Avi/ujkelet.live

Vaskardok-52. nap: A Miniszterelnöki Hivatal szerint még folynak a tárgyalások a ma szabadulandó elhurcoltak listájáról.

„Tisztában vagyunk a családok által tapasztalt feszültséggel, és amint ez lehetségessé válik, tájékoztatást adunk” – áll a közleményben.

A CNN szerint az a baj a mai listával, hogy nem tartalmaz anyákat, 9 gyermek és két idős nő szerepel rajta. A jelentés továbbá megjegyzi, a Hamász terrorszervezet kihasználja a tűzszünetet, hogy a túszokat más rejtekhelyekre vigye.

  • A fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszünet utolsó, negyedik napjában vagyunk. A Hamász eddig elengedett 39 túszt, míg Izrael 117 palesztin biztonsági foglyot, akiket súlyos bűncselekményekért mint például gyilkossági kísérletért ítéltek el.
  • A fegyverszünet potenciálisan egy plusz nappal meghosszabbítható minden további 10 túszból álló csoport esetén, akiket a Hamász elenged. Mind Izrael mind a Hamász érdeklődést mutat ez irányában.
  • 177 izraelit továbbra is túszként tartanak a Gázai övezetben: 8 lány, 10 fiú, 34 nő, 100 férfi, 9 idős asszony és 16 idős férfi.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn felvételeket tett közzé, amelyek a légierő elit Saldag egységének hadműveleteit mutatják a Gázai övezetben a háború közepette. Az egység vezette a rajtaütést a Sifa Kórházban, fegyvereket talált és lokalizálta a Hamász alagúthálózatát.

Csak Izraelben: Jichák elnök és felesége, Michal találkozott fiúkkal a gázai határnál, akit október 7-én behívtak tartalékosok egyik egységébe, mely részt vesz a jelenleg szünetelő harcokban a Gázai övezetben.

Kihallgatás: A Sabak belbiztonsági szolgálat közzétett egy videót két Hamász-terrorista kihallgatásáról, akik október 7-én külföldi munkásokat raboltak el, és mentőautóval vitték őket a gázavárosi Sifa kórházba. A videóban Adham Hawwasz és Iszmail Hawwasz részletezi, hogyan léptek be Izraelbe a támadás során, és hogyan ejtettek túszul thai állampolgárokat Alumim kibucban.

Adham Hawwasz, a katonai rendőrség tagja elmeséli, hogy a határkerítésen lévő egyik résen jutott be Izraelbe. Ezt követően egy dzsippel szállították a kibuchoz, útközben adtak neki egy kézi gránátot. Két társa a kibucban fogták az egyik munkást – fején sérüléssel – és elrabolták, a videóban látható a biztonsági kamera felvétele az incidensről. Vele és egy másik elrabolttal elindultak vissza a határhoz, ahol láttak egy mentőautót. Átszálltak a mentőbe és Adham társa kiszedte a túszokból, hogy thaiföldiek. A túszokkal a Sifa kórházba mentek.

A kórházban az egyik tússzal beszálltak a liftbe, a másikat pedig kerekes hordágyra rakták majd bevitték egy szobába. Két Hamász fegyveres volt a szobában illetve előtte. Elvitték Adhamékkal a túszt, amelyik tudott járni. Kivitték a kórházból, ahol egy dzsipbe rakták. Ugyanez történt később a sérült tússzal is.

Videó: A South First Responders csoport által a Telegramon közzétett október 7-én készült videóban a gázai határ közelében a Magen-csomópont benzinkútjának két alkalmazottja – a jelentések szerint egy zsidó és egy beduin – észleli a közeledő terroristákat.

A civilek a benzinkút hátsó részére menekülnek, miközben a Hamász terroristák megrohamozzák a helyet és tüzet nyitnak.

A jelentések szerint a páros több órán át a fagyasztóban rejtőzött, mielőtt kimentették őket.

Eközben a terroristák kifosztották a benzinkutat, majd távoztak, hogy folytathassák brutális támadásaikat.

Musk: Binjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn látogatást tett a Hamász október 7-i támadása során feldúlt egyik izraeli kibucban, Kfar Azzában Elon Musk technológiai vállalkozóval, akit polgárjogi csoportok azzal vádolnak, hogy felerősítette a zsidógyűlöletet X közösségi médiaplatformján.

Musk tájékoztatót kapott az egyik helyi tanács vezetőjétől és az izraeli hadsereg szóvivői egységének képviselőjétől a kibucban történt mészárlásokról.

Megmutatták neki a közösség biztonsági főnökének, Ofir Libsteinnek az otthonát, akit megöltek a terroristákkal vívott lövöldözésben. Musk továbbá meghallgatta az izraeli-amerikai Avigail Idan (4) történetét is, akinek lemészárolták őt pedig elrabolták Gázába, és tegnap szabadult.

A 12-es csatorna szerint Musk később a Kneszetben megtekintette az október 7-i mészárlás 43 perces cenzúrázatlan felvételeit.

The post Gondok a túszok listájával, hátborzongató videó, és Musk Izraelben first appeared on Új Kelet online.