meghosszabbítása.

Járon, akit 2018-ban Netanjahu nevezett ki a Nemzeti Bank élére, első hivatali ciklusa alatt számos kihívást sikerrel teljesített, úgy mint a Covid-járvány nyomán az infláció növekedésének visszafogására a kamatemelések bevezetése, valamint a kormány által tervezett igazságügyi reform negatív hatásainak kezelése.

Második hivatali idejének kezdetén úgy tűnik, hogy az elnök újabb kihívásokkal néz szembe, miközben a várhatóan hosszú lefolyású háború kedvezőtlenül érinti az országot a GDP csökkenése, és a gazdaság általános lassulása révén. Emellett, az infláció korántsem érte el a bank által kitűzött célértéket, és a jelen körülmények között mind a hazai, és a globális gazdasági problémák további nehézségek elé állítják a Nemzeti Bankot és vezetőjét.

A túszok családjai csalódottak a háborús kabinettel történő megbeszélés után

Miközben a hazai, és a nemzetközi médiában ellentmondásos hírek keringenek egy közelgő megállapodásról a Hamász által október hetedikén elhurcolt több mint 240 túsz szabadon bocsátását illetően, a kétségbeesett családtagok hétfő este találkoztak a hadikabinet tagjaival, közöttük a miniszterelnökkel.

A kezdeti káoszba torkollott félreértések, és azt követően, hogy végül nagy nehézségek árán mind a 107 képviselőt beengedték a tel-avivi Kirja katonai parancsnokságon tartott találkozóra, többen idő előtt elhagyták a többórás megbeszélést, mondván a kormány jelenlévő képviselői kétértelműen nyilatkoztak a háború céljait illetően.

A héber médiának nyilatkozók közül, volt aki azt mondta, hogy néhány nappal korábban Beni Gantz, és Gadi Eizenkot, a válság kabinet két tagja félreérthetetlenül azt ígérte, hogy a háború legfőbb célja a túszok visszatérése. Ehhez képest tegnap este, Netanjahu arra utalt, hogy a Hamász elpusztítása egyenrangú a túszok visszahoztalának céljával. Emellett, azt is nehezményezték, hogy a háborús kabinet nem osztott meg részleteket a szóban forgó esetleges megállapodásról.

Voltak, akik elítélték a médiában keringő azon lehetőséget, miszerint elsőkörben a túszok közül a nőket, és a gyerekeket engednék szabadon.

Mindenesetre, a miniszterelnök hivatalosan elkötelezettségét hangsúlyozta a túszok szabadon bocsátásának biztosítása végett, “szent és legfőbb küldetésnek” nevezve azt.

“Nem engedünk, amíg vissza nem kapjuk őket, és ez az én, és a haditanács felelőssége,” – áll a miniszterelnök nyilatkozatában.

Meghallgattam a családok fájdalmát. Szívvel-lélekkel beszélgettünk. Annyit osztottam meg velük, amennyit csak lehetett a diplomáciai, hírszerzési és operatív erőfeszítésekről, amelyeket éjjel-nappal vezetünk,” – közölte, hozzátéve, hogy állandóan a túszokra gondol.

Zöld jelzés – az önkormányzat közölte, hogy kedden Tel Avivban teljes üzemmódban újraindul az oktatás. Majd a hétfő esti órákban a sorozatos gázai rakétázást követően az egész központi régióban megszólaltak a szirénák.

A tel-avivi 12. osztályos iskolák, és az óvodák keddtől teljes üzemmódban működnek, – közölte hétfőn a tel-avivi önkormányzat. A döntést a Hamásszal vívott háború miatt a várost érintő több mint hat hétig tartó korlátozás után jelentették be, azt követően, hogy a Polgárvédelmi Parancsnokság Tel Aviv nagyvárosi területét az eddigi sárga jelzésről, zöld zónának minősítette, ami elvileg korlátozás nélküli oktatási tevékenységet engedélyez.

A háború eddigi heteiben az oktatás többszinten működött, a tanulók fizikailag csak heti két-három alkalommal járhattak iskolába, és az ezenkívül eső napokat távoktatásra jelölték ki. A jelenleg bejelentett korlátlan üzemmódban történő tanítás azonban azt is jelenti, hogy az iskolák megfelelő védett hellyel kell rendelkezzenek, szükség esetén. Ilymódon, az új irányelv korántsem jelenti, hogy minden iskola nyitva lesz, különös tekintettel a megfelelő védett helyek biztosítására, illetve a rendkívül nagyszámú tartalékos behívása miatt jelentkező munkaerőhiány miatti.

A helyzetnek megfelelően az Oktatási Minisztérium engedélyezte, hogy az egyes önkormányzatok, és iskolák maguk döntsék el, hogyan ütemezzék a háború alatt a tanítást, a Polgárvédelmi Parancsnokság irányelveivel összhangban.

Szintén hétfőn a minisztérium bejelentette, hogy 1 milliárd sékeles projektet indítanak új iskolák, és oktatási infrastruktúra biztosítására a Gáza környéki területekről, köztük a Szderótból evakuált közösségek számára.

A háború kritikus zónáiról mintegy harmincezer diákot telepítettek ki, akik családjaikkal különböző ideiglenes szállásokon, főleg szállodákban élnek szerte az országban. A program célja, hogy az evakuált tanulók számára azonnali, és hosszú távú megoldást nyújtson oktatási szükségleteikre, – közölte a tárca.

The post Reggeli hírek: marad a Jegybank elnöke, – Tel Aviv oktatás és rakétázás first appeared on Új Kelet online.