Avi/ujkelet.live

Vaskardok-51. nap: A tegnapi dráma után, vasárnap zökkenőmentesebben zajlott az ideiglenes tűzszünet részét tartalmazó fogolycsere végrehajtása. A Hamász terrorszervezet helyi idő szerint röviddel fél 6 előtt átadta a 14 izraeli túszt – gyerekeket és nőket – valamint három thai állampolgárt a Vöröskeresztnek. Az egyik izraeli orosz állampolgársággal is rendelkezik, a Hamász Vlagyimir Putyin elnöknek tett gesztusként engedte el. A thai állampolgárok szintén egy különálló megállapodás részeként szabadultak.

A túszokat a Kerem Salom átkelőhöz szállították, ahol az izraeli tisztviselők azonosították őket, összevetve a listán szereplő nevekkel.

Az elengedett túszok: Ella (8) és Dafna (14) Eljakim magyar-izraeli állampolgárok, édesapjukat valamint élettársát és annak fiát meggyilkolták. Az amerikai-izraeli Avigail Idan (4), a meggyilkolt újságíró, Roi Idan lánya. Az orosz-izraeli Roni Krivoi (25). Hagar Brodutch és három gyermeke Ofri (10), Juvál (8) és Uria (4). Alma Avraham (84). Aviva Siegal (62). Chen Goldstein Almog (48) és gyermekei Agam (17), Gal (11) és Tal (9).

Alma Avrahamot súlyos állapotban helikopterrel a beersevai Szoroka Orvosi Központba szállították.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

  • A Hamász összesen 50 túszt – gyerekeket, anyjukat és más nőket – enged szabadon négy napra lebontva, mely során az izraeli hadsereg szünetelteti katonai hadjáratát és jelentősebb mennyiségű humanitárius segélyt illetve üzemanyagot engednek be az övezetbe.
  • Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kell elengednie minden egyes túszért cserébe.
  • A négynapos fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged.

Izrael vasárnap kiengedett 39 palesztin biztonsági foglyot a börtönökből.

Hétfőn van a négynapos tűzszünet utolsó napja. Herci Halevi vezérkari főnök vasárnap jóváhagyta a harcok folytatásának tervezetét.

Wow: Uriel Busszo egészségügyi miniszter egy elképesztő történetet osztott meg a 12-es csatornának nyilatkozva. A miniszter találkozott a 72 éves Adina Moséval, aki elmesélte neki, hogy vitába szállt a terroristával a pénteki szabaduláskor, és arra kérte, hogy engedjen el egy másik nőt helyette – aki idősebb és kevésbé van jó állapotban.

„Azt mondta: ‘Várj, de van egy nálam idősebb nő, aki rosszabb egészségi állapotban van – nem gondolod, hogy előbb őt kellene elengedned?’”

Adina Mose lerázza a Hamász terrorista kezét, aki átadja őt a Vöröskeresznek

Adina Nir Oz kibuc lakosa. Férjét, Szaid David Mosét a terroristák megölték október 7-én.

Életmentés: Egy eritreai állampolgár állandó izraeli tartózkodási engedélyt kapott, amit Mose Arbel belügyminiszter „köszönetnek” nevezett, amiért október 7-én megmentette az izraeli hadsereg egyik tisztjének életét.

Mulugeta Tsagi életmentő elsősegélyt nyújtott egy alezredesnek, akit a Hamász terroristái hason lőttek Szderotban. Tsagi órákig a tiszttel maradt, amíg sikerült kórházba szállítani.

A tiszt, aki csak rangja és neve héber kezdőbetűjével ‘Jud’ alezredesként azonosítható, később megkérte Arbelt, hogy biztosítson Tsaginak tartózkodási engedélyt .

Netanjahu Gázában: Binjámin Netanjahu miniszterelnök ma a Gázai övezetbe látogatott.

A miniszterelnököt elkísérte Tzachi Braverman kabinettitkár, Tzachi Hanegbi, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Avi Gil vezérőrnagy, a miniszterelnök katonai titkára és Amir Baram vezérőrnagy, a hadsereg vezérkari főnök-helyettese.

„Minden erőfeszítést megteszünk, hogy hazahozzuk túszainkat, és végül mindegyikük hazajusson” – mondta a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Hivatal szerint Netanjahu meglátogatta az izraeli csapatok által feltárt egyik Hamász-alagutat.

The post 3. körben 14 izraeli túsz tért haza first appeared on Új Kelet online.