Avi/ujkelet.live

Vaskardok-47. nap: Miután késő délután ellenséges légijármű behatolása miatt aktiválódtak a riasztások Eilat területén, az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy egy vadászgép lelőtt egy Izraelre tartó robotrepülőt. A hadsereg nyilatkozata hangsúlyozta, a ,,fenyegetés” nem jutott be Izrael területére. A támadásért vélhetően az Irán által támogatott jemeni hútik a felelősek.

Déli front: A Givati Gyalogdandár elfoglalta a Hamász észak-gázai dandárjának főhadiszállását a Za’id Sejk negyedben, Beit Hanun és Dzsabalija között, jelentette a hadsereg délután.

A hadsereg szerint a Hamász több magas rangú tisztviselője él a negyedben, és a környéken számos, a terrorcsoporthoz tartozó egység is található, köztük a Nukba elit erők.

A csapatok rajtaütést tartottak az épületegyüttesben, és számos alagút bejáratot találtak, köztük egy „stratégiait”, amely körülbelül 50 méter mély és hét méter széles volt.

A katonák továbbá találtak egy miniatűr izraeli páncélozott szállítójárművet és egy makettet az izraeli gázai határkerítésről. A közelben a csapatok rakétagyártó és indító posztokat is lokalizáltak.

Miközben elfoglalták a területet megöltek több Hamász-operatívot. Az épületegyüttest később megsemmisítették.

Ugyanazon a területen egy különálló razzia során a Givati erők számos fegyvert találtak egy kisteherautón, amelyet valószínűleg a Hamász használt az október 7-i mészárlásokhoz.

Északi front: Délután számos rakétát lőttek ki Libanonból Netua, Zar’it és Jiftach északi közösségekre. A lövedékek nyílt területen landoltak, sérülés nem történt.

Az izraeli tüzérség célba vette a támadás területét, míg harckocsik a Hezbollah terrorszervezet egyik dél-libanoni megfigyelőállomását lőtték.

Szíria: A SANA állami média egy katonai forrásra hivatkozva azt állította szerdán, hogy az izraeli légierő harci gépei két rakétát lőttek ki a Golán-fennsíkról a főváros Damaszkusz közelében lévő helyszíneire.

A jelentés szerint a szíriai légvédelem lelőtte az egyik rakétát, míg a másik „anyagi kárt” okozott, sérülés nem történt.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

The post Robotrepülőt lőtt le egy izraeli vadászgép a Vörös-tenger felett first appeared on Új Kelet online.