ujkeletlive

Tzachi Hanegbi izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó szerda este váratlanul közölte, hogy az Izrael, és a Hamász közötti megállapodás részeként a túszok első csoportjának szabadon bocsátására, péntek előtt nem kerül sor.

Foglyaink szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások folyamatosan zajlanak, és szabadon bocsátásuk kezdete az eredeti megállapodásnak megfelelően fog megtörténni, és nem péntek előtt,” – nyilatkozta a miniszterelnök tanácsadója, ellentétben az izraeli tisztviselők által korábban megjelölt csütörtöki időponttal, ami egyébként a tűzszünet kezdetét is jelentette volna.

A héber médiában megjelent források szerint a megállapodás végrehajtása több technikai akadály miatt késik, például a túszok szabadon bocsátásának operatív terve még nem készült el, és Izrael még nem kapta meg azoknak a túszoknak a névsorát, akiket a Hamász elvileg szabadon enged.

David Barnea, a Moszad igazgatója szerdán érkezett Dohába, ahol találkozott Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel, és más tisztségviselőkkel, hogy megvitassák az Izrael és a Hamász terrorszervezet közötti ideiglenes tűzszünettel egybekötött túszalku utolsó részleteit. Az izraeli kabinet által elfogadott megállapodás hetekig tartó, Katar közvetítésével, és a Biden-kormányzat részvételével zajló tárgyalások után jött létre. Joe Biden elnök tegnap délután hangsúlyozta, miszerint “fontos, hogy minden szempontot maradéktalanul végrehajtsanak.”

A megállapodás értelmében,

  • a Hamász terrorszervezet 50 túszt – nőket és gyerekeket – szabadon bocsát négy nap tűzszünetért cserébe;
  • Minden további 10 szabadon bocsátott túsz után újabb egy nap tűzszünet lesz;
  • Izrael beleegyezett, hogy további üzemanyagot engedjen be Gázába, valamint jelentős mennyiségű humanitárius segélyt.
  • A Hamász közölte, hogy a tűzszünet részeként Izrael leállítja a drónokat Gáza déli része felett, és csak az enklávé északi részén veti be őket de 10 és 16 óra között ott is szüneteltetve.

A kabinetszavazást követően a törvény értelmében 24 órán belül benyújtott petíciót, amely a foglyok szabadon bocsátását akarta megakadályozni a túszalku részeként, – a Legfelsőbb Bíróság szerdán elutasította, azzal a indokolva a döntést, hogy a túszalku nemzetbiztonsági és külpolitikai jellegű, ilymódon a bíróságnak nincs alapja a beavatkozásra.

Miközben a megállapodás feltételeit egyelőre nem véglegesítették, a csütörtökre ígért tűzszünet is elmarad. Izraeli médiaforrások szerint, amíg a túszalkut illetően nincs végleges megállapodás, addig tűzszünet sincs, vagyis a háború a megszokott módon folytatódik tovább.

Politikai és diplomáciai háttér

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője is hasonlóan nyilatkozott, mondván – az Egyesült Államok arra számít, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború a rövid tűzszünet lejárta után folytatódni fog.

“A harcnak még nincs vége. A háborúnak nincs vége. A fenyegetés, amelyet a Hamász jelent, még mindig valós és még mindig életképes az izraeli nép számára,” – mondta Kirby az amerikai zsidó közösség vezetőinek tartott tájékoztatóján, majd megerősítette, miszerint Washington továbbra is biztosítani fogja legfőbb szövetségese számára “mindazon eszközöket, képességeket, és fegyverrendszereket, amelyekre szükség van ahhoz, hogy továbbra is a Hamász ellen fordulhassanak“.

A Fehér Ház szóvivője azt is hangsúlyozta a túszalkut illetően, hogy a megállapodást még nem véglegesítették, és minden a megvalósításon, illetve a végrehajtáson fog múlni.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter további túszok szabadon bocsátása érdekében tárgyalt Al Thani katari miniszterelnökkel, – közölte hivatala.

Blinken köszönetet mondott Al Thani miniszterelnöknek Katar kritikus erőfeszítéseiért, amelyekkel hozzájárult a Hamász terrorista csoport által az Izrael elleni brutális támadás során foglyul ejtett legalább ötven túsz – köztük amerikaiak – szabadon bocsátását biztosító megállapodás létrejöttéhez. Emellett megvitatták a további túszok szabadon bocsátására, és a Gázába irányuló humanitárius segélyek sürgős növelésére irányuló erőfeszítéseket. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta a külföldi állampolgárok biztonságos kiutazásának fontosságát Gázából, ugyanakkor kiemelte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az izraeliek és a palesztinok kétállami megoldásának előmozdítása mellett, megerősítve a két ország közötti stratégiai partnerség fontosságát, – áll a közleményben.

A viharos szerda hajnali kormány szavazást követően, a nap folyamán a háborús kabinet tagjai Binjamin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter, Beni Gantz miniszter nyilatkoztak a sajtónak a sokat vitatott túszalkut illetően.

A miniszterelnök először az érintett családokhoz fordult, mondván a háború kezdete óta folyton rájuk gondol, és mindarra, amin keresztül mentek. A folyamatos rémálomról, a kínzó bizonytalanságról, a határtalan aggodalomról. Megemlítette, hogy minden képet megnéztek kollégáival, és ezek a fotók parancsot adnak a cselekvésre.

  • Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az összes túszt, köztük Oron Sault, Hadar Goldint, Avera Mengisztut, és Hiszam al-Szajedet hazahozzuk,”- mondta, utalva a Tzuk Eitan hadművelet során elesett katonák maradványaira, és két másik korábban a Hamász fogságába esett túszra.

Netanjahu ígéretet tett arra, hogy az alku javításáért tovább fognak harcolni, és köszönetet mondott Biden elnöknek, aki a közvetítőkkel együtt sokat tett a megállapodás javításáért, kiemelve, hogy van egy egyértelmű záradék, amely kimondja, miszerint a Vöröskeresztnek engedélyezik, hogy meglátogassa a fogságban maradt túszok meglátogatását, és gyógyszerekkel való ellátását.

Továbbá, a miniszterelnök hangsúlyozta a tűzszünet idején a hadsereg felkészül a háború folytatására.

  • A háború addig fog folytatódni, amíg el nem érjük a céljainkat. A túszaink visszaadása, a Hamász felszámolása, valamint annak biztosítása, hogy a terrorszervezet felszámolását követő napon nem a gyermekeit terrorizmusra oktató, a terroristákat, és családjaikat kártalanító terrorpárti entitás uralja Gázát. Gáza többé nem jelent majd fenyegetést Izraelre. A gyászoló családok azt kérték, hogy folytassuk a végsőkig, mi pedig ezt fogjuk tenni,” – tette hozzá.

The post Fogolycsere és tűzszünet elhalasztva first appeared on Új Kelet online.