Vaskardok-48. nap: Hajnalban újraindultak a gázai rakétázások Kiszufim kibucot valamint Askelont és környékét célozva. Sérülés vagy kár nem történt.

Késlekedés: A katari külügyminisztérium szóvivője szerint a Doha által közvetített fogolycsere tárgyalások Izrael és a Hamász között „pozitívan haladnak előre”, és a következő órákban bejelentést tesznek az ideiglenes tűzszünet pontos időpontjáról. Tegnap még úgy tűnt, hogy ma 10 órától életbe léphet.

Tanács: Mérsékelt arab nemzetek tisztviselői, valamint befolyásos palesztin személyek a közelmúltban arra kérték a Hamász vezető tisztviselőit Gázában és külföldön, hogy fontolják meg a Gázai övezet lefegyverzését, figyelmeztetve a terrorcsoport vezetőit, hogy nem fogja túlélni az izraeli offenzívát, és jobb lenne, ha megakadályozná a szükségtelen további pusztítást az övezetben, állította a 12-es csatorna riportja szerdán.

Üzenet: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató pedig arról számolt be, hogy három tisztségviselő találkozott az elmúlt két hétben különböző rendezvényeken és helyszíneken a Hamász külföldi vezetőivel, Iszmail Hanijével és Khaled Masallal, és azzal az érzéssel távoztak a találkozókról, hogy a Hamász vezetése a győzelem eufóriájában van.

Ugyanezen források szerint Hanije azt az érzést közvetítette a találkozókon jelenlévők felé, hogy a Hamász képes lesz megőrizni uralmát az övezetben. Az egyik forrás azt nyilatkozta a Kan-nak: ,,Egyértelmű, hogy nem esett le nekik a húszfilléres, és nem igazán értik, mi történik a Gázai övezetben. Ez is egy bizonyos szakadást mutat köztük és a Hamász gázai vezetése között.”

Binjámin Netanjahu miniszterelnök a riporter reagálva: ,,Utasítottam a Moszadot, hogy intézkedjen a Hamász vezetői ellen, bárhol is legyenek.”

Joáv Gallant védelmi miniszter is reagált a Hamász magas rangú tisztségviselőinek kérkedésére:,,Napjaik meg vannak számlálva, a Hamász elleni harc az egész földkerekségre kiterjed.”

Képek a gázai frontról

Déli front: Az izraeli légierő mintegy 300 célpont ellen mért csapást a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, köztük parancsnoki központokra, alagutakra, fegyverraktárakra, fegyvergyártó telephelyekre és páncéltörő rakétakilövő pozíciókra.

A 215. tüzérezred több célpontra csapott le az észak-gázai Dzsabalijában. Dróncsapást is végrehajtottak a Hamász egy csoportja ellen, akik az izraeli erők felé haladtak, és irányított lőszerrel célba vettek egy megfigyelőállomást.

Egy másik incidensben a Golani-dandár által vezetett fegyveres csata közben tankokkal és drónnal támadtak egy Hamász terrorsejtet.

A 924. zászlóalj harcmérnöki erői lokalizáltak és megsemmisítettek egy Hamász-alagút bejáratot az észak-gázai Beit Hanun térségben.

Mindeközben a Biszlamach-dandár csapatai egy alagút bejáratot találtak egy mecsetben, a 14. dandár pedig egy alagutat egy lakóházban, fegyverekkel együtt.

Sifa: Az Izraeli Védelmi Erők a Hamász alagúthálózatának további részeit mutatta be a Sifa Kórház alatt, bejáratokról és földalatti búvóhelyekről.

Északi front: Az izraeli hadsereg este további csapást mért a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni célpontjaira, valamit egy rakétakilövésre készülő sejtre, és egy másik sejtre, amely a határon lévő csapatokra tüzet nyitott.

A Hezbollah terrorszervezet csütörtök hajnalban közölte, hogy öt harcosát, köztük Abbász Raad magas rangú törvényhozó fiát, megölték a libanoni-izraeli határnál zajló összecsapások során.

The post Harcok és üzenetek valamint alagút bejáratok a Sifa mellett first appeared on Új Kelet online.