Avi/ujkelet.live

Szombaton helyi idő szerint este 11 körül a Hamász terrorszervezet átadott a Vöröskeresztnek 13 izraeli túszt, akiket az október 7-i mészárlások során terroristái elraboltak és Gázába hurcoltak. A nyolc gyerekből és öt nőből álló csoportot a Vöröskereszt az Egyiptommal közös Rafah átkelőhöz szállította.

A túszokat ezt követően a Kerem Salom átkelőhöz szállították, ahol az izraeli tisztviselők azonosították őket, összevetve a listán szereplő nevekkel. Az izraelieken kívül a Hamász négy thai állampolgárt is szabadon engedett egy különálló megállapodás részeként.

Késlekedés: A túszok átadása ma jelentős késéssel indult, miután a Hamász katonai szárnya közölte, Izrael megszegte a megállapodást.

Izrael elutasította a vádakat és azzal fenyegetett, ha a túszokat nem engedik el éjfélig, folytatja a szárazföldi offenzívát.

Joe Biden amerikai elnök korábban szombaton beszélt a katari emírrel, és arra kérte, hogy segítsen a válság megoldásában.

Egyiptomi jelentések szerint Izrael még ma éjjel plusz 100 teherautó segélyt enged be a Gázai övezetbe, egy részét az övezet északi felére, a megállapodás végrehajtása érdekében. Azt is közölték, hogy Egyiptom azon fog dolgozni, hogy Izrael ne üzemeltessen drónokat Gáza déli részén a tűzszünet alatt.

Valós helyzet: A szabadon engedett túszok csak egy kis csoportot alkotnak abból a mintegy 240-ből, akiket a gázai terroristák fogva tartanak október 7-e óta, amikor is 3000 Hamász vezette terrorista 1200 embert mészárolt le Izrael déli részén.

Az elengedett túszok: Sáron Avigdori (52) és lánya, Noam (12), Be’eri kibuc lakosai.

Alma (13) és Noam (17) Or Be’eriből. Édesanyjukat, Jonatot meggyilkolták, édesapjukat, Drort Gázába hurcolták.

Emily Hand (9), akiről eredetileg azt hitték, hogy meggyilkolták, szintén szabad.

Hila Rotem (13). Édesanyjával, Rajával kellett volna szabadon engedjék a megállapodás részeként.

Maja Regevet (21) testvérével, Itajjal (18) együtt a Nova fesztiválon rabolták el. Itaj Gázában maradt.

Siri Weisst (53) és lányát, Nogát (18) Be’eri kibucból rabolták el. A családfő, Ilan október 7-én reggel felfegyverkezve hagyta el otthonát, hogy csatlakozzon a Reagáló Erőkhöz, azóta sincs róla hír.

Sosan Haran (67).

Adi Sohamot (38) és két gyermekét, Naveh-t (8) és Jahelt (3) Beeriből rabolták el. Négyen a családból még mindig Gázában vannak.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a tegnapi nap tanulságai után a hadsereg úgy döntött, hogy kihagyja a Hatzerim légibázison való fogadásukat, helyette a Kerem Salom átkelő közelében helikopterekkel várják a frissen szabadult izraelieket, és onnan a kórházakba reptetik őket.

Minden hazatérő speciális, kifejezetten nekik vásárolt zajvédő fejhallgatót kap, hogy kényelmesebbé tegyék a repülés élményét, biztonságot és nyugalmat biztosítva számukra.

A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

  • A Hamász összesen 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – enged szabadon négy napra lebontva, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát és jelentősebb mennyiségű humanitárius segélyt illetve üzemanyagot engednek be az övezetbe.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

Izrael szombaton 39 palesztin foglyot engedett szabadon.

Emlékeztető: A Hamász terrorszervezet pénteken 13 izraeli, 10 thai és egy filippínó túszt engedett szabadon. Képek a fogadásukról:

A 12-es csatorna jelentése szerint Hannah Katzir (77) csak szabadulásakor értesült arról, hogy férjét, Ramit meggyilkolták, és fiát, Eladot Gázába hurcolták. Katzirról a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport korábban azt állította, hogy meghalt a fogságban.

A riport szerint a szabadon engedett túszok attól féltek, meglincselik őket, mert miközben a Vöröskereszttel az egyiptomi határ felé tartottak, a bámészkodók kövekkel és egyéb tárgyakkal dobálták meg furgonjukat.

A túszok egy része csupán rizsen élt az utolsó két hétben mivel elfogyott az élelmiszer.

Ruti Munder (78), aki szintén pénteken szabadult, azt mondta, hogy rádióhallgatás közben értesült arról, hogy fiát, Royt a Hamász október 7-i mészárlása során megölték.

Ruti lányával, Kerennel és 9 éves unokájával együtt szabadult a fogságból. Keren a kórházban tudta meg az egyik családtagtól, hogy apját, Avrahamot szintén Gázába hurcolták és életben van.

Mint kiderült, nem minden túszul ejtett családtagot tartottak együtt Gázában, és nem feltétlenül tudtak egymás sorsáról.

A Schneider Gyermekgyógyászati Központ igazgatója, Dr. Efrat Bron Harlev a 12-es csatornának azt nyilatkozta, hogy a pentek este szabadult négy gyermek meglehetősen jó egészségnek örvend. Nem szenvedtek látáskárosodást a feltehetően hetekig tartó föld alatti tartózkodás miatt. Mindegyikük lefogyott a megpróbáltatások során.

Segélyek: Ma délelőtt 4 üzemanyag- és 4 gázszállító jutott el Egyiptomból a Rafah átkelőn keresztül az ENSZ humanitárius segélyszervezeteihez a Gázai övezet déli részén. Az üzemanyag és a gáz az alapvető humanitárius infrastruktúra működtetésére szolgál Gázában.

Továbbá az ENSZ több mint 50 teherautónyi humanitárius segélyt – ételt, vizet és orvosi felszerelést – juttatott a Gázai övezet északi részébe és a még nem evakuált menedékhelyekre az evakuációs folyosón keresztül, Izraellel egyeztetve.

Összesen 200 humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe.

The post A fennakadás után, megérkezett a szabadon engedett 13 túsz Izraelbe first appeared on Új Kelet online.