Avi/ujkelet.live

Vaskardok-47. nap: A gázai rakétatámadások folytatódtak a kora délutáni órákban is a többnyire kiürített határ melletti izraeli közösségek valamint Szderot városa ellen, sérülésről vagy kárról nem érkezett jelentés. A korábbi háborúk tapasztalatai alapján a rakétázás fokozódni fog egészen a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet érvénybe lépéséig. Apropó tűzszünet: Musza Abu Marzuk, a Hamász terrorszervezet vezető tisztségviselője az al-Dzsazírának azt nyilatkozta, hogy az ideiglenes tűzszünet csütörtök reggel 10-kor kezdődik.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők csapatai mintegy 400 alagút bejáratot fedeztek fel és semmisítettek meg a Gázai övezetben a szárazföldi offenzíva kezdete óta. A Jahalom elit harcmérnöki egység csapatai jelentős szerepet játszottak a Hamász alagutak lerombolásában.

Az alagút bejáratait polgári infrastruktúrák mélyén találták, beleértve lakóépületeket, iskolákat, kórházakat, temetőket és más helyszíneket.

Sifa: Megkezdődött a megmaradt betegek evakuálása a gázavárosi Sifa Kórházban – közölte a Palesztin Vörös Félhold. 14 mentőautó érkezett a kórházba, a kiürítést egyeztették az ENSZ és az Orvosok Határok Nélkül csoporttal.

Menet: Az izraeli hadsereg arra sürgeti a civileket Dzsabalijában és Gázaváros Sedzsaija negyedében, mindkettő az övezet északi részén, hogy induljanak dél felé a 16 óráig nyitva tartó humanitárius folyosót használva.

A mai humanitárius háttérű taktikai szünet Khan Junesz Dzsurat al-Lot és Batn al-Szamim negyedében lesz.

Északi front: Egy, a Hezbollah terrorszervezethez köthető forrás az Al Dzsazírának megerősítette: ,,Dél-Libanon a Gázai övezet támogató frontja, ezért a tűzszünet ránk is érvényes”.

Júdea és Szamária: Az izraeli hadsereg közölte, hogy a tulkaremi menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe) hat terroristát likvidáltak a levegőből a Sabak irányítása alatt, köztük olyan magas rangúakat, akik terrortámadássorozatban vettek részt, és terrort irányítottak civilek és az izraeli erők ellen.

A Júdea és Szamáriában végzett éjszakai razziákon 29 gyanúsítottat tartóztattak le, három közülük a Hamászhoz köthető.

Rombolás: A rendőrség és a védelmi minisztérium polgári közigazgatási osztályának munkatársai több építményt leromboltak egy kicsi, illegális szamáriai előőrsön, a 2017-ben kiürített egykori Amona telep helyén.

Telepes aktivisták szerint a rendőrség lefoglalta az előőrs lakóinak telefonjait, és megakadályozta, hogy videóra vegyék az evakuálást.

A polgári közigazgatás megjegyezte, hogy az előőrs nagyon közel volt Júdea és Szamária B-zónájához, mely a Palesztin Hatóság polgári ellenőrzése alatt áll.

Ő a fiam: Ferenc pápa reggel a Vatikánban találkozott a Gázában fogva tartott több mint 200 túsz némelyikének rokonaival, valamint külön palesztinok küldöttségével, akiknek rokonai Izraelben rabok. A pápa békéért könyörgött és annak véget vetéséért, amit terrorizmusnak nevezett, valamint „a szenvedélyeknek, amelyek mindenkit megölnek”.

„Itt túlléptünk a háborún. Ez nem háború, ez terrorizmus. Kérem, haladjunk előre a békéért. Imádkozzatok a békéért, imádkozzatok sokat a békéért” – mondta.

Ferenc többször is felszólalt a háború befejezése mellett, és megpróbálta fenntartani a Vatikán tipikus diplomáciai semlegességét a konfliktusokban.

Rachel Goldberg, akinek fia, Hers Goldberg-Polin elvesztette az egyik karját majd a Hamász terroristái túszul ejtették október 7-én a Supernova fesztiválon rendezett mészárláson, megmutatta a támadásról készült felvételeket Ferenc pápának.

„Ő a fiam” – mondta Goldberg, és mobiltelefonján megmutat egy videót a pápának. ,,Nincs karja – 47 nap telt el”.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 14128 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post 400 alagút bejárat megsemmisítése Gázában és találkozó a pápával first appeared on Új Kelet online.