Avi/ujkelet.live

Vaskardok-51. nap: A Hamász terrorszervezet délután közölte, hogy ma elenged egy orosz állampolgárt is, Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére.

A közlemény szerint a lépés „válasz Vlagyimir Putyin orosz elnök erőfeszítéseire és a palesztin ügyet támogató orosz álláspont elismeréseként jött létre”.

Az orosz média szerint a túszt a terrorszervezet átadta a Vöröskeresztnek.

Katar délelőtt azt állította, hogy a Hamász 13 izraeli gyermeket és nőt fog elengedni 51 nap fogság után. Izrael minden egyes izraeli túszért elenged három palesztin biztonsági foglyot, azaz jelen esetben 39-et. Egy külön megállapodás részeként hét külföldi állampolgár is kiszabadul.

Örömteli pillanatok: Tömegek ünnepelték zászlólengetéssel Danielle Alonit és ötéves kislányát, Emiliát hazatérésükkor, miután 49 napig túszként tartották őket a Gázai övezetben.

Doron Asher és két kislánya, Raz (4) és Aviv (2) is távozhatott a kórházból.

A képen a lányok az apjukkal, Jonival láthatók:

Déli front: Izrael szerint a Hamász blokkolja a segélyszállítmányok bejutását a Gázai övezet északi részébe, és közzétett egy képet a terrorcsoport által felállított ellenőrzőpontról.

„Ez történt körülbelül egy órája a Gázai övezet északi részére vezető úton” – közölte a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal, X-en.

„A Hamász számára a gázai lakosok az utolsó prioritás”.

Északi front: A szíriai sajtó izraeli légicsapásról számolt be vasárnap délután, mely a damaszkuszi nemzetközi repülőtér kifutópályáit célozta. Damaszkusz környékén másutt is robbanásokról számoltak be. Sérülésről nem érkezett jelentés.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

A háború kezdete óta többször előfordult, hogy szíriai repülőterek elleni támadást Izraelnek tulajdonítottak. Izrael nem titkolt célja, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy fejlett fegyvereket szállítson közel-keleti meghatalmazottjainak, köztük a libanoni Hezbollahnak.

Hajó: Támadók a jemeni Áden partjainál elfoglaltak egy Izraelhez kapcsolható tankert, a Zodiac Maritime által kezelt Central Parkot, jelentette az AFP.

Bár még senki nem vállalta a felelősséget, az utóbbi napokban legalább két másik tengeri támadást az izraeli-Hamász háborúhoz kapcsoltak, különösen az Irán által támogatott húti lázadókhoz.

A Zodiac a támadást „kalózkodás gyanús” incidensnek nevezte.

„A mi prioritásunk a 22 fős legénységünk biztonsága a fedélzeten” – áll a Zodiac közleményében. „A török kapitányú hajónak többnemzetiségű legénysége van, amely orosz, vietnami, bolgár, indiai, grúz és filippínó állampolgárokból áll. A hajó egy teljes rakomány foszforsavat szállít.

A Zodiac leírása szerint a hajó a Clumvez Shipping Inc. tulajdonában van, bár más feljegyzések közvetlenül a Zodiac-ot jelölik meg tulajdonosként. A londoni székhelyű Zodiac Maritime az izraeli milliárdos Ejál Ofer Zodiac Groupjának tagja.

The post Szíria szerint Izrael a damaszkuszi repteret támadta, és egy újabb tengeri incidens first appeared on Új Kelet online.