Avi/ujkelet.live

Vaskardok-51.nap, déli front: A Hamász terrorszervezet vasárnap megerősítette több magas rangú parancsnokának halálát: Ahmed Gandur, az észak-gázai dandár parancsnoka; Ajman Sziam, a Hamász rakétaindító egységének a vezetője, valamint Wael Radzsab és Raafat Szalman.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban azt mondta, hogy Gandurt és Sziámot is célba vette, de nem erősítette meg, hogy megölte őket.

Pénz: A védelmi minisztérium bejelentette, hogy a Gázai övezetben végrehajtott műveletek során a csapatok mintegy 5 millió sékel (körülbelül 1,3 millió dollár) készpénzt foglaltak le, valamint iraki és jordán dinárokat és amerikai dollárt.

A készpénzt a Hamász fellegváraiban és a terroristák otthonaiban foglalták le.

Négylábú harcosaink: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé az Oketz kutyás egység Gázai övezetben végzett hadműveleteiről.

Az egység kutyái részt vettek a Hamász-operatívok, robbanóanyagok és fegyverek, valamint a túszok és holttestek felkutatásában.

A Hamásszal vívott csatákban négy Oketz kutyát – Mido, Taiga, Jack és Ghandi – öltek meg.

Segély: Kétszáz humanitárius segélyt szállító teherautó lép be vasárnap a Gázai övezetbe, a készletek egy részét az enklávé északi részére viszik, ahol még vannak kiürítetlen területek.

A teherautókat az izraeli hatóságok ellenőrizték az Egyiptommal közös Nitzana átkelőnél, majd a Rafah átkelőn át bementek Gázába.

A segélyek – beleértve az élelmiszert, vizet és orvosi felszerelést – az Izrael és a Hamász terrorcsoport közötti ideiglenes fegyverszünet részeként jutnak be az övezetbe, Egyiptom és Katar közvetítésével.

Harmadik kör: A Miniszterelnöki Hivatal vasárnap hajnalban közölte, hogy Izrael megkapta a várhatóan a nap folyamán szabadon bocsátandó túszok listáját, és az információt továbbították az érintett családoknak.

Katar szerint a Hamász további 13 gyermeket és nőt fog elengedni 51 nap fogság után. Egy külön megállapodás részeként hét külföldi állampolgárt is kiszabadul.

Izrael minden egyes izraeli túszért elenged három palesztin biztonsági foglyot, azaz jelen esetben 39-et.

Fogságban: A pénteken szabadult túszok családtagjai megosztottak néhány részletet fogságuk körülményeiről. Keren Munder elmondta unokatestvérének, Merav Ravivnak, hogy többnyire rizst és pitát ettek, és a várótermekben használt, műanyag ülések sorain aludtak.

„Amikor használniuk kellett a mellékhelyiséget, kopogtattak az ajtón, és néha másfél órát kellett várniuk, amíg ki tudtak menni” – mondta Raviv.

Keren elmondta neki, hogy a családtagokat őrző Hamász-tagok fel voltak fegyverkezve, és látható volt az arcuk. ,,Ijesztő volt, folyamatosan ezt csinálták velük (lefejezési mozdulatot téve a kezével)”.

Ohad Munder 55 éves édesanyjával, Kerennel és nagyanyjával, Rutival (78) szabadult. Ruti férje, Avraham Munder Gázában maradt.

Ohad péntek este az izraeli katonai helikopteren, már izraeli területen

Ohad Gázában töltötte be a kilencedik életévét, szabadulása után családjával és barátaival annak rendje és módja szerint bepótolta az ünneplést.

Emily Hand szintén fogságban töltötte be a kilencet, édesapja pedig tegnap ígéretet tett, hogy a „lehető legnagyobb születésnapi bulit” rendezi neki.

A fogság után: A 85 éves Jaffa Adar „elképesztő és kemény nő” – mondta unokája, Adva Adar. ,,Tudja, mi történt az otthonával, hogy lerombolták”.

„A nyolcvanas éveiben jár, és újra kell kezdenie” – mondta Adar. „A nyolcvanas éveidben általában megvan a házad, az emlékeid, a fotóalbumaid, neki pedig semmije nincs. Idős korában újra kell kezdenie, és ez nehéz.”

Jaffát Nir Oz kibucból rabolták el. Még aznap felkerült róla egy videó, amelyen golfkocsin viszik Gázában. A kép azóta a háború szimbólumává vált.

Számonkérés: Eli Cohen külügyminiszter azt mondta, hogy utasította munkatársait, hogy hívják be Írország nagykövetét megrovásért, tekintettel az ír miniszterelnök kijelentésére, miszerint a Hamász által fogva tartott 9 éves túsz „elveszett”, majd „megtalálták”, amikor szombaton 50 nap után kiszabadult a fogságból.

Leo Varadkar ír miniszterelnök üdvözölte a 9 éves Emily Hand szombati szabadulását, mondván: „most megtaláltak egy ártatlan gyermeket, aki elveszett”.

The post Vaskardok: Fogság, szabadulás és a harcok first appeared on Új Kelet online.