ujkelet.live

Karmel, a négyéves Avigail Idan nagyapja, aki este szabadult a Hamász fogságából, a sajtónak nyilatkozva megosztotta a család vegyes érzelmeit: ,,Ez egy wow volt, egy pillanatig sem hittem el, hogy megtörténik – amíg saját szememmel nem láttam. Ez nagy boldogság. Most egy kicsit nyugodtabb vagyok”.

Elmondása szerint amint találkozik vele, ,,csak ölelgetni, simogatni és puszikálni” akarja, és hangsúlyozta Avigail szüleinek elvesztését, akiket meggyilkoltak az október 7-i mészárlásban (történetükről itt írtunk). ,,Van öröm is, de érezni Roi és Szmadar hiányát is – ez egy krónikus seb, amely soha nem gyógyul be.”

Karmel beszélt az elmúlt napok feszültségéről is: ,,Nem aludtam az elmúlt két napban. Arra számítottunk, hogy az első körben hívni fognak minket, de nem ez történt. Még a második körből is kimaradt Avigail – csalódás volt, ez orosz rulett.”

Megemlítette a Gázában maradt túszokat is: ,,Nagyon szeretném, hogy hazatérjenek, és hogy a hadsereg teljesítse a küldetést, ahogy ígérte: hogy minden elrabolt hazatérjen.”

Karmel köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknek is a beszéde után: „Nagyon szeretném megköszönni neki. Nagyon szeretjük őt az Izraelnek nyújtott segítségért. Csak így tovább, ez fontos számunkra. Nem csodálunk, hanem szeretünk téged.”

Biden telefonon beszélt Avigail családtagjaival, rokonaival, akik Izraelben és az Egyesült Államokban élnek.

Tegnap esti beszédében Biden üdvözölte Avigail szabadon bocsátásának hírét: ,,Szabad és Izraelben van. Szörnyű trauma érte – anyját és apját a szeme láttára gyilkolták meg… Bárcsak ott lehetnék Avigail szabadulásakor. Még nem láttam róla képet. Nem tudom, hogy van, csak azt, hogy biztonságban van Izraelben.”

Este az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy is megemlítette a kislányt a sajtótájékoztatóján.

,,A 4 éves Avigail Idan, aki elárvult, miután szüleit a Hamász brutális terrorszervezet meggyilkolta, egy hős, és élő példa arra, hogy a Hamász elleni háború egyedülállóan indokolt. Ez egy háború egy gonosz és kegyetlen ellenség ellen, és Avigailhoz hasonlóan minden egyes visszatért túsznak van családtagja vagy közeli hozzátartozói, akiket meggyilkoltak, vagy még mindig túszként tartják őket. Elviselhetetlen fájdalom ez”.

177 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben: 8 lány, 10 fiú, 34 nő, 100 férfi, 9 idős asszony és 16 idős férfi.

The post A szüleit elvesztő Avigail 51 nap fogság után végre szabad first appeared on Új Kelet online.