Avi/ujkelet.live

Vaskardok-47. nap: Reggel 7-kor újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti többnyire kiürített izraeli közösségek ellen, sérülés vagy kár nem történt.

69: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 25 éves Liron Sznir százados Ofrából, a Golani-dandár felderítő egységének egyik parancsnoka, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 69-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Emlékeztető és frissítések: Ma kora reggel az izraeli kormány jóváhagyta az ideiglenes tűzszünetre vonatkozó megállapodást:

  • A Hamász terrorszervezet 50 túszt – nőket és gyerekeket – szabadon bocsát négy nap tűzszünetért cserébe.
  • Minden további 10 szabadon bocsátott túsz után újabb egy nap tűzszünet lesz.
  • Izrael beleegyezett, hogy további üzemanyagot engedjen be Gázába, valamint jelentős mennyiségű humanitárius segélyt.
  • A Hamász közölte, hogy a tűzszünet részeként Izrael leállítja a drónokat Gáza déli része felett, és csak az enklávé északi részén veti be őket napi hat órában, 10 és 16 óra között.

A megállapodástól függetlenül Izrael célja továbbra is a Hamász felszámolása.

Ellenzőkből támogatók: Joáv Gallant védelmi miniszter, Herci Halevi vezérkari főnök és a Sabak belbiztonsági szolgálat főnöke, Ronen Bar támogatta a jóváhagyott megállapodást, ejtve korábbi követelésüket, hogy csak akkor hagyják jóvá a megállapodást, ha az az összes gyereket magában foglalja. Egyfelől a biztonsági szervezetek meg voltak győződve arról, hogy jobb túszokat kiszabadítani, mint alku nélkül maradni. Másodszor három olyan záradékot iktattak be a megállapodásba, amellyel elsöpörő támogatást szereztek a biztonsági szervezetek részéről:

  • A Hamász mindent megtesz annak érdekében, hogy a tűzszünet napjaiban lokakizálja az összes gyermeket.
  • A tűzszünet napjainak csökkenése ötről négyre.
  • Gyermeknek minősülők életkorának emelése – 18 éves korig (besorozás előtt).

A nevek: Az izraeli igazságügyi minisztérium nyilvánosságra hozta azon palesztin foglyok listáját, akiket a Hamásszal kötött megállapodás keretében várhatóan szabadon engednek.

  • A listán 300 név szerepel, bár az első szakaszban csak 150-et fognak elengedni.
  • Egyikük sem gyilkosság miatt ül.
  • Néhányat gyilkossági kísérletért és súlyos testi sértésért ítéltek el. Másokat kisebb bűncselekményekért, például betiltott szervezettel való érintkezésért, robbanóeszköz élesítéséért, kődobálásért és gyújtogatásért ítéltek el.

A nevek közzététele egy újabb lépés a megállapodás megvalósítása felé vezető úton. Az izraeli állampolgároknak 24 óra áll rendelkezésére, hogy fellebbezhessenek szabadon bocsátásuk ellen a bíróságon.

A sorok között: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató palesztinügyi szakértője, Elior Levy X-en: ,,Sokat mondtam ezt az elmúlt két hétben, de fontos ismét hangsúlyozni: az Izraellel kötendő alku keretében szabadon bocsátandó foglyok (akik távol állnak a súlyos foglyok definíciójától) nem izgatják a Hamászt”.

  • ,,Ami számára kritikus: egy tűzszünet, amilyen hosszan csak lehetséges, amely alatt megpróbál manipulálni, ami a háború befejezéséhez, valamint az övezet vezetésének és uralmának megmentéséhez vezet”.

Készenlétben: Hat izraeli kórház készen áll a túszok fogadására, akiket a megállapodás részeként szabadon engednek. Fogadásukra külön részleget hoztak létre, a többi betegtől és a médiától elkülönítve.

Riport: A héber médiában idézett libanoni jelentés szerint a tűzszünet Libanon déli részén is érvényben lesz, és magában foglalja a Hezbollah terrorszervezetet is.

Déli front: Az izraeli hadsereg betörte az alagút végén lévő biztonsági ajtót, amelyet a gázavárosi Sifa Kórház alatt fedeztek fel, ahol a feltételezések szerint a Hamász egyik fő parancsnoki központja van. A hadsereg két képet tett közzé, az egyik a nyitott ajtót mutatja, a másik pedig az alagút belsejét.

Az alagút bejárata a kórház területén, egy vászontető alatt van, ahol az izraeli csapatok egy Hamász kisteherautót is találtak, benne fegyverekkel. Az alagút 10 méter mély és 55 méter hosszú, létra és kacskaringós lépcsősor vezet le a járat egyik szakaszába.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy vasárnap közölte, hogy Noa Marcianó szakaszvezetőt, akit a Sifa Kórház közelében lévő rejtekhelyen tartottak túszként, a Hamász ölte meg, nem pedig egy izraeli légicsapás.

,,Hírszerzési információk szerint Noát a Sifa Kórház falai közé vitték, ahol egy Hamász terrorista meggyilkolta”.

Északi front: Az izraeli hadsereg este videót tett közzé a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni célpontjaira mért csapásokról, válaszul az észak-izraeli támadásokra. A célpontok egy parancsnoki központot és egyéb infrastruktúrát tartalmaztak.

Foglyok: Eddig 240 fogoly családja kapott hivatalos értesítést, hogy szeretteiket Gázába hurcolták. A foglyok között van öt magyar-izraeli állampolgár.

  • A Hamász elengedett két túszként tartott amerikait, az 59 éves Judith Raanant és 17 éves lányát, Nathalie Raanant, illetve két izraelit, a 85 éves Jocheved Lifshitzet és a 79 éves Nurit Coopert.
  • Az Izraeli Védelmi Erők csapatai a szárazföldi művelet során kiszabadították a Hamász terrorszervezet fogságából Ori Megidis közlegényt.
  • Az izraeli erők megtalálták a 64 éves Jehudit Weiss valamint Noa Marciano szakaszvezető holttestét a Sifa Kórház mellett.

A Népjóléti Minisztérium adatai szerint a Hamász mészárlása Izraelben 20 gyermeket hagyott árván. 96 gyerek vesztette el az egyik szülőjét. Emellett további 18, 18-25 év közötti fiatal vesztette el mindkét szülőjét a támadásban.

Adatok: Az október 7-i mészárlás áldozatainak száma 1200 körüli. Eddig 859 civil holttestét azonosították.

A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium legalább 14128 halottról számolt be. Az izraeli hadsereg megölt mintegy 1500 terroristát Izraelben.

The post Friss infók a fogolycseréről és a Sifa alatti alagút first appeared on Új Kelet online.