Avi/ujkelet.live

Vaskardok-51.nap: Az Izraeli Védelmi Erők az este lelőtt egy Izrael felé tartó drónt a Vörös-tengeren. A légi fenygetés nem lépett be az izraeli légtérbe. Ez volt szombaton a második ilyen incidens, a támadás feltehetően a jemeni hútikhoz köthető.

Öröm: A Hamász terrorszervezet éjszaka a tűzszünettel egybekötött fogolycsere megállapodás részeként átadott 13 izraeli túszt a Vöröskeresztnek.

A szokásos Hamász propaganda videó a túszok átadásáról:

A civilek 1 perccel éjfél előtt léptek be a Kerem Salom átkelőn keresztül Izraelbe. Izraelnek három palesztin biztonsági foglyot kellett elengednie minden egyes túszért cserébe. Egy másik megállapodás részeként a Hamász négy thai polgárt is szabadon engedett.

Az elengedett túszok: Sáron Avigdori (52) és lánya, Noam (12), Be’eri kibuc lakosai. Alma (13) és Noam (17) Or Be’eriből. Emily Hand (9), akiről eredetileg azt hitték, hogy meggyilkolták. Hila Rotem (13), akit éddesanyjával, Rajával kellett volna szabadon engedjék a megállapodás részeként. Maja Regev (21). Siri Weiss (53) és lánya, Noga (18) Be’eri kibucból. Sosan Haran (67). Adi Soham (38) és két gyermeke, Naveh (8) és Jahel (3) Be’eriből.

A 13 túszból 12-t a ramat gáni Siba Orvosi Központba szállítottak, Maja Regevet a beersevai Szoroka Orvosi Központban kezelik és várhatóan ma megműtik. Lábsérülést szenvedett, amikor október 7-én meglőtték. Állapota közepesen súlyos, élete nincs veszélyben.

Emily első találkozója édesapjával, és Hila első találkozása bácsikájával:

Emily izraeli-ír kettős állampolgár. A kislány 50 napot töltött Gázában feltehetően egy alagútban a családja nélkül, és az ír miniszterelnök, Leo Varadkar a következőt reagálta a szabadulása kapcsán:

,,Ez a nap óriási öröm és megkönnyebbülés Emily Hand és családja számára. Egy ártatlan gyermeket, aki elveszett, most megtalálták és hazatért, és mi hatalmas megkönnyebbüléssel fellélegzünk. Imáink meghallgatásra találtak”.

Az Avigdori család is újraegyesült:

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató szerint a Hamász üzenetet küldött Kataron keresztül Izraelnek, azt állítva, hogy nem találja Maja öccsét, Itajt és Hila édesanyját, Raját, akiket elraboltak – és felajánlotta, hogy a családok elszakításának megakadályozása érdekében, Maja és Hila helyett idős nőket enged el. Izrael elutasította az ajánlatot, és követelte, hogy a terrorszervezet lokalizálja Itájt és Raját. Az erőfeszítések végül kudarcot vallottak, és a politikai vezetők jóváhagyták Hila anyja és Maja öccse nélküli szabadon bocsátását. Mindezt annak ellenére, hogy ez ellentétes a megállapodásban rögzített elvvel, amely szerint a gyermekeket nem választják el családjuktól.

Valós helyzet: Október 7-én 3000 Hamász vezette terrorista 1200 embert mészárolt le Izrael déli részén. A Hamásznál még van 195 túsz.

Világos beszéd: A túszok átadása tegnap jelentős késéssel indult, miután a Hamász katonai szárnya közölte, Izrael megszegte a megállapodást. Izrael elutasította a vádakat és azzal fenyegetett, ha a túszokat nem engedik el éjfélig, folytatja a szárazföldi offenzívát.

Joáv Gallant védelmi miniszter tegnap kijelentette, az izraeli erők addig nem hagyják el a Gázai övezetet, amíg az összes túsz haza nem kerül, és a Hamásszal folytatott jövőbeni tárgyalások a harcok közepette zajlanak majd.

Gallant szombat délelőtt a tengeren keresztül lépett be az övezetbe a haditengerészet vezetőjével, David Szá’ár Szalama altengernaggyal, és parancsnokokkal és katonákkal találkozott.

,,Nem hagyhatjuk a hadműveletet és a gázai háborút addig, amíg el nem érjük azt a helyzetet, hogy az összes túszt [visszahozzuk]… Minden további tárgyalás tűz alatt fognak történni. Mármint ha akarnak tárgyalásokat folytatni a következő [megállapodásról], az bombák hullása, és az erők harca közepette fog történni, ez lesz az alap.”

Még egy: ,,A túszok visszaszolgáltatására tett erőfeszítés erkölcsi és etikai kötelességünk. Eltökélt szándékunk, hogy ezt bármilyen módon megvalósítsuk” – mondta az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy az esti sajtótájékoztatón.

Hagari ismét hangsúlyozta, ,,semmi sem végleges, amíg valóban meg nem történik”, mivel Izrael egy ,,gonosz terrorcsoporttal” folytat közvetett tárgyalásokat.

,,Bármilyen módon hazahozzuk a túszokat, az alku révén vagy a háború következő szakaszaival” – válaszolta egy kérdésre. ,,Ha a megállapodás nem teljesül, folytatjuk a harcot.”

Szamária: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat vasárnap közölte, letartóztatták Oszama Bani Fadlt, akit azzal vádolnak, hogy augusztusban lövöldözős terrortámadást hajtott végre a szamáriai Huwarában, megölve Sáj Nigrekert (60) és fiát, Aviad Nirt (28). A terroristát éjszaka tartóztatták le a dzsenini menekülttáborban. Fel volt fegyverkezve és egy rejtekhelyen húzta meg magát.

The post Dróntámadás, letartóztatás és találkozások first appeared on Új Kelet online.