Avi/ujkelet.live

Vaskardok-52. nap: A Hamász terrorszervezet helyi idő szerint este 8-kor átadta a 11 izraeli túszt – valamint hat thai állampolgárt a Vöröskeresztnek. A thai állampolgárok egy különálló megállapodás részeként szabadultak.

Nem volt zökkenőmentes a mai fogolycsere. Izrael reggel jelezte, hogy megkapta a ma szabadulandó elhurcoltak listáját. A lista azonban nem tartalmazott anyákat, helyette a 9 gyermek mellett két idős nő szerepelt. A Hamásszal közvetített megállapodás rögzíti, hogy a gyerekeket nem választhatják el anyjuktól. Egyiptomi erőfeszítéseknek köszönhetően a listára végül felkerült két anyuka.

Az is fokozta a feszültséget, hogy a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet utolsó, negyedik napjáról van szó. A közvetítő Katar és a Hamász este bejelentette, megállapodás született a tűzszünet két nappal való meghosszabbításáról, vagyis összesen még 20 izraeli túsz szabadulhat 60 palesztin biztonsági fogolyért cserébe. Az izraeli hadsereg ez idő alatt is szünetelteti katonai hadjáratát és jelentősebb mennyiségű humanitárius segélyt illetve üzemanyagot engednek be az övezetbe.

  • A Hamász eddig elengedett 50 túszt, míg Izrael 150 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.
  • 166 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben. Izrael és az Egyesült Államok szerint a tűzszüneti megállapodás részeként a Hamásznak lehetővé kell tennie a negyedik nap leteltével a Vöröskereszt képviselőinek, hogy meglátogassák a túszokat. A Vöröskereszt nem hajlandó megerősíteni ezt a záradékot, de ragaszkodik ahhoz, hogy meglátogatja a túszokat, ha mindkét fél beleegyezik. A Hamász még nem erősítette meg nyilvánosan, hogy beleegyezne.

Az elengedett túszok: Karina Engel (51) és gyermekei Mika (17) és Juvál (11) Nir Ozból. A családfő, Ronen (54) fogságban maradt. Karina még mindig lábadozóban van egy rettenetesen balul sült kettős mastectomia és mellrekonstrukciós műtétből.

Sáron Aloni Cunio (33) és ikrei, Emma és Juli (3) Nir Ozból. A családfő, David (34) fogságban maradt.

Eitan Jahalomi (12) Nir Ozból. Édesapja, Ohad fogságban maradt.

Szahar (16) és Erez (12) Calderon Nir Ozból. Apjuk, Ofer (53) fogságban maradt. Erez Gázában ünnepelte 12. szülinapját.

Or (16) és Jagel Já’ákov (12) Nir Ozból. Apjuk és élettársa fogságban maradtak.

Az Izraeli Védelmi Erők a „Mennyország ajtajai” hadművelete részeként segíti a frissen szabadult túszokat. A hadsereg telefonokat is biztosít számukra, hogy azonnal felhívhassák rokonaikat. A túszok családjai a kórházakban várakoznak, a környéken szállodai szobákat foglaltak le a számukra.

Horror: Az izraeli hadsereg arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes közölte, hogy a Hamász átadta a Bibasz családot az egyik terrorfrakciónak Khan Juneszben, így ma nem szabadulhattak a fogságból.

Október 7-én a terroristák betörtek a Bibasz család otthonába Nir Oz kibucban, és elrabolták a kilenc hónapos Kfírt és a négyéves Arielt, apjukat és anyjukat, Jardent és Sirit valamint nagyszüleiket.

Horror2: Amit Szegal, a 12-es csatorna riportere este arról számolt be, hogy egyik túsz azt mesélte a családjának, hogy fogságuk első napjaiban egy alagútban tartották őket, ahol megjelent nem más, mint a Hamász de-facto ura, Jechíje Szinwar és biztosította őket, hogy nem lesz bántódásuk, és hogy ,,a legvédettebb helyen” vannak.

Képernyő fotó

Szinwar héberül beszélt velük akcentus nélkül (22 évet töltött izraeli börtönben volt ideje megtanulni a nyelvet).

Az első üzenet: Ori Megidis közlegény, akit a múlt hónapban mentettek ki az izraeli csapatok Gázából, miután október 7-én elrabolták a terroristák, hétfőn közzétette első nyilvános üzenetét.

„Hello, Ori Megidis vagyok. Majdnem egy hónapja tértem haza, és mindenekelőtt örömmel látom az összes megható videót a családjukhoz visszatérő túszokról, és remélem és kívánom, hogy a még várakozó családok újraegyesüljenek és olyan pillanatokat éljenek át, mint én” – mondta a TikTok videóban.

„Remélem, mindenki visszatér, és vissza fognak térni, ha Isten is úgy akarja. Jól vagyok, otthon vagyok a családommal, jól érzem magam, és boldog vagyok, hogy visszakaptam az életemet.”

Az első ölelések: A négyéves Avigail Idan tegnap este szabadult a gázai fogságból és 51 nap után találkozott nagyszüleivel és nagynénjével. Édesapját és édesanyját október 7-én a Hamász terroristái a szeme láttára meggyilkolták. Avigail Gázában töltötte be a negyedik életévét.

Avichai Brodutch tegnap végre megölelhette feleségét, Hagart és három gyermeküket, a 10 éves Ofrit, a nyolcéves Juvált és a négyéves Uriát. A család Avigail szomszédja, a kislány hozzájuk menekült, miután apját megölték és velük együtt hurcolták el Gázába.

Avichai Brodutch indította el a túszok kiszabadítására irányuló mozgalmat, amikor „A családom Gázában van” feliratú táblával leült a védelmi minisztérium Tel-Aviv-i főhadiszállásánál.

Valóság: ,,A túszok családjukkal való egyesülése és az a tény, hogy fizikailag felépülnek, optimizmusra ad okot, de tekintettel a nehéz, összetett [fogsággal kapcsolatos] történeteikre, hosszú utat kell megtenniük, amíg [teljesen] felépülnek.” mondta a tegnap szabadult 13 túszról Itáj Pesszach professzor, a Siba Orvosi Központ Edmond és Lily Szafra Gyermekkórházának vezetője.

Védelem: A Kneszet elfogadott egy törvényt, amely nagyobb biztonságot nyújt a háború miatt kitelepítettek és a túszok családtagjai számára.

Az új törvény megtiltja az olyan alkalmazottak elbocsátását, akik azért nem tudták ellátni a munkájukat, mert evakuálták őket a gázai vagy libanoni határhoz közeli közösségből, vagy ha családtagjai eltűnt vagy Gázába hurcolt személyeknek.

Hat izraeli és két külföldi állampolgárt továbbra is eltűntnek tartanak nyilván.

A törvény foglalkoztatási védelmet biztosít a túszoknak és maguknak az eltűnteknek, valamint a 14 év alatti gyermekek szüleinek, ha a gyermek egyik szülője katonai szolgálatot teljesít.

A törvény három hónapra szóló ideiglenes rendelkezés, amely egy évre meghosszabbítható.

The post 11 izraeli túsz szabadult és egy horror sztori Szinwarral first appeared on Új Kelet online.