ujkeletlive

Túszalku és az iráni gesztus

A Hamász feltétel nélkül szabadon enged 23 thaiföldi túszt, derül ki a londoni székhelyű Al-Araby Al-Jadeed arab hírportál tegnap esti jelentéséből.

Az október hetedikei Hamász terrortámadás idején elrabolt túszalkuval foglalkozó riport szerint, a közel két tucat thai állampolgár szabadon engedése érdekében a bangkoki kormánnyal kapcsolatba lépő Irán kérésére, a Hamász feltétel nélkül engedi szabadon. A jelentésből nem derül ki, hogy a fogvatartottak mikor hagyhatják el az enklávét, de thai források szerint akár már pénteken megtörténhet.

Izraeli túszok szabadon bocsátása – első nap

Az arab hírportál egyiptomi forrásra hivatkozva, továbbá úgy tudja, hogy a Hamász terroristái nem engedik a Vöröskereszt munkatársainak a Gázában fogva tartott azon túszok meglátogatását, akiket nem fognak a négy napos tűzszünet alatt elengedni, legfeljebb az állapotukról hajlandóak tájékoztatást adni.

A terrorszervezet állítólag azért nem engedi a látogatást, és ezzel együtt a szükséges gyógyszerek eljuttatását a túszokhoz, mivel az így kapott információkért szerintük Izraelnek fizetnie kell. 

A Katar közvetítésével létrejött megállapodás részeként Binjámin Netanjahu miniszterelnök többször megjegyezte, hogy a tűzszünetért túszokat cserébe alku értelemében a Vöröskereszt meglátogathatja a foglyokat, majd elismerte, hogy a Hamász utólag tagadta az ilyen irányú megállapodást.

Annak ellenére, hogy Katar kijelentette nincs ilyen irányú információja, Izraeli források közölték, hogy számítanak a látogatásokra.

A Hamász által szabadon engedett foglyokat, akiket egyiptomi tisztviselők, a Vörös Félhold, illetve a Vöröskereszt képviselői fognak kísérni, az arab hírportálnak nyilatkozó egyiptomi forrás szerint izraeli biztonsági személyzet fogja várni a rafahi határátkelő egyiptomi oldalán.

A túszok pénteken délután négy órakor várható első, gyerekekből és nőkből álló csoportjának listáját a Miniszterelnöki Hivatal megkapta, és értesítette a családokat. A Ynet hírportál szerint az egyik legnagyobb mészárlást, és a túszok elhurcolását megélő Kfár Aza lakói közül, állítólag senki sincs, aki pénteken hazatérhetne megmaradt családjához. 

Avigail Idan pénteken lesz négy éves

Roi Eidan, a Ynetnews, a Ynet és a Yedioth Ahronoth fotósának három éves kislányát azt követően hurcolták el, hogy behatolva házukba szüleit megölték a terroristák.

Avibail Eidan – a Hamász ejtette foglyul, szüleit meggyilkolták fotó/ X

Gyermekeik, Michael és Amalia, a szekrényekben elbújva élték túl. A 3 éves Avigail a szomszédok házába menekült, és onnan hurcolták el a szomszéddal, és annak gyermekeivel együtt. 

Avigail, aki amerikai állampolgársággal rendelkezik, a Hamász által fogva tartott közel 40 gyermek szimbólumává vált, miután Joe Biden amerikai elnök a hónap elején a katari emírrel folytatott telefonbeszélgetés során megvitatta helyzetét. Az elnöktől az újságírók tegnap  is megkérdezték, hogy vajon benne lesz az elsők között hazatérők csoportjába, mire Biden azt felelte, hogy szorítani fog neki.

 

A volt kém szerint el kell hallgattatni a túszok családtagjait

Izraelnek való kémkedésért 30 évre ítélt egykori amerikai haditengerészeti hírszerző tiszt, Jonathan Pollard egy felvételen azt állította, hogy a Hamász által elrabolt túszok családjait börtönbe kellett volna zárni, ezzel hárítva az akadályokat a terrorszervezet felszámolására irányuló háború folytatása érdekében.

A 14-es csatorna egy részletet tett közzé, Pollard, és a Silo Intézetet vezető David Bar Haim rabbi között zajló online beszélgetésből.

Az egykori kém szerint, amikor a kormány hadat üzent nemzeti szükségállapotot kellett volna kihirdetni, és azt kellett volna mondani a túszok családjainak – “befogjátok a szátokat, vagy mi fogjuk be.” Továbbá, úgy vélte az elhurcoltak hozzátartozói nem avatkozhanak be a háború irányításába, mondván “nem fog titeket fegyverként felhasználni ellenünk a nemzetközi közösség, vagy a saját baloldalunk, akik a Salit-alkut irányították.”

Utalva a sokat vitatott 2011-es megállapodásra, amely során több mint 1000 palesztin terroristát engedtek szabadon egyetlen elrabolt katonáért cserébe, Pollard hangsúlyozta – “és, ha ez azt jelenti, hogy bebörtönözzük, elhallgattatjuk a túszok családjainak egyes tagjait, akkor legyen így. Háborúban vagyunk.”

Továbbá, Binjamin Netanjahu miniszterelnököt is bírálta a túszalku jóváhagyása miatt, majd kijelentette, hogy nem fog a Beztalel Szmotrich által vezetett Vallásos Cionizmus pártra sem szavazni.

„Keményen elleneztem, hogy az összes plakátot kiteszik, a foglyokat mindenféle képpel, a szegény emberekkel, akiket elraboltak Miért? Mert mindegyikük mérgező nyíl volt képességünkre, hogy teljes háborút folytassunk ellenségeink ellen,” – tette hozzá, arra utalva, hogy Izraelnek megállapodások nélkül folytatnia kell a háborút, akár az izraeli túszok élete árán is.

The post Túszalku – Pollard szerint az elhurcoltak családtagjait börtönbe zárva kellene elhallgattatni first appeared on Új Kelet online.