ujkelet.live

Jelena Magid, a 25 éves Roni Kriboi nagynénje, aki tegnap szabadult a Hamász terrorszervezet fogságából, hétfőn reggel mesélt a Kan közrádióban unokaöccse fogságban töltött hosszú napjairól.

,,Azt mondta, hogy terroristák fogták el, és egy épületben tartották, amely összeomlott az izraeli bombázástól. Sikerült megszöknie, és négy napig bujkált egyedül. Megpróbált eljutni a határhoz. Végül a gázaiak elkapták és visszaadták a terroristáknak.”

,,Megkérdeztem tőle, hogy érzed magad? Vannak rémálmaid éjszaka? Azt mondta nekem: ‘Figyelj, vannak rémálmaim, de minden rendben’”.

Roni a produkciós csapat tagja volt a Re’im kibuc melletti Nova fesztiválon. A mészárlás reggelén barátjával együtt próbált megszökni.

„Egy bizonyos ponton Roni úgy döntött, hogy abbahagyja a futást. Reggel elbújt, bokrokkal takarva magát” – mondta a nagynénje. „A barátja 10:30-ig tartotta vele a kapcsolatot, amikor Roni elmondta neki, hogy terroristák hangját hallja nagyon közelről. Tíz perccel később a barát újra felhívta, és arabul válaszoltak neki, ő kiabálni kezdett, hogy ‘Roni, Roni’, ők meg nevettek és letették.”

Roni családtagjai egy hétig nem tudták, mi történt vele, majd az Izraeli Védelmi Erők közölte velük, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy elrabolták. Roninak kettős – izraeli és orosz – állampolgár, és szabadon bocsátása a Hamász és Oroszország közötti megállapodás részeként került sor.

,,Az a különbség tétel, amit tegnap 13 elrabolt plusz egy ember között tettek, helytelen” – állítja a nagynénje. ,,Roni Izraelben született és itt nőtt fel, anyanyelve a héber. Gyerekkorában a szülei gondoskodtak róla, hogy orosz állampolgársága is legyen, de ettől függetlenül izraeli állampolgár. Ez nekünk, Izrael állampolgárainak, fáj. Több mint 30 éve vagyunk itt.”

A fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet utolsó, negyedik napjában vagyunk. A Hamász eddig elengedett 39 túszt, míg Izrael 117 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.

177 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben: 8 lány, 10 fiú, 34 nő, 100 férfi, 9 idős asszony és 16 idős férfi.

A fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged. Mind Izrael mind a Hamász érdeklődést mutat ez irányában.

The post A túsz, aki megszökött és 4 napig bújkált Gázában first appeared on Új Kelet online.