ujkeletlive

Hosszas vitát követően, a kabinet hajnalban jóváhagyta azt a részleges túszmegállapodást, amely biztosítja az október 7-i terrortámadás során a Gázai övezetbe hurcolt mintegy 50 izraeli szabadon bocsátását.

Nehéz döntés előtt állunk ma este, de ez egy helyes döntés,” – mondta Binjamin Netanjahu miniszterelnök az ülés kezdetén, utalva koalíciójának radikális jobboldali frakciója várható ellenkezésére.

A kabinetülésen jelen voltak az Izraeli Védelmi Erők, a Sábák, és a Moszad képviselői, akik egységesen kiálltak a megállapodás mellett.

A szavazás eredményét bejelentő kormányzati közlemény nem részletezte az igen szavazatok arányát, annyit azonban tudni, hogy a Vallásos Cionizmus frakció korábbi bejelentésével ellentétben végül támogatta a megállapodást, ugyanakkor Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter pártjának tagjai ellene szavaztak.

Az alkut részletező közleményt még nem adtak ki, a héber médiában megjelent források szerint a megállapodás értelmében állítólag 50 (életben lévő) izraeli állampolgárt, főként nőket és gyerekeket engednek szabadon, naponta 12-13 fős csoportokban. Cserében, a háború kitörése óta először, Izrael négy napos tűzszünetet garantált.

Az izraeli kormány elkötelezett amellett, hogy az összes elrabolt személyt hazahozza. Ma este a kormány jóváhagyta e cél elérése első szakaszának vázlatát, amelynek értelmében legalább 50 elrabolt személyt – nőket és gyermekeket – négy nap alatt engednek szabadon, amely alatt a harcok szünetelnek,” – áll a közleményben, hozzátéve, hogy – “minden további tíz elrabolt személy szabadon bocsátása további egy nap szünetet fog eredményezni.”

Az izraeli kormány, a hadsereg, és a biztonsági erők folytatni fogják a háborút, hogy az összes elrabolt személyt visszaadják, befejezzék a Hamász felszámolását, és biztosítsák, hogy Gáza ne jelentsen újból fenyegetést Izrael államra nézve.”

A kabinetszavazást követően a törvény értelmében a lakosságnak 24 órája lesz arra, hogy petíciót nyújtson be a tervezett alku bármely része ellen, ellenkező esetben a megállapodás csütörtökön lép életbe.

A tűzszüneten kívül, a Hamász követelte palesztin kiskorúak, és nők kiengedését a börtönből, illetve hazatérésüket  otthonaikba. Bár Izrael nem hozta nyilvánosságra a palesztin fogolycsere számait, a Hamász 150 személyt nevezett meg a “humanitárius tűzszünetet” üdvözlő  nyilatkozatában.

“A megállapodás rendelkezéseit az ellenállás víziója, és meghatározó elemei szerint fogalmaztuk meg, amelyek célja népünk szolgálata, és az agresszióval szembeni állhatatosság fokozása,” – közölte a terrorszervezet.

Emellett, Izrael állítólag beleegyezett további üzemanyag, valamint jelentős mennyiségű humanitárius segély beengedésébe az övezetbe.

A terrorszervezet továbbá közölte, hogy a tűzszünet részeként Izrael leállítja a drónrepüléseket Gáza déli része felett, és csak az enklávé északi részén hajtja végre  napi hat órában, délelőtt 10 és délután 4 óra között, majd egyértelművé tette, hogy bár beleegyezett a tűzszünetbe, “ujjaink továbbra is a ravaszon maradnak, és győztes harcosaink továbbra is résen lesznek, hogy megvédjék népünket és visszaverjék a megszállást.”

  • Izraeli riportok szerint a tervezett megállapodás 50 túsz – 30 gyerek, 8 anya és további 12 nő – szabadon bocsátását jelenti négynapos tűzszünet alatt.
  • A védelmi szervezetek mindegyike – az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat és a Moszad – támogatja a megállapodás vázlatát.
  • A megállapodás az életben lévő izraeli vagy kettős állampolgárok szabadon bocsátására vonatkozik. Külföldi állampolgárok is szabadon bocsáthatók más országokkal kötött megállapodások szerint, bár ők nem szerepelnek ebben a megállapodásban.
  • A tűzszünet alatt naponta nagyjából tíz túszt engednek szabadon, Izrael reményei szerint a szabadon bocsátott túszok száma eléri a 80-at.
  • A tűzszünet alatt a Hamász azon dolgozik, hogy felkutasson további túszokat, akiket más terrorista csoportok, köztük a Palesztin Iszlám Dzsihád tartanak fogva, és Izrael lehetővé teszi humanitárius segélyek és üzemanyag szállítását az övezetbe. Ha a Hamász további túszokat talál, Izrael készen áll 10 túszonként egy nap plusz tűzszünetet adni.
  • Az izraeli hadsereg és a Sabak napi hat órára leállítja a hírszerző drónok használatát. Az izraeli hírszerző szolgálatok egyértelművé tették, hogy a drónokon kívül más megfigyelési képességekkel is rendelkeznek, így ez nem lesz probléma.
  • Izrael gyilkosságért elítélt foglyokat nem enged szabadon. A kabinet jóváhagyását követő 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a foglyok nevét, hogy az izraeli állampolgárok fellebbezhessenek szabadon bocsátásuk ellen a bíróságon.
  • Izrael megtagadja, hogy a gázai civilek visszatérjenek az övezet északi részére a tűzszüneti időszak alatt, mivel a hadsereg továbbra is jelen lesz Gáza északi részén, és a tűzszünet végén azonnal folytatja a harcot a Gázai övezetben.
  • A Hamász vezető tisztviselője szerint 210 túszuk van (a többiek a Palesztin Iszlám Dzsihádnál vannak).

A Miniszterelnök Hivatal korábbi közlése szerint, a megállapodás részeként a Vöröskereszt meglátogathatja, és gyógyszert is vihet a fogvatartottaknak. Emellett, a 12-es csatorna arról számolt be, miszerint Izrael követelte, hogy a szabadon bocsátottak izraeli állampolgárok legyenek, kizárva a külföldi munkavállalókat, akiket szintén elhurcoltak. A Hamász viszont kijelentette, hogy a hadsereg katonáinak szabadon engedése nem része az alkunak.

A szavazás

Joáv Gallant védelmi miniszter, és a háborús kabinet tagja külön nyilatkozatban kijelentette, hogy Izrael gázai szárazföldi offenzívája kulcsfontosságú tényező abban, hogy “fokozza a nyomást.”

A Hamászra gyakorolt folyamatos nyomás nélkül nem lesz esély a túszok következő csoportjainak szabadon bocsátására,” – mondta, majd hozzátette, hogy amint a tűzszünet véget ér, Izrael teljes erővel tovább folytatja a gázai hadműveleteket.

Beni Gantz, aki szintén tagja a háborús kabinetnek, hangsúlyozta, hogy a javasolt túszalku “az alapja a szükséges műveleti erőfeszítések folytatásának, beleértve a déli arénát, és esetleg más arénákat is.”

Megmondom őszintén – nehéz megállapodás, fájdalmas, de helyes is,” – tette hozzá Gantz.

Bár végül támogatták a megállapodást, a vallásos cionisták a szavazás előtt azt mondták, hogy a Hamász kétségbeesetten vágyik a tűzszünetre, és a megállapodás pontosan azt adja a terrorcsoportnak, amire szüksége van. Emellett, azzal érveltek, hogy az efféle alku cserbenhagyja a megmaradt túszokat, hangsúlyozva, hogy az összes túsz szabadon bocsátásának egyetlen módja a kompromisszummentes katonai megközelítés.

Az Ocma Jehudit közleményében azt állítja, hogy a Hamász beleegyezése az egyezségbe annak rossz voltát bizonyítja, és a nemzetközi nyomás Izraelre irányuló növekedéséhez vezet, hogy a tűzszünet lejárta után ne folytassa a harcokat.

A kabinet többi frakciói, mint az ultraortodox Sász, és a Jahadut HaTora támogatták az alkut Netanjahu Likud, illetve Gantz Nemzeti Egység pártjával egyetemben.

The post A kabinet jóváhagyta a részleges túszalkut többnapos tűzszünetért cserébe first appeared on Új Kelet online.