SzántóGráf

A Moszad vezetője Katarban a fogolycsere utolsó részleteit tárgyalja

Avi/ujkelet.live

Vaskardok-47. nap: David Barnea, a Moszad igazgatója szerdán Dohába érkezett, hogy találkozzon Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és más tisztségviselőkkel, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás utolsó részleteit, jelentette a Walla hírportál.

Mindeközben az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést, amely a Hamásszal kötött megállapodás keretében biztonsági foglyok szabadon bocsátásának megakadályozását kérte.

A deal menete: Mindeközben Izrael várhatóan este megkapja a túszok listáját, akiket csütörtökön szabadon enged a Hamász.

,,Nem bízunk a Hamászban, és nem akarunk hamis reményeket és csalódásokat kelteni. Amint nálunk vannak a túszok, tájékoztatjuk a családjaikat” – mondta egy vezető izraeli tisztviselő.

A tisztviselők azt mondták, hogy szerintük a Hamász készen áll a megállapodás 2. szakaszának végrehajtására és további túszok szabadon bocsátására, hogy kiterjessze a tüzszünetet. A megállapodás lehetővé teszi a szünet további öt nappal való meghosszabbítását – minden további 10 szabadon engedett túsz után egy nap jár.

,,Tudjuk, hogy a Hamász legalább 70-80 nőt és gyereket tart fogva, és mindegyiküket hazahozhatjuk” – mondták a tisztviselők.

70: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 21 éves Eitan Dov Rosenzweig törzsőrmester Alot Svutból, aki a Givati-dandár Saked zászlóaljából szolgált, szerdán elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 70-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az Ejtőernyős-dandár csapatai Gázaváros Tel al-Hawa negyedében voltak bevetve és elfoglalták a Hamász egyik előőrsét és a terrorcsoport hírszerző részlegének irodáit.

A csapatok a rajtaütések során „hírszerzési anyagokat, technikai eszközöket és jelentős információkat foglaltak le a Hamász földalatti infrastruktúrájáról”.

A Hamász hírszerző részlegének irodáit később megsemmisítették.

A Hamász előőrsén végrehajtott razzia során a csapatok több terroristát megöltek, és dróngyártó műhelyt, aknavetőket és egyéb fegyvereket találtak.

Északi front: Izraeli vadászgépek újabb csapásokat mértek a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen, válaszul a rakétázásokra.

Továbbá harckocsik és repülőgépek célba vettek egy Hezbollah-sejtet, amely Hanita közelében tüzelt Izraelre, és egy olyan létesítményt, amelyből Mattat térségére lőttek.

Valamint a Libanonból kilőtt számos rakétára válaszul a tüzérség a támadások helyszíneit támadta.

The post A Moszad vezetője Katarban a fogolycsere utolsó részleteit tárgyalja first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version