Avi/ujkelet.live

A Hamász terrorszervezet felszámolására irányuló Vaskardok izraeli hadművelet az 50. napjába lépett, hosszát tekintve beérve a 2014-es Erős szikla háborút.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes azt üzente a gázai lakosoknak, miszerint az ideiglenes tűzszünet idején Gáza déli részén kell maradjanak, ahova a humanitárius segélyeket szállítják. Adraee hozzátette, hogy a Gázai övezet lakói nem térhetnek vissza a Gázai övezet északi részére, mivel az harci és háborús övezet. Azt is elmondta, hogy a gázai lakosok nem mehetnek be a tengerbe, és nem közelíthetik meg az izraeli határ egy kilométeres körzetét.

Északi front: Az izraeli hadsereg hajnalban közölte, hogy lelőtt egy föld-levegő irányított rakétát, melyet Libanonból lindítottak egy katonai drónra. A drón nem szenvedett károkat és végre hajtotta a küldetését. A lövedék nem jutott be az izraeli légtérbe. Válaszul vadászgépek támadást hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen.

Később egy gyanús légi célpontra indított elfogó rakéta aktiválta a szirénákat Felső-Galileában. Az incidens véget ért, hangsúlyozta az Izraeli Védelmi Erők.

Júdea és Szamária: A Hamász terrorszervezet katonai szárnya Júdea és Szamáriában felvételeket tett közzé két palesztin kivégzéséről a Tulkarem menekülttáborban (Palesztin Hatóság területe), jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. Izraellel való kollaboráció vádjával állították kivégzőosztag elé őket, majd megölésük után felakasztották őket egy villanyoszlopra. Azt állították, hogy információkat adtak az izraeli hadseregnek keresett személyekről, akiket aztán likvidáltak.

Tűzszünet: Péntek este Izrael megkapta azon túszok névsorát, akiket szombaton szabadon engednek – közölte Binjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A lista áttekintése után az izraeli biztonsági tisztviselők értesítették a túszok családját.

A 12-es csatorna arról számolt be, hogy a túszok legfrissebb listáján 13 név szerepel köztük több gyerek. A pénteken szabadon engedett 13 izraeli közül csak négyen voltak gyerekek.

Netanjahu irodája arra szólította a médiát, hogy óvatosan járjanak el, és kerüljék a listán szereplők nevének nyilvánosságra hozatalát, mielőtt visszatérnének Izraelbe.

Az első kör: A Hamász által pénteken elengedett izraeli túszok többsége jó fizikai állapotban van.

A Schneider Gyermekkórház reggeli közleménye szerint, ahol négy anyát és négy gyereket kezelnek, az orvosok előzetes vizsgálatot végeztek, és azt mondták, hogy mindannyian jó fizikai állapotban vannak.

A másik öt kiszabadult izraelit, valamennyien nők, a Wolfson Orvosi Központban kezelik, és a jelentések szerint állapotuk stabil.

A 11 külföldi – 10 thaiföldi és 1 Fülöp-szigeteki –, akiket a Hamász elengedett, az éjszakát izraeli kórházban töltötték, közölte a Külügyminisztérium.

A thai polgárok, immár szabadon:

A minisztérium szerint „rendszeres kapcsolatban állnak Thaiföld és a Fülöp-szigetek nagykövetségével”, és értesítették a túszok családját.

Propaganda: A Hamász este közzétett egy videót az izraeli túszok átadásáról a Vöröskeresztnek. Az “emberarcú Hamász” videóban terroristák le- és felsegítik a túszokat a járművekre melyeket civilek vesznek körül. Adina Mose (72) lerázta a Hamász terrorista kezét, aki átadta őt a Vöröskeresznek.

Emlékeztető: ,,Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a hazatérők mindegyikének van még egy családtagja vagy rokona, akit meggyilkoltak vagy fogságban van Gázában. Nagy szomorúság ez örömmel és izgalommal keverve” – közölte este az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy.

A tegnap este szabadon bocsátottak között volt Hanna Katzir is, akiről a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorcsoport hamisan azt mondta, hogy meghalt a fogságban. ,,Ez a bizonyíték arra, hogy [a nyilvánosságnak] hivatalos forrásokra kell támaszkodnia” – mondta Hagari.

  • A Hamász összesen 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – enged szabadon négy napra lebontva, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát és jelentősebb mennyiségű humanitárius segélyt illetve üzemanyagot engednek be az övezetbe.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

A szabadon engedett túszok csak egy kis csoportot alkotnak abból a mintegy 240-ből, akiket a gázai terroristák fogva tartanak október 7-e óta, amikor is 3000 Hamász vezette terrorista 1200 embert mészárolt le Izrael déli részén.

The post Feszültség északon, kivégzés Tulkaremben és várakozás first appeared on Új Kelet online.