Avi/ujkelet.live

Vaskardok-49. nap: Reggel 7 órakor érvénybe lépett a Katar közvetítésével létrejött fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet Izrael és a Hamász terrorszervezet között.

A megállapodás részeként Egyiptomból a Rafah átkelőn keresztül 4 üzemanyag- és 4 gázszállító teherautó jutott el az ENSZ humanitárius segélyszervezeteihez a Gázai övezet déli részén. Az üzemanyag és a gáz a alapvető humanitárius infrastruktúra működtetésére szolgál Gázában.

Izrael a következő órákban megkapja a katari közvetítőtől a második körben szabadon bocsátásra kerülő Gázában tartott túszok neveit, közölte a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Déli front: Az AP jelentése szerint az izraeli csapatok megöltek két palesztint és megsebesítettek 11 másikat, miközben az észak-gázai fő harci övezet felé tartottak az izraeli hadsereg figyelmeztetésének ellenére.

Az Izraeli Védelmi Erők Déli Parancsnokságának egyik magas rangú tisztje szerint a katonák reagálni fognak minden olyan kísérletre, amely árthat nekik az ideiglenes tűzszünet közepette.

,,Az idő nagy részét a készenlét fenntartására és a közvetlenül a fegyverszünet lejárta után tőlünk várható feladatok tervezésére fordítjuk. Arra készülünk, hogy a fegyverszünet lejárta után azonnal teljes erőnkkel folytassuk a támadást” – hangsúlyozta.

Északi front: Az ideiglenes tűzszünet beköszönte óta feszült csend honol az északi határokon.

Júdea és Szamária: Péntekre virradóra az izraeli hadsereg lerombolta a szamáriai Rummana faluban (Palesztin Hatóság területe) Kamel Abu Bakr otthonát, aki augusztusban Tel Avivban halálosan megsebesítette a 42 éves Chen Amir önkormányzati járőrt.

Továbbá a Jerikó melletti Aqbar Dzsabr menekülttáborban végzett letartóztatási akció során az izraeli erők megölték Mohammed Hinnawit, a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet egyik operatívját, aki „katonai osztagot toborzott és több lövöldözős terrortámadást hajtott végre az izraeli erők ellen az elmúlt hónapokban”. A hadsereg egy gépkarabélyt és katonai felszerelést foglalt le Hinnawi autójában.

Az izraeli biztonsági erők a háború október 7-i kezdete óta mintegy 1950 keresett palesztint tartóztattak le Júdea és Szamária-szerte, közülük 1100 a Hamászhoz köthető. Az éjszaka 10 keresett palesztint tartóztattak le, közülük kettő a Hamászhoz köthető.

Előkészületek: Az Izraeli Védelmi Erők pénteken közölte, hogy befejezte az előkészületeket az első, 13 túszból álló csoport fogadására, a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként.

A túszokat Gázából Egyiptomba majd a dél-izraeli Hatzerim légibázisra szállítják, ahol gyors testi és lelki vizsgálaton esnek át.

A katonaság pszichológusokkal és mentálhigiénés szakértőkkel készül a túszok fogadására, akik között több gyermek lesz. A szakértők elmagyarázzák nekik, mi történt a közösségükben október 7-én, amikor úgy gondolják, hogy itt az ideje.

A hadsereg telefonokat is biztosít a túszoknak, hogy Hatzerimbe érve azonnal felhívhassák rokonaikat.

A szabadon engedett túszok legfeljebb két órán át maradnak a bázison, mielőtt helikopterrel vagy mikrobusszal kórházba szállítják őket.

Azokat, akiknek azonnali orvosi ellátásra van szükségük, a határról egyenesen kórházba viszik.

A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

A Schneider gyermekkórház azt javasolta, hogy a túszokat legalább 48 órán keresztül megfigyelés alatt tartsák, mielőtt hazaengedik őket.

Ugyanezt az eljárást hajtják végre a következő napokban érkező túszok esetében.

  • Mintegy 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – engednek szabadon négy nap alatt, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

Az izraeli hadsereg arra kéri a lakosságot, hogy „mutassanak türelmet és érzékenységet, tartsák tiszteletben a szabadon engedett túszok és családjaik magánéletét”, és ne terjesszenek ellenőrizetlen információkat.

Mindeközben a katonai rádió szerint a ma szabaddá váló palesztin terroristák között olyanok is vannak, akik késes terrortámadást követtek el izraeliek ellen, néhányuk Kelet-Jeruzsálem lakosa.

A Reuters szerint a csoport 24 nőből és 15 kiskorúból áll.

A Vöröskereszt képviselői busszal érkeztek az Ofer börtönhöz, mely Júdea és Szamáriában van, hogy felvegyék a 39 foglyot.

The post Vaskardok: Feszültség és előkészületek a túszok fogadására first appeared on Új Kelet online.