Avi/ujkelet.live

Pénteken helyi idő szerint fél 5 körül a Hamász terrorszervezet átadta a Vöröskeresztnek az első 13 izraeli túszt, akiket az október 7-i mészárlások során terroristái elraboltak és Gázába hurcoltak. A gyerekekből, édesanyjukból és más nőkből álló csoportot a Vöröskereszt a Gázai övezet déli részén, Khan Juneszben vette fel és szállította az Egyiptommal közös Rafah átkelőhöz. A túszok ott találkoztak a Sabak belbiztonsági szolgálat tisztviselőivel, majd Izraelbe szállították őket a Kerem Salom átkelőn keresztül.

  • Belgium és Spanyolország miniszterelnöke, Alexander De Croo és Pedro Sánchez bizarr sajtótájékoztatót tartott a Rafah átkelőnél röviddel a túszok érkezése előtt.
  • A miniszterelnökök üdvözölték a segélyszállító teherautók beengedését Gázába, majd végleges tűzszünetet követeltek. Az izraeli külügy berendelte a két ország nagyköveteit.
  • A Hamász továbbá elengedett 10 thai túszt is, egyiptomi források szerint Kairó közvetítésével. Egy filippínó túszt szintén elengedtek.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter Tel Avivban, az Izraeli Védelmi Erők Műveleti Igazgatóságának parancsnoki központjából követte figyelemmel az eseményeket.

Az elengedett túszok: A Mundar család három tagja, a 9 éves Ohad, az 55 éves édesanyja, Keren Mundar és a 78 éves Ruti nagymamája.

Az Asher család: Doron Katz Asher (34), valamint lányai Raz (4) és Aviv (2).

A 44 éves Danielle és az 5 éves Emilia Aloni.

Hannah Katzir, Adina Mose, Jafa Ader, Margalit Mozesz és Hannah Perry.

A szabadon engedett túszok csak egy kis csoportot alkotnak abból a mintegy 240-ből, akiket a gázai terroristák fogva tartanak október 7-e óta, amikor is 3000 Hamász vezette terrorista 1200 embert mészárolt le Izrael déli részén. Az elengedett túszok között nem volt amerikai vagy brit állampolgárságú.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként fogadja a túszokat, akik a dél-izraeli Hatzerim légibázison gyors fizikai és mentális vizsgálaton esnek át. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat.

A szabadon engedett túszok legfeljebb két órán át maradnak a bázison, mielőtt helikopterrel vagy mikrobusszal kórházba szállítják őket. Minden hazatérő speciális, kifejezetten nekik vásárolt zajvédő fejhallgatót kap, hogy kényelmesebbé tegyék a repülés élményét, biztonságot és nyugalmat biztosítva számukra.

Azokat, akiknek azonnali orvosi ellátásra van szükségük, a határról egyenesen kórházba viszik.

A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

A Schneider gyermekkórház azt javasolta, hogy a túszokat legalább 48 órán keresztül megfigyelés alatt tartsák, mielőtt hazaengedik őket.

Ugyanezt az eljárást hajtják végre a következő napokban érkező túszok esetében.

  • Mintegy 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – engednek szabadon négy nap alatt, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

Az izraeli hadsereg arra kéri a lakosságot, hogy „mutassanak türelmet és érzékenységet, tartsák tiszteletben a szabadon engedett túszok és családjaik magánéletét”, és ne terjesszenek ellenőrizetlen információkat.

Mindeközben a katonai rádió szerint a ma szabaddá vált palesztin terroristák között olyanok is vannak, akik késes terrortámadást követtek el izraeliek ellen, és néhányuk Kelet-Jeruzsálem lakosa.

A csoport 24 nőből és 15 kiskorúból áll.

Azok a családok, akiknek szerettei Gázában maradtak, Tel Avivban a Túszok terén gyűltek össze az őket támogató civilekkel és együtt fogadták a Sábátot a helyszínen.

Beni Gantz, a hadikabinet tagja, csatlakozott hozzájuk ezekben a örömmel vegyített nehéz helyzetben.

A másik oldal: A Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije egy katari televíziós interjúban elmondta, hogy az ideiglenes tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló reggel 7 órakor életbe lépett megállapodás a Hamász, valamint más gázai militáns csoportok feltételei szerint történt.

,,Izrael úgy gondolta, hogy példátlan gyilkolással és pusztítással kiszabadíthatja a foglyokat, és azt mondta, hogy nem fogadja el a tűzszünetet” – mondta Hanije. ,,Körülbelül 50 nap elteltével és a nép minden fronton folytatott harcával és ellenállásával szemben sikerült fegyverszünetet elérni a Hamász és az ellenállási frakciók által meghatározott feltételekkel.”

Hanije hozzátette, hogy a Hamász ,,nehéz tárgyalásokat folytatott, amelyek között szerepelt az iszlám csoport azon szándéka, hogy megkönnyítse a palesztin állampolgárok dolgát, és megakadályozza, hogy Izrael megkerülje a tűzszünet iránti elkötelezettségét”.

Hanije azt állította, tartják magukat a megállapodáshoz, amennyiben Izrael is így tesz.

The post Megérkezett az első 13 szabadon engedett túsz Izraelbe first appeared on Új Kelet online.