Avi/ujkelet.live

Vaskardok-49. nap: Reggel 7 órakor érvénybe lépett a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet Izrael és a Gázai övezetet vezető Hamász terrorszervezet között. A hagyományoknak megfelelően, 15 perccel később megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a határ melletti Kiszufim és Ein Haslosa közösségekben.

Fogolycsere: A megállapodás értelmében a Hamász 16 órakor 13 Gázában fogva tartott túszt enged el, majd Izrael meg nem határozott számú palesztin foglyot a börtönökből.

Egyiptom szerint a tűzszünet négy napján naponta mintegy 200 teherautó humanitárius segély, 130 000 liter gázolaj és négy kamion gáz fog bejutni a Gázai övezetbe.

Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este figyelmeztetett, hogy változások történhetnek a Hamásszal kötött megállapodás közepette, és a terrorcsoport megpróbál „pszichológiai terrort” alkalmazni.

,,Ezek bonyolult napok lesznek, semmi sem végleges, amíg ténylegesen meg nem történik. És még a folyamat közepette is bármikor előfordulhatnak változások” – mondta.

,,Fontos megjegyezni, hogy a Hamász könyörtelen ellenség. Nehéz napok várnak ránk, örömmel keveredő szomorúsággal… A Hamász megpróbálja majd kihasználni a megállapodás napjait, és a szünetet a harcokban, hogy félelmet, dezinformációt és pszichológiai terrort terjesszen”.

Az ideiglenes tűzszünet nem ,,a folyamat vége, hanem a kezdet”.

Riport: A Hamász állítólag megtagadta, hogy a Vöröskereszt meglátogassa azokat az izraeli túszokat, akiket nem engednek szabadon az Izrael és a szervezet közötti tűzszünet és túsz-fogolycsere első szakaszában.

A londoni székhelyű Al-Araby Al-Jadeed egyiptomi forrásokra hivatkozva azt mondta, hogy a Hamász nem engedélyezi a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága képviselőinek a látogatást a helyszíneken, ahol a megmaradt túszokat tartják fogva, helyette tájékoztatást ad nekik az állapotukról.

A hét elején Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala azt állította, hogy Izrael tárgyalt egy olyan záradék beépítéséről a túszegyezménybe, amely lehetővé teszi ezeket a látogatásokat a Vöröskeresztnek – ezt az állítást a Vöröskereszt cáfolta, mondván, hogy nem értesültek ilyen tervekről.

A héber sajtó által reggel idézett magas rangú diplomáciai forrás szerint a megállapodás garanciái, Katar, az Egyesült Államok és Egyiptom mind elkötelezettek a megállapodás maradéktalan végrehajtása mellett, melynek része a Vöröskereszt látogatása is.

Déli front: Joáv Gallant védelmi miniszter a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egységének csapatai előtt este kijelentette: ,,Ez egy rövid szünet lesz, majd a harcok intenzíven folytatódnak, és nyomást gyakorolnak a túszok hazahozatalára. Még legalább két hónapnyi harc várható.”

Likvidálás: Az Izraeli Védelmi Erők egy csütörtökön végrehajtott légicsapás során likvidálta a Hamász haditengerészeti erőinek parancsnokát Khan Juneszban.

Amar Abu Dzsalalahot a Hamász haditengerészeti erőinek egy másik tagjával együtt megölték.

Alagút: Az izraeli hadsereg lerombolta a Sifa Kórház alatt felfedezett alagutat, és az elmúlt órában befejezte a tűzszüneti vonalakon való felsorakozást.

Emellett olyan felvételeket is nyilvánosságra hozott, amelyeken alagutak megsemmisítése és a Hamász elleni közelmúltbeli csapások láthatók.

Figyelmeztetés: Az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le Gázában, figyelmeztetve a lakosokat, hogy ne térjenek vissza az övezet északi részén lévő otthonaikba, mivel a terület még mindig háborús övezet, a négynapos tűzszünet ellenére.

A hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes hasonlóképpen nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozta a gázaiaknak, hogy a háborúnak még nincs vége.

Palesztin tisztviselők arra szólították fel a lakóhelyüket elhagyni kényszerült gázaiakat, hogy a fegyverszünet kezdete után térjenek vissza otthonaikba.

The post 15 perccel a tűzszünet érvénybe lépése után megszólaltak a szirénák first appeared on Új Kelet online.